Odważne połączenie na śniadanie. Smakuje wspaniale, a moja rodzina wręcz je uwielbia

Można pokusić się o stwierdzenie, że jest to dość odważne połączenie, ale w chwili gdy jej spróbujesz, będziesz wiedział, że jest to idealna opcja na śniadanie z truskawkami. Wykorzystaj czas, w którym sezon na truskawki jest w pełni i przy okazji owoce są tańsze, by móc przygotować jajecznicę w nietypowej postaci. Jajecznica z truskawkami to danie, które pozytywnie cię zaskoczy. Jak ją zrobić i dlaczego to dobra opcja?

ObrazekJajecznica z truskawkami - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Przepisy na śniadania potrafią zaskakiwać. Jeśli ma to być pożywne i smaczne danie, to najczęściej wybierana jest jajecznica. Z pewnością, przyzwyczaiłeś się do tego, że można ją spożywać z wieloma dodatkami. Najczęściej są one wytrawne i przeważa tu mięso i wędliny, ale coraz częściej dodaje się również grzyby czy owoce. A skoro o owocach mowa, z racji że trwa sezon na truskawki, to warto sięgnąć po dość nietypowe połączenie. Jajecznica z truskawkami to danie, które z pewnością dość często będzie się pojawiać w twoim letnim menu.

Jajecznica z truskawkami, czyli owocowo-jajeczne połączenie na letnie śniadanie

Sezon truskawek to wiele możliwości, jeśli chodzi o dania. Jednak jajecznica z truskawkami, to dość odważne połączenie, na które zdecyduje się niewiele osób. A naprawdę warto.

Kremowa jajecznica składająca się z pulchnej masy jajecznej i delikatnie podsmażonych truskawek tworzy niezwykłe połączenie słodkiego i słonego smaku. Ta niekonwencjonalna kombinacja dodaje świeżości i orzeźwiającego charakteru tradycyjnej jajecznicy. Kolorowe, soczyste truskawki dodają nuty owocowego smaku i wizualnego uroku, czyniąc to danie atrakcyjnym zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Jajecznica z truskawkami to doskonałe danie na letnie poranki, które zachwyci smakoszy, poszukujących nowych doznań kulinarnych.

Truskawki. Fot. Pexels
Truskawki. Fot. Pexels

Jajecznica z truskawkami - przepis

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ty nie wiesz co zrobić z truskawkami? Sięgnij po sprawdzoną recepturę na pożywne śniadanie. Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo.

Składniki:

  • 150 g truskawek,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek,
  • odrobina masła.
Obrazek
Jajecznica - Pyszności; Foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój na cztery części.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wbij jajka i podsmażaj, przyprawiając solą i pieprzem.
  3. Wrzuć truskawki do jajek i wymieszaj.
  4. Usmażoną jajecznicę przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę