Jajecznicę smażę na nietypowym dodatku. Ma bardziej wyrazisty smak, ale wychodzi delikatna

Czasem nie trzeba nie wiadomo jakich dodatków, aby jajecznica nabrała innego, ciekawego smaku. Ostatnio, robiąc miejsce w spiżarce na nowe słoiki, natknęłam się na kilka domowych przecierów pomidorowych. Postanowiłam wykorzystać do jajecznicy i to był trafiony pomysł.

Wolisz czystą jajecznicę czy z dodatkami?Wolisz czystą jajecznicę czy z dodatkami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajecznica z przecierem pomidorowym smakuje trochę jak szakszuka, ale jest o wiele prostsza do przygotowania. Jeśli chcesz podkręcić jej smak, możesz dodać podsmażoną cebulkę i czerwoną paprykę. Taki wariant wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, którego nie ma w moim przepisie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo

Domowy przecier tylko z samych pomidorów

Przecier pomidorowy przygotowuje z dojrzałych i aromatycznych owoców z własnego ogródka – gdy jest ich za mało, uzupełniam stan pomidorami z ogródka mamy. Sparzam, obieram ze skórek i wycinam z nich gniazda nasienne. Następnie wrzucam na głęboką patelnię i gotuję przez kilka godzin do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.

Do przecieru nie dodaję żadnych przypraw – potrawy doprawiam podczas późniejszego przygotowywania. Jedyna rzecz, którą robię, to blenduję pomidory po ok. 45 minutach gotowania. Po rozdrobnieniu, przekładam z powrotem na patelnię i podgrzewam, aby zredukować ilość wody.

Przepis na jajecznicę z przecierem pomidorowym

Z poniższych składników przygotujesz porcję pyszne i lekkiej jajecznicy na śniadanie dla 2 osób.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz, oregano,
  • szczypiorek do posypania,
  • opcjonalnie: starty ser żółty lub parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z nieprzywieralnym dnem podsmaż przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
  2. Po chwili wbij jajka, posyp solą i wymieszaj na jajecznicę.
  3. Gdy jajka się zetną, posyp je startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Przełóż na talerze.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem