Jajecznicę smażę na nietypowym dodatku. Ma bardziej wyrazisty smak, ale wychodzi delikatna
Czasem nie trzeba nie wiadomo jakich dodatków, aby jajecznica nabrała innego, ciekawego smaku. Ostatnio, robiąc miejsce w spiżarce na nowe słoiki, natknęłam się na kilka domowych przecierów pomidorowych. Postanowiłam wykorzystać do jajecznicy i to był trafiony pomysł.
Jajecznica z przecierem pomidorowym smakuje trochę jak szakszuka, ale jest o wiele prostsza do przygotowania. Jeśli chcesz podkręcić jej smak, możesz dodać podsmażoną cebulkę i czerwoną paprykę. Taki wariant wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, którego nie ma w moim przepisie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Weź skyr i kawałki rabarbaru. Słodkie śniadanie zniknie z talerzy ekspresowo
Domowy przecier tylko z samych pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowuje z dojrzałych i aromatycznych owoców z własnego ogródka – gdy jest ich za mało, uzupełniam stan pomidorami z ogródka mamy. Sparzam, obieram ze skórek i wycinam z nich gniazda nasienne. Następnie wrzucam na głęboką patelnię i gotuję przez kilka godzin do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Do przecieru nie dodaję żadnych przypraw – potrawy doprawiam podczas późniejszego przygotowywania. Jedyna rzecz, którą robię, to blenduję pomidory po ok. 45 minutach gotowania. Po rozdrobnieniu, przekładam z powrotem na patelnię i podgrzewam, aby zredukować ilość wody.
Przepis na jajecznicę z przecierem pomidorowym
Z poniższych składników przygotujesz porcję pyszne i lekkiej jajecznicy na śniadanie dla 2 osób.
Składniki:
- 4 jajka,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz, oregano,
- szczypiorek do posypania,
- opcjonalnie: starty ser żółty lub parmezan.
Sposób przygotowania:
- Na patelni z nieprzywieralnym dnem podsmaż przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Po chwili wbij jajka, posyp solą i wymieszaj na jajecznicę.
- Gdy jajka się zetną, posyp je startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Przełóż na talerze.