Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił

Bartek Szemraj rozprawia się z mitem na temat jajek i ich dopuszczalnej ilości. Dla niektórych osób to szokujące, ale dietetyk nie stawia ograniczeń – mówi, że najważniejsze jest słuchanie swojego organizmu. Pod nagraniem na TikToku wysyp komentarzy.

Dietetyk zjada na śniadanie 7 jajekDietetyk zjada na śniadanie 7 jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób rezygnuje z jajek ze względu na zawarty w nich cholesterol. Tymczasem aktualne badania wykazują, że cholesterol zawarty w jajkach nie wpływa w sposób bezpośredni na wyższy poziom cholesterolu LDL we krwi. Co więcej, rezygnując ze spożywania jajek, blokujemy sobie dostęp do całego bogactwa witamin i minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Jakie jajka są najlepsze na śniadanie?

Również w tej kwestii Bartek Szemraj nie stawia ograniczeń:

– Na śniadanie jecie jajka w dowolnej formie – sadzone, jajecznica, omlet, po benedyktyńsku, jak tylko lubicie. Ja jem na śniadanie siedem jajek. Ty jesz tyle, żeby się najeść, ale nie przejść – mówi na TikToku.

Jednocześnie zaznacza, że warto zwrócić uwagę na jakość kupowanych jajek. Najzdrowsze są jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu, karmionych paszą ekologiczną. Dostęp do dobrej jakość ziaren i słońca sprawiają, że jajka są bogatsze w składniki odżywcze, mają lepszy profil kwasów tłuszczowych i zawierają więcej witaminy D.

Tyle jajek można zjeść dziennie

Dietetyk mówi otwarcie, że on sam zjada na śniadanie siedem jajek. Jednak każdy organizm jest inny – niektórym wystarczają dwa jajka, innym dziesięć. Słuchaj swojego ciała, a ono podpowie ci, gdzie jest limit:

– Jeżeli jesz dziesięć, to jedz dziesięć. Jajka są bardzo odżywcze i naprawdę są obecnie, jeżeli nie najzdrowszym, to w top 3 najzdrowszych produktów, jakie są dostępne na rynku – podkreśla Bartek Szemraj.

Myślę, że w przesłaniu dietetyka jest dużo prawdy, jednak dodałabym, że tak swobodne zalecenia dotyczą przede wszystkim osób zdrowych, nie zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu, cukru, chorobami serca czy zaburzeniami odżywiania. W przypadku takich osób niezbędna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem