Na śniadanie robię jajka sułtana. Są dużo lepsze niż tradycyjna jajecznica

Tradycyjna jajecznica to klasyka śniadaniowego menu, ale czasem warto zejść z utartej ścieżki. Jajka po sułtańsku – aromatyczne, kremowe i niezwykle efektowne – zyskują coraz więcej fanów także w Polsce. Ten turecki przysmak z jogurtem, czosnkiem i delikatnie ściętym białkiem to propozycja idealna na leniwe poranki i rodzinne śniadania.

Jajka po sułtańskuJajka po sułtańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjna jajecznica to klasyka śniadaniowego menu, ale czasem warto zejść z utartej ścieżki. Jajka po sułtańsku – aromatyczne, kremowe i niezwykle efektowne – zyskują coraz więcej fanów także w Polsce. Ten turecki przysmak z jogurtem, czosnkiem i delikatnie ściętym białkiem to propozycja idealna na leniwe poranki i rodzinne śniadania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Jajka po sułtańsku – śniadanie inne niż wszystkie

Jajka po sułtańsku, znane też jako jajka po turecku (Çılbır), to prawdziwa kulinarna perełka kuchni osmańskiej. Choć danie to ma wielowiekową historię, w ostatnich latach zyskało ogromną popularność także poza granicami Turcji. Wszystko za sprawą zaskakującego połączenia składników, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie… a jednak razem tworzą kompozycję niemal idealną.

Na talerzu znajdziemy jajka w koszulkach o delikatnie ściętym białku i płynnym żółtku, ułożone na kremowym sosie z jogurtu greckiego z czosnkiem i cytryną. Całość zwieńczona jest masłem z oliwą, doprawioną papryką lub chili, i posypana świeżymi ziołami. Efekt? Danie pełne kontrastów: lekkie i sycące zarazem, orzeźwiające, ale i rozgrzewające. To idealny wybór na weekendowe śniadanie, które łączy prostotę z odrobiną egzotyki – bez potrzeby wychodzenia z domu.

Przepis na jajka po sułtańsku

Jajka po sułtańsku to śniadanie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Połączenie delikatnego jajka w koszulce, kremowego jogurtu z czosnkiem i cytryną oraz aromatycznego masła z przyprawami tworzy danie, które spokojnie może konkurować z najlepszymi restauracyjnymi propozycjami.

Składniki:

  • 5 średnich jajek,
  • kubek jogurtu greckiego (ok. 250 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • masło,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • szczypta chili,
  • 2 łyżki octu,
  • posiekany szczypiorek lub kolendra.

Przygotowanie:


  1. Jogurt grecki przekładam do miseczki, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  2. Całość dokładnie mieszam i odstawiam, żeby smaki się przegryzły.
  3. W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Gdy zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień, by woda delikatnie bulgotała.
  4. Wbijam jajko do małej miseczki i delikatnie przelewam je do wody, tworząc wcześniej wir łyżką.
  5. Gotuję około 3 minuty – aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Tak samo postępuję z kolejnymi jajkami.
  6. Na patelni rozpuszczam masło z odrobiną oliwy. Gdy zacznie się pienić, dorzucam szczyptę chili i mieszam – aromat ma być intensywny, ale nie przypalony.
  7. Na talerzu rozsmarowuję jogurt, na niego układam jajka, a całość polewam gorącym masłem z przyprawami. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. Podaję od razu

Z czym podawać jajka po sułtańsku?Chleb lub pieczywo na zakwasie

  1. Chleb lub pieczywo na zakwasie: chleb lub pieczywo na zakwasie świetnie chłonie aromatyczne masło i jogurt. Możesz też użyć grzanek lub podpieczonego chleba z patelni.
  2. Turecki lawasz lub pita: cienkie chlebki idealnie pasują do nabierania gęstego jogurtowego sosu i płynnego żółtka. Podgrzane smakują najlepiej.
  3. Świeże warzywa: pokrojony ogórek, pomidory, papryka czy rukola dodadzą świeżości i lekkości – idealne na lato.
  4. Zioła i przyprawy: kolendra, natka pietruszki, koperek lub szczypiorek doskonale komponują się z całością. Możesz też dodać szczyptę sumaku albo wędzonej papryki.
  5. Kiszonki lub oliwki: drobny kwaśny akcent przełamie kremowość jogurtu. Dobrze sprawdzą się np. marynowane cebulki czy zielone oliwki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak