Na śniadanie robię jajka sułtana. Są dużo lepsze niż tradycyjna jajecznica

Tradycyjna jajecznica to klasyka śniadaniowego menu, ale czasem warto zejść z utartej ścieżki. Jajka po sułtańsku – aromatyczne, kremowe i niezwykle efektowne – zyskują coraz więcej fanów także w Polsce. Ten turecki przysmak z jogurtem, czosnkiem i delikatnie ściętym białkiem to propozycja idealna na leniwe poranki i rodzinne śniadania.

Jajka po sułtańskuJajka po sułtańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycyjna jajecznica to klasyka śniadaniowego menu, ale czasem warto zejść z utartej ścieżki. Jajka po sułtańsku – aromatyczne, kremowe i niezwykle efektowne – zyskują coraz więcej fanów także w Polsce. Ten turecki przysmak z jogurtem, czosnkiem i delikatnie ściętym białkiem to propozycja idealna na leniwe poranki i rodzinne śniadania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Jajka po sułtańsku – śniadanie inne niż wszystkie

Jajka po sułtańsku, znane też jako jajka po turecku (Çılbır), to prawdziwa kulinarna perełka kuchni osmańskiej. Choć danie to ma wielowiekową historię, w ostatnich latach zyskało ogromną popularność także poza granicami Turcji. Wszystko za sprawą zaskakującego połączenia składników, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie… a jednak razem tworzą kompozycję niemal idealną.

Na talerzu znajdziemy jajka w koszulkach o delikatnie ściętym białku i płynnym żółtku, ułożone na kremowym sosie z jogurtu greckiego z czosnkiem i cytryną. Całość zwieńczona jest masłem z oliwą, doprawioną papryką lub chili, i posypana świeżymi ziołami. Efekt? Danie pełne kontrastów: lekkie i sycące zarazem, orzeźwiające, ale i rozgrzewające. To idealny wybór na weekendowe śniadanie, które łączy prostotę z odrobiną egzotyki – bez potrzeby wychodzenia z domu.

Przepis na jajka po sułtańsku

Jajka po sułtańsku to śniadanie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania. Połączenie delikatnego jajka w koszulce, kremowego jogurtu z czosnkiem i cytryną oraz aromatycznego masła z przyprawami tworzy danie, które spokojnie może konkurować z najlepszymi restauracyjnymi propozycjami.

Składniki:

  • 5 średnich jajek,
  • kubek jogurtu greckiego (ok. 250 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • masło,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • szczypta chili,
  • 2 łyżki octu,
  • posiekany szczypiorek lub kolendra.

Przygotowanie:


  1. Jogurt grecki przekładam do miseczki, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  2. Całość dokładnie mieszam i odstawiam, żeby smaki się przegryzły.
  3. W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Gdy zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień, by woda delikatnie bulgotała.
  4. Wbijam jajko do małej miseczki i delikatnie przelewam je do wody, tworząc wcześniej wir łyżką.
  5. Gotuję około 3 minuty – aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Tak samo postępuję z kolejnymi jajkami.
  6. Na patelni rozpuszczam masło z odrobiną oliwy. Gdy zacznie się pienić, dorzucam szczyptę chili i mieszam – aromat ma być intensywny, ale nie przypalony.
  7. Na talerzu rozsmarowuję jogurt, na niego układam jajka, a całość polewam gorącym masłem z przyprawami. Na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. Podaję od razu

Z czym podawać jajka po sułtańsku?Chleb lub pieczywo na zakwasie

  1. Chleb lub pieczywo na zakwasie: chleb lub pieczywo na zakwasie świetnie chłonie aromatyczne masło i jogurt. Możesz też użyć grzanek lub podpieczonego chleba z patelni.
  2. Turecki lawasz lub pita: cienkie chlebki idealnie pasują do nabierania gęstego jogurtowego sosu i płynnego żółtka. Podgrzane smakują najlepiej.
  3. Świeże warzywa: pokrojony ogórek, pomidory, papryka czy rukola dodadzą świeżości i lekkości – idealne na lato.
  4. Zioła i przyprawy: kolendra, natka pietruszki, koperek lub szczypiorek doskonale komponują się z całością. Możesz też dodać szczyptę sumaku albo wędzonej papryki.
  5. Kiszonki lub oliwki: drobny kwaśny akcent przełamie kremowość jogurtu. Dobrze sprawdzą się np. marynowane cebulki czy zielone oliwki.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Babcia często robiła krężałki. Znikały szybciej niż tradycyjna kapusta kiszona
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci