WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Najzdrowszy rodzaj jajek. Sięgamy po nie zdecydowanie za rzadko

Czy kupując jajka, zwracasz uwagę na takie szczegóły jak wygląd czy sposób chowu kur? A które jajko uznawane jest za to najzdrowsze? Możesz być nieco zaskoczony tym wyborem, ale zdecydowanie rzadko się po nie sięga. A warto, bo ma w sobie wiele korzystnych właściwości.

ObrazekJajka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Okazuje się, że jajko jajku nierówne. W sklepach można znaleźć przynajmniej kilka rodzajów jajek. Wkłada się je do święconki, dodaje do żurku, przygotowuje jajka faszerowane albo dodaje do sałatki jarzynowej czy ciast na Wielkanoc. Jajka w sklepie oznaczone są odpowiednimi symbolami, które określają wielkość jajka, sposób chowu kur oraz kraj pochodzenia. O tym, czy jajko jest zdrowe, można się również przekonać podczas jego obserwacji przed zakupem. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Jajko i jego skorupka - co warto wiedzieć?

Jest kilka sposobów, które pozwolą ci sprawdzić, czy jajko jest zdrowe. Jednym z nich jest obserwacja skorupki jajka. Z pewnością zauważyłeś, że jajka w sklepie wyróżniają się różnym kolorem skorupek - jedne są jaśniejsze, a inne ciemniejsze. O czym świadczy dany kolor i dlaczego jajka mają różne skorupki? Istotny wpływ ma tu przede wszystkim rasa kury, która zniosła dane jajko. Białe kury znoszą jaśniejsze jajka, a te brązowe - o ciemniejszym zabarwieniu.

Obrazek
Jajka - Pyszności; Foto Canva.com

Są jednak odstępstwa od tej reguły, ale warto podkreślić, że obserwacja skorupki jajka nie pozwoli ci zweryfikować tego, jakimi wartościami odżywczymi się ono wyróżnia się. Więcej informacji uzyskasz, jeśli zdecydujesz się je... rozbić. Obserwacja żółtek pozwoli ci odpowiedzieć na pytanie, które jajko jest najlepsze i najzdrowsze.

Żółtko jajka - na co warto zwrócić szczególną uwagę?

Jeśli rozbijesz jajko, to z pewnością zauważysz, że różny jest również kolor żółtka. Niektóre jajka wyróżniają się jego słoneczną barwą, a inne mają wręcz pomarańczowe żółtka. Czym to jest spowodowane? Które żółtka są zdrowsze - te jaśniejsze czy ciemniejsze? Odpowiedź może być zaskakująca.

Według badań opublikowanych przez "Journal of Food Science", żółtka o ciemniejszym kolorze zawierają w sobie więcej kwasów omega-3 i witamin, niż te o jaśniejszej barwie.

Obrazek
Jajko - Pyszności; Foto Canva.com

Co ma wpływ na taki stan rzeczy? Wszystkiemu winna jest tu dieta kury. Jeśli spożywała ona pokarm bogaty w kartenoidy, to barwa żółtka jest bardziej intensywna. Okazuje się jednak, że kolor żółtka nie ma specjalnego znaczenia, jeśli weźmiesz pod uwagę wartości odżywcze jajek. Oczywiście mogą pojawić się pewne różnice, pod względem mikroelementów, ale są tak minimalne, że nie ma co brać ich pod uwagę.

Które jajka są najzdrowsze?

Warto podkreślić, że jajka z ciemniejszym żółtkiem uznawane są za zdrowsze. Nie ma na to jednak żadnego niepodważalnego dowodu. Jest to bardziej subiektywna opinia ekspertów. Takie jajka uznaje się również za smaczniejsze i bardziej wyraziste.

Ciekawostkę stanowi tu fakt, że najzdrowsze jajko znosi kura zielononóżka, którą hoduje się przede wszystkim w gospodarstwach ekologicznych. Jajko od niej ma więcej żółtka, mniejszą ilość cholesterolu i zdecydowanie rzadziej uczulają alergików. Polecane są tu również jajka przepiórcze.

Ze zdrowych jajek możesz przygotować sałatkę jajeczną według receptury Magdy Gessler. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser