Jak gotować fasolkę szparagową, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą proste dodatki
Sezon na fasolkę szparagową rozpoczęty. Mamy wśród nas jej wiernych fanów, natomiast jeśli jeszcze niektórzy są nieprzekonani to warto spróbować. Jednym z dobrych kroków ku zdrowiu jest wzbogacenie diety w nasiona roślin strączkowych ze względu na ich cenne wartości odżywcze.
24.06.2022 10:55
Czemu mamy wzdęcia po strączkach?
Za efekt wzdymający roślin strączkowych odpowiadają związki należące do grupy oligosacharydów. Gazy, które powstają podczas tych przemian (głównie wodór i dwutlenek węgla) powodują nieprzyjemne wzdęcia. Można temu zaradzić poprzez odpowiednią obróbkę kulinarną, które pozwala na usunięcie dużej ilości fermentujących cukrów z zachowaniem innych cennych składników odżywczych. Oto kilka wskazówek jak to zrobić.
Namocz fasolkę szparagową
Zazwyczaj warzywa strączkowe wymagają moczenia i dosyć długiego gotowania, tak aby były dogotowane i miękkie. Dzięki temu „niszczone” są antyodżywcze składniki oraz substancje powodujące dokuczliwe wzdęcia. Podczas gotowania roślin strączkowych, najlepiej doprowadzić wodę do wrzenia i gotować około 20 minut.
Jak gotować fasolkę szparagową?
Przygotowując strączki warto używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom. Dodanie ich do fasolki podczas podsmażania na patelni będzie naprawdę zbawienne dla naszych jelit. Użyj kolendry, kminku, imbiru, kopru i mięty - to połączenie idealnie się sprawdzi.
Rośliny strączkowe- korzyści dla naszego organizmu
Fasolka szparagowa, ale również inne nasiona takie jak soczewica, ciecierzyca czy czerwona fasola to skarbnica składników odżywczych. W swoim składzie zawierają białko, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym w okresie dorastania, dla sportowców, kobiet w ciąży czy osób starszych. Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i zawierają duże ilości błonnika, który jest niezbędny do zwalczania zaparć, regulowania poziomu cukru we krwi i cholesterolu.
Strączki w diecie
Mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je spożywać w formie samodzielnych potraw takich jak zupy czy dodawać je do sałatek. Ugotowane i zmielone ziarna pozwalają przygotować ciekawe pasty do pieczywa, farsz do pierogów i krokietów, bezmięsne kotleciki, smaczne pasztety.
Natomiast fasolka szparagowa najlepiej smakuje w towarzystwie roztopionego masła i bułki tartej! Ugotowaną fasolkę odcedź. Na patelni należy roztopić masło. Dodaj bułkę tartą i przyprawy, które sprawią, że będzie dla nas lepiej strawna. Smaż do momentu, aż bułka lekko się przyrumieni. Dodaj szczyptę soli i fasolkę. Wymieszaj tak, aby warzywa obtoczyła się w bułce.
Zachęcamy do zapoznania się z naszymi kultowymi trikami, które ułatwiają gotowanie - znajdziesz je na naszym kanale YouTube: