Jak gotować kalafior? Poznaj najważniejsze zasady i wskazówki

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak właściwie ugotować kalafiora. Pomimo tego, że jest to czynność niezwykle prosta, to warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Dzięki nim kalafior zawsze wyjdzie smaczny, a ty będziesz mógł go wykorzystać do swoich ulubionych dań.

ObrazekJak gotować kalafior? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Gdy weźmiesz pod uwagę popularne warzywa sezonowe, to niemal w każdym przypadku obowiązują pewne zasady, związane z tym, jak się je przygotowuje i następnie gotuje. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku popularnego warzywa, którym jest kalafior. Pomimo tego, że jego gotowanie nie jest zbyt skomplikowane, to warto jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach. Dowiedz się, jak gotować kalafior w całości, a jak w przypadku, gdy jest podzielony na różyczki.

Kalafior - przygotowanie do gotowania

Kalafior to popularne warzywo, które może być doskonałą bazą dla wielu smacznych dań. Niezależnie od tego, czy preferujesz go jako dodatek do sałatek, składnik zupy czy też jako samodzielne danie, ważne jest, aby znać podstawowe zasady i wskazówki dotyczące gotowania kalafiora. W tym artykule przedstawimy ci najważniejsze informacje na temat przygotowywania tego wszechstronnego warzywa, aby twoje potrawy z kalafiorem zawsze wychodziły idealnie.

Obrazek
Kalafiora możesz wykorzystać do wielu dań - Pyszności; Foto Canva.com

A jaki kalafior wybrać? Przede wszystkim zwróć uwagę na świeżość i wygląd. Powinien mieć jasne, kremowe różyczki o równomiernym kolorze. Unikaj kalafiorów o przebarwieniach, plamach lub zwiędłych liściach. Przed gotowaniem, oczyść go, usuwając zewnętrzne liście i odetnij część łodygi. Możesz również rozdzielić go na mniejsze różyczki, jeśli preferujesz mniejsze kawałki.

Jak gotować kalafiora w całości?

Na początku, wlej do dużego garnka około 3 litry wody i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj 3 łyżeczki soli. Gdy woda będzie się podgrzewać, oczyść go poprzez usunięcie liści i twardych części łodygi. Następnie opłucz kalafior pod bieżącą wodą. Delikatnie umieść warzywo w garnku. Gotuj na średnim ogniu bez nakrycia. Jeśli masz kalafior średniej wielkości, będzie potrzebował około 15 minut, aby odpowiednio zmiękł, zachowując swoją strukturę. Po tym czasie sprawdź miękkość kalafiora, wkłuwając widelcem.

Obrazek
Przed gotowaniem należy odpowiednio przygotować kalafiora - Pyszności; Foto Canva.com

Kalafior w różyczkach — jak go ugotować?

A jak należy gotować kalafior w różyczkach? To naprawdę proste! Gotowanie kalafiora w formie różyczek odbywa się w zasadzie w ten sam sposób jak gotowanie kalafiora w całości. Przed wrzuceniem go do wrzątku, podziel go na mniejsze części — różyczki. Gdy gotujesz to warzywo w postaci różyczek, czas gotowania zostanie skrócony do około 10 minut. Aby sprawdzić, czy jest już wystarczająco miękki, możesz użyć widelca.

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie