Jak gotować kalafior? Poznaj najważniejsze zasady i wskazówki

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak właściwie ugotować kalafiora. Pomimo tego, że jest to czynność niezwykle prosta, to warto pamiętać o kilku istotnych zasadach. Dzięki nim kalafior zawsze wyjdzie smaczny, a ty będziesz mógł go wykorzystać do swoich ulubionych dań.

ObrazekJak gotować kalafior? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Gdy weźmiesz pod uwagę popularne warzywa sezonowe, to niemal w każdym przypadku obowiązują pewne zasady, związane z tym, jak się je przygotowuje i następnie gotuje. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku popularnego warzywa, którym jest kalafior. Pomimo tego, że jego gotowanie nie jest zbyt skomplikowane, to warto jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach. Dowiedz się, jak gotować kalafior w całości, a jak w przypadku, gdy jest podzielony na różyczki.

Kalafior - przygotowanie do gotowania

Kalafior to popularne warzywo, które może być doskonałą bazą dla wielu smacznych dań. Niezależnie od tego, czy preferujesz go jako dodatek do sałatek, składnik zupy czy też jako samodzielne danie, ważne jest, aby znać podstawowe zasady i wskazówki dotyczące gotowania kalafiora. W tym artykule przedstawimy ci najważniejsze informacje na temat przygotowywania tego wszechstronnego warzywa, aby twoje potrawy z kalafiorem zawsze wychodziły idealnie.

Obrazek
Kalafiora możesz wykorzystać do wielu dań - Pyszności; Foto Canva.com

A jaki kalafior wybrać? Przede wszystkim zwróć uwagę na świeżość i wygląd. Powinien mieć jasne, kremowe różyczki o równomiernym kolorze. Unikaj kalafiorów o przebarwieniach, plamach lub zwiędłych liściach. Przed gotowaniem, oczyść go, usuwając zewnętrzne liście i odetnij część łodygi. Możesz również rozdzielić go na mniejsze różyczki, jeśli preferujesz mniejsze kawałki.

Jak gotować kalafiora w całości?

Na początku, wlej do dużego garnka około 3 litry wody i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj 3 łyżeczki soli. Gdy woda będzie się podgrzewać, oczyść go poprzez usunięcie liści i twardych części łodygi. Następnie opłucz kalafior pod bieżącą wodą. Delikatnie umieść warzywo w garnku. Gotuj na średnim ogniu bez nakrycia. Jeśli masz kalafior średniej wielkości, będzie potrzebował około 15 minut, aby odpowiednio zmiękł, zachowując swoją strukturę. Po tym czasie sprawdź miękkość kalafiora, wkłuwając widelcem.

Obrazek
Przed gotowaniem należy odpowiednio przygotować kalafiora - Pyszności; Foto Canva.com

Kalafior w różyczkach — jak go ugotować?

A jak należy gotować kalafior w różyczkach? To naprawdę proste! Gotowanie kalafiora w formie różyczek odbywa się w zasadzie w ten sam sposób jak gotowanie kalafiora w całości. Przed wrzuceniem go do wrzątku, podziel go na mniejsze części — różyczki. Gdy gotujesz to warzywo w postaci różyczek, czas gotowania zostanie skrócony do około 10 minut. Aby sprawdzić, czy jest już wystarczająco miękki, możesz użyć widelca.

Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟