Genialny sposób na kalafiora. Zapomnisz o maśle i bułce tartej
Kalafior nierzadko gości na naszych stołach, jednakże warto wiedzieć, że warzywo to cechuje się niezwykłą wszechstronnością w kuchni. Przyrządzimy z niego pizzę czy chleb, to również idealna baza do stworzenia zup i sosów. Jeśli podajemy go solo, to najczęściej w towarzystwie bułki tartej i masła. To jednak jedna z mnóstwa propozycji, jakie istnieją. Zobacz, czym zastąpić popularny dodatek do kalafiora. Zakochasz się w tym połączeniu składników!
19.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:53
Bogaty w witaminy i minerały, błonnik i antyoksydanty, do tego niezwykle wszechstronny. Czym byłaby kuchnia bez tego wdzięcznego warzywa? Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Doceniany jest od dawna — znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów (w Polsce kalafior zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku, najpewniej za sprawą Bony Sforzy). Zobacz kalafior w nowej wersji, z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Co do kalafiora zamiast bułki tartej?
Świeży, sezonowy kalafior kupimy od maja do listopada. To wdzięczne warzywo — można z niego przygotować naprawdę wiele dań, od placuszków, przez zupy, po sałatki i tarty. Doskonale smakuje też solo. Taki najczęściej serwujemy w ciężkiej, ale przepysznej wersji, czyli z bułką tartą masłem. Specjał ten to dla wielu smak dzieciństwa. To jednak niejedyne wyjście na podanie kalafiora. W lecie, kiedy częściej sięgamy po lżejsze potrawy, przepis, który znajdziecie poniżej, będzie jak znalazł!
Warto wiedzieć, że kalafior świetnie nadaje się do pieczenia. Doprawiony ulubionymi przyprawami i skropiony oliwą przybiera złocistą, chrupiącą skórkę. Tak przygotowany jest też nieco lżejszy od tego w wersji z bułką tartą i masłem. Kalafior świetnie współgra kuminem, papryką, curry oregano, a także z kurkumą i czarnuszką. Zobaczcie patent na świetną, ekspresową marynatę, dzięki której warzywo nabierze pięknego koloru i niesamowitego smaku.
Zobacz także
Chrupiący kalafior z piekarnika z kurkumą i czarnuszką. Przepis
Składniki:
- 1 kalafior
- oliwa z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czarnuszki
- pieprz i sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Z kalafiora wytnij liście i głąb (patenty na wykorzystanie liści kalafiora, znajdziesz TUTAJ).
- Kwiat kalafiora podziel na różyczki, większe przekrój na pół.
- Wymieszaj oliwę z kurkumą i czarnuszką oraz odrobiną soli. Tak przygotowaną mieszanką porządnie natrzyj różyczki kalafiora.
- Następnie wyłóż cząstki warzywa na blachę z papierem do pieczenia.
- Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
- Po upieczeniu oprósz różyczki kalafiora solą i grubo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
- Tak przygotowane danie podawaj ze śmietaną, sosem czosnkowym lub serem feta.
Dlaczego warto jeść kalafior?
Kalafior stanowi źródło składników odżywczych: witaminy C, witaminy K, witaminy B6, kwasu foliowego, potasu i magnezu. Jest również bogaty w antyoksydanty, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie. Dzięki obecności błonnika wspomaga trawienie. Charakteryzuje się też wielofunkcyjnością w kuchni. Kalafior jest bardzo wszechstronnym warzywem, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Nadaje się do gotowania na parze, pieczenia, smażenia i duszenia. To również świetny dodatek do sałatek, zup czy sosów. Przygotujesz na jego bazie dania wegetariańskie, takie jak kalafiorowa pizza, a nawet chleb.