Totalny hit, który zrobisz w 10 minut. Wygląda i smakuje jak coleslaw, ale nie ma kapusty

Colesław to idealna sałatka do niedzielnego obiadu lub na grilla. Jej głównym składnikiem jest kapusta. Możemy jednak zastąpić ją zupełnie innym składnikiem, dzięki czemu zyska ona bardzo ciekawy smak.

ObrazekColesław bez kapusty (zdjęcie ilustracyjne, ADOBE)
Paulina Hermann

Czy kalafior nadaje się do sałatek? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, a niektórzy szybko rezygnują z tego pomysłu. Czasem warto zaryzykować i wziąć pod uwagę ów produkt. Ma on ciekawe walory smakowe, dzięki czemu możemy wzbogacić nasze danie. Ponadto mnóstwo w nim właściwości odżywczych, które wspomogą nasz organizm.

Colesław bez kapusty. Proste danie, które przygotujesz w ekspresowym tempie

Do przygotowania sałatki potrzebne ci będą:

  • 300 gram kalafiora,
  • mała cebula,
  • marchewka,
  • trzy łyżki majonezu (jeśli chcesz dietetyczną wersję możesz zastąpić go jogurtem greckim lub naturalnym),
  • łyżeczka miodu,
  • dwie łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Kalafior dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój go na różyczki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Marchew również obierz i zetrzyj. Dodaj ją do kalafiora, dosyp odrobinę soli i odstaw na około pół godziny. Wtedy smaki warzyw ładnie się przegryzą.
  3. Obraną cebulę bardzo drobno posiekaj i posól. Warzywo dorzuć do reszty składników. Całość dopraw pieprzem, dodaj majonez (lub jogurt), miód oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Sałatkę wstaw do lodówki.

Colesław jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i ryb. Świetnie komponuje się z wegetariańskimi kotlecikami. Śmiało możesz podać ją na grillu.

Obrazek
Colesław (ccnull.de)

Kalafior zamiast kapusty. To warzywo ma wiele do zaoferowania

Jest przede wszystkim źródłem błonnika pokarmowego i ma w sobie niewiele tłuszczu. Ponadto znajdziemy w nim mnóstwo witamin oraz soli mineralnych. Na pierwszy plan wysuwają się witamina A, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz witamina E. Kalafior jest źródłem potasu, wapnia, sodu, magnezu, cynku i miedzy. Warzywo idealnie sprawdza się na diecie - ma tylko 22 kcal w 100 gramach i niski indeks glikemiczny. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, pozytywnie wpływa na metabolizm oraz wspomaga leczenie nowotworów.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę