Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Chociaż tradycyjne gołąbki wcale nie są trudne do zrobienia, rzadko pozwalamy sobie na taką przyjemność. Nawet nie chodzi o zawijanie w kapustę – gołąbki muszą się gotować przez dłuższą chwilę, a w natłoku codziennych obowiązków po prostu nie ma na to czasu. Dlatego lepiej zrobić raz większą porcję i zamrozić. Już wyjaśniam, jak to powinno wyglądać.
Gołąbki bardzo dobrze znoszą przechowywanie w ujemnej temperaturze. Można mrozić zarówno ugotowane, jak i surowe. Ja polecam tę pierwszą opcję, ponieważ w ten sposób oszczędzam później czas na przygotowanie posiłku. Wieczorem wyjmuję porcję zawijańców z zamrażalnika, przekładam do lodówki i następnego dnia już tylko podgrzewam w piekarniku. W ten sposób mam gotowy obiad w niecałe 15 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Jak mrozić ugotowane gołąbki?
Wystarczy zadbać o kilka drobnych szczegółów, aby mrożone gołąbki smakowały jak ugotowane na świeżo. Zanim schowasz je do zamrażalnika, dokładnie ostudź, a następnie zapakuj w szczelne pojemniki lub woreczki strunowe. Nie posklejają się ze sobą, gdy pooddzielasz je kawałkami papieru do pieczenia.
Na każdym opakowaniu z gołąbkami warto napisać bieżącą datę – licząc od tego dnia, masz 4 miesiące na zjedzenie gołąbków. Po rozmrożeniu w lodówce, podgrzej je w piekarniku, na patelni lub w garnku z sosem pomidorowym.
Również surowe gołąbki można zamrozić
Jeśli nie masz ochoty gotować wszystkich gołąbków od razu, część z nich możesz zamrozić od razu po zawinięciu w liście kapusty. Żeby się nie posklejały ułóż je w odstępach na tacy i w ten sposób wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wstępnie zmrożone przełóż do woreczków strunowych lub szczelnych pudełek, odpowiednich do przechowywania żywności w ujemnej temperaturze.
Zamrożone surowe gołąbki również należy wstępnie rozmrozić w lodówce. Następnie przygotuj je tak jak poskładane na świeżo – możesz ugotować je w dużym garnku na liściach kapusty lub zapiec w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, aby podlać je aromatycznym bulionem, na bazie którego zrobisz sos pomidorowy lub grzybowy.
Mrożenie gołąbków z sosem
Zostało sporo gołąbków po obiadzie i wszystkie już pływają w sosie? Nic straconego – takie również możesz przechować w zamrażalniku. Po prostu przełóż je do szczelnie zamykanego pojemnika, zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Pamiętaj o tym, że płyny w ujemnej temperaturze zwiększają swoją objętość – to właśnie dlatego nie można wkładać słoików z zupą do zamrażarki.