Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane

Chociaż tradycyjne gołąbki wcale nie są trudne do zrobienia, rzadko pozwalamy sobie na taką przyjemność. Nawet nie chodzi o zawijanie w kapustę – gołąbki muszą się gotować przez dłuższą chwilę, a w natłoku codziennych obowiązków po prostu nie ma na to czasu. Dlatego lepiej zrobić raz większą porcję i zamrozić. Już wyjaśniam, jak to powinno wyglądać.

Po co się męczyć? Do razu zrób więcej i schowaj do zamrażalnikaPo co się męczyć? Do razu zrób więcej i schowaj do zamrażalnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gołąbki bardzo dobrze znoszą przechowywanie w ujemnej temperaturze. Można mrozić zarówno ugotowane, jak i surowe. Ja polecam tę pierwszą opcję, ponieważ w ten sposób oszczędzam później czas na przygotowanie posiłku. Wieczorem wyjmuję porcję zawijańców z zamrażalnika, przekładam do lodówki i następnego dnia już tylko podgrzewam w piekarniku. W ten sposób mam gotowy obiad w niecałe 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jak mrozić ugotowane gołąbki?

Wystarczy zadbać o kilka drobnych szczegółów, aby mrożone gołąbki smakowały jak ugotowane na świeżo. Zanim schowasz je do zamrażalnika, dokładnie ostudź, a następnie zapakuj w szczelne pojemniki lub woreczki strunowe. Nie posklejają się ze sobą, gdy pooddzielasz je kawałkami papieru do pieczenia.

Na każdym opakowaniu z gołąbkami warto napisać bieżącą datę – licząc od tego dnia, masz 4 miesiące na zjedzenie gołąbków. Po rozmrożeniu w lodówce, podgrzej je w piekarniku, na patelni lub w garnku z sosem pomidorowym.  

Również surowe gołąbki można zamrozić

Jeśli nie masz ochoty gotować wszystkich gołąbków od razu, część z nich możesz zamrozić od razu po zawinięciu w liście kapusty. Żeby się nie posklejały ułóż je w odstępach na tacy i w ten sposób wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wstępnie zmrożone przełóż do woreczków strunowych lub szczelnych pudełek, odpowiednich do przechowywania żywności w ujemnej temperaturze.

Zamrożone surowe gołąbki również należy wstępnie rozmrozić w lodówce. Następnie przygotuj je tak jak poskładane na świeżo – możesz ugotować je w dużym garnku na liściach kapusty lub zapiec w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, aby podlać je aromatycznym bulionem, na bazie którego zrobisz sos pomidorowy lub grzybowy.

Mrożenie gołąbków z sosem

Zostało sporo gołąbków po obiadzie i wszystkie już pływają w sosie? Nic straconego – takie również możesz przechować w zamrażalniku. Po prostu przełóż je do szczelnie zamykanego pojemnika, zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Pamiętaj o tym, że płyny w ujemnej temperaturze zwiększają swoją objętość – to właśnie dlatego nie można wkładać słoików z zupą do zamrażarki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać