Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane

Chociaż tradycyjne gołąbki wcale nie są trudne do zrobienia, rzadko pozwalamy sobie na taką przyjemność. Nawet nie chodzi o zawijanie w kapustę – gołąbki muszą się gotować przez dłuższą chwilę, a w natłoku codziennych obowiązków po prostu nie ma na to czasu. Dlatego lepiej zrobić raz większą porcję i zamrozić. Już wyjaśniam, jak to powinno wyglądać.

Po co się męczyć? Do razu zrób więcej i schowaj do zamrażalnikaPo co się męczyć? Do razu zrób więcej i schowaj do zamrażalnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gołąbki bardzo dobrze znoszą przechowywanie w ujemnej temperaturze. Można mrozić zarówno ugotowane, jak i surowe. Ja polecam tę pierwszą opcję, ponieważ w ten sposób oszczędzam później czas na przygotowanie posiłku. Wieczorem wyjmuję porcję zawijańców z zamrażalnika, przekładam do lodówki i następnego dnia już tylko podgrzewam w piekarniku. W ten sposób mam gotowy obiad w niecałe 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Jak mrozić ugotowane gołąbki?

Wystarczy zadbać o kilka drobnych szczegółów, aby mrożone gołąbki smakowały jak ugotowane na świeżo. Zanim schowasz je do zamrażalnika, dokładnie ostudź, a następnie zapakuj w szczelne pojemniki lub woreczki strunowe. Nie posklejają się ze sobą, gdy pooddzielasz je kawałkami papieru do pieczenia.

Na każdym opakowaniu z gołąbkami warto napisać bieżącą datę – licząc od tego dnia, masz 4 miesiące na zjedzenie gołąbków. Po rozmrożeniu w lodówce, podgrzej je w piekarniku, na patelni lub w garnku z sosem pomidorowym.  

Również surowe gołąbki można zamrozić

Jeśli nie masz ochoty gotować wszystkich gołąbków od razu, część z nich możesz zamrozić od razu po zawinięciu w liście kapusty. Żeby się nie posklejały ułóż je w odstępach na tacy i w ten sposób wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wstępnie zmrożone przełóż do woreczków strunowych lub szczelnych pudełek, odpowiednich do przechowywania żywności w ujemnej temperaturze.

Zamrożone surowe gołąbki również należy wstępnie rozmrozić w lodówce. Następnie przygotuj je tak jak poskładane na świeżo – możesz ugotować je w dużym garnku na liściach kapusty lub zapiec w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, aby podlać je aromatycznym bulionem, na bazie którego zrobisz sos pomidorowy lub grzybowy.

Mrożenie gołąbków z sosem

Zostało sporo gołąbków po obiadzie i wszystkie już pływają w sosie? Nic straconego – takie również możesz przechować w zamrażalniku. Po prostu przełóż je do szczelnie zamykanego pojemnika, zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Pamiętaj o tym, że płyny w ujemnej temperaturze zwiększają swoją objętość – to właśnie dlatego nie można wkładać słoików z zupą do zamrażarki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"