Niemal każdy popełnia fatalny błąd przy obieraniu ogórków. Całkowicie psuje ich smak

Sezon na ogórki powoli się rozkręca. Zobacz, jak należy je obierać, żeby uniknąć gorzkiego smaku. Wiele osób wciąż popełnia ten błąd.

Jak obierać ogórki- Pyszności, źródło: CanvaJak obierać ogórki- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Zielone ogórki, chociaż dostępne są cały rok, najlepiej smakują właśnie latem. Dzięki wysokiej zawartości wody świetnie orzeźwiają w upalne dni, dostarczając jednocześnie dużą dawkę witamin przy niskiej kaloryczności. Lądują w sałatkach, na kanapkach, w słoikach lub po prostu jako pyszna i zdrowa przekąska do chrupania. Jednak potrafią nas niemiło zaskoczyć gorzkim smakiem i popsuć radość z jedzenia. Okazuje się, że błąd popełniamy sami, niewłaściwie obierając warzywo. Drobna zmiana sprawi, że pożegnasz się z gorzkim rozczarowaniem i bez obaw będziesz mógł dalej chrupać pyszne ogóreczki.

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Gorycz ogórków potrafi na długo pozostać w ustach. Winowajcą jest tutaj grupa związków zwanych kukurbitacynami. Wiele roślin wytwarza je w celu obrony przed zwierzętami - ma to odstraszyć od jedzenia. Nie bez powodu człowiek jest jednak wyżej w hierarchii, bo doskonale poradzimy sobie z tym problemem.

Obrazek
Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia - Pyszności; Foto Canva.com

Im trudniejsze warunki, w jakich rośnie roślina, tym bardziej się zabezpiecza, wytwarzając właśnie kukurbitacyny. Dotyczy to najczęściej ogórków, które rosły w czasie suszy lub dotknęły ich przymrozki. Problem ten nie będzie dotyczył ogórków szklarniowych, jednak w przypadku ogórków gruntowych możemy natknąć się na gorzkie okazy. Ten smak gromadzi się przede wszystkim w liściach, łodygach i korzeniach. Z tego właśnie powodu jest zwykle bardziej gorzki od strony, która była przyległa do łodygi. Drugi koniec ogórka, który był przyległy do kwiatu, zazwyczaj ma niewiele gorzkich związków. Kukurbitacyny koncentrują się również na powierzchni owocu (tak, ogórek jest owocem), w ciemniejszej skórce.

Obieranie ogórków ma znaczenie

Jak uniknąć gorzkiego smaku w mizerii? Zacznij obierać ogórka od jaśniejszej strony skórki. Dzięki temu gorzkie związki nie rozprowadzą się po całym warzywie. Gorzkiego ogórka po obraniu można także wypłukać pod bieżącą wodą lub przez chwilę moczyć.

Obrazek
Ogórki (unplash)

Jeśli jednak trafi ci się gorzki okaz, nic straconego. Umiarkowana gorycz może mieć pozytywny wpływ na trawienie i w wielu przypadkach nawet pomóc przy dolegliwościach żołądkowych.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟