PoradyNiemal każdy popełnia fatalny błąd przy obieraniu ogórków. Całkowicie psuje ich smak

Niemal każdy popełnia fatalny błąd przy obieraniu ogórków. Całkowicie psuje ich smak

Jak obierać ogórki- Pyszności, źródło: Canva
Jak obierać ogórki- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
28.06.2023 12:33, aktualizacja: 28.06.2023 14:10

Sezon na ogórki powoli się rozkręca. Zobacz, jak należy je obierać, żeby uniknąć gorzkiego smaku. Wiele osób wciąż popełnia ten błąd.

Zielone ogórki, chociaż dostępne są cały rok, najlepiej smakują właśnie latem. Dzięki wysokiej zawartości wody świetnie orzeźwiają w upalne dni, dostarczając jednocześnie dużą dawkę witamin przy niskiej kaloryczności. Lądują w sałatkach, na kanapkach, w słoikach lub po prostu jako pyszna i zdrowa przekąska do chrupania. Jednak potrafią nas niemiło zaskoczyć gorzkim smakiem i popsuć radość z jedzenia. Okazuje się, że błąd popełniamy sami, niewłaściwie obierając warzywo. Drobna zmiana sprawi, że pożegnasz się z gorzkim rozczarowaniem i bez obaw będziesz mógł dalej chrupać pyszne ogóreczki.

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Gorycz ogórków potrafi na długo pozostać w ustach. Winowajcą jest tutaj grupa związków zwanych kukurbitacynami. Wiele roślin wytwarza je w celu obrony przed zwierzętami - ma to odstraszyć od jedzenia. Nie bez powodu człowiek jest jednak wyżej w hierarchii, bo doskonale poradzimy sobie z tym problemem.

Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia - Pyszności; Foto Canva.com
Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia - Pyszności; Foto Canva.com

Im trudniejsze warunki, w jakich rośnie roślina, tym bardziej się zabezpiecza, wytwarzając właśnie kukurbitacyny. Dotyczy to najczęściej ogórków, które rosły w czasie suszy lub dotknęły ich przymrozki. Problem ten nie będzie dotyczył ogórków szklarniowych, jednak w przypadku ogórków gruntowych możemy natknąć się na gorzkie okazy. Ten smak gromadzi się przede wszystkim w liściach, łodygach i korzeniach. Z tego właśnie powodu jest zwykle bardziej gorzki od strony, która była przyległa do łodygi. Drugi koniec ogórka, który był przyległy do kwiatu, zazwyczaj ma niewiele gorzkich związków. Kukurbitacyny koncentrują się również na powierzchni owocu (tak, ogórek jest owocem), w ciemniejszej skórce.

Obieranie ogórków ma znaczenie

Jak uniknąć gorzkiego smaku w mizerii? Zacznij obierać ogórka od jaśniejszej strony skórki. Dzięki temu gorzkie związki nie rozprowadzą się po całym warzywie. Gorzkiego ogórka po obraniu można także wypłukać pod bieżącą wodą lub przez chwilę moczyć.

Ogórki (unplash)
Ogórki (unplash)

Jeśli jednak trafi ci się gorzki okaz, nic straconego. Umiarkowana gorycz może mieć pozytywny wpływ na trawienie i w wielu przypadkach nawet pomóc przy dolegliwościach żołądkowych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także