Niemal każdy popełnia fatalny błąd przy obieraniu ogórków. Całkowicie psuje ich smak

Sezon na ogórki powoli się rozkręca. Zobacz, jak należy je obierać, żeby uniknąć gorzkiego smaku. Wiele osób wciąż popełnia ten błąd.

Jak obierać ogórki- Pyszności, źródło: CanvaJak obierać ogórki- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Zielone ogórki, chociaż dostępne są cały rok, najlepiej smakują właśnie latem. Dzięki wysokiej zawartości wody świetnie orzeźwiają w upalne dni, dostarczając jednocześnie dużą dawkę witamin przy niskiej kaloryczności. Lądują w sałatkach, na kanapkach, w słoikach lub po prostu jako pyszna i zdrowa przekąska do chrupania. Jednak potrafią nas niemiło zaskoczyć gorzkim smakiem i popsuć radość z jedzenia. Okazuje się, że błąd popełniamy sami, niewłaściwie obierając warzywo. Drobna zmiana sprawi, że pożegnasz się z gorzkim rozczarowaniem i bez obaw będziesz mógł dalej chrupać pyszne ogóreczki.

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Gorycz ogórków potrafi na długo pozostać w ustach. Winowajcą jest tutaj grupa związków zwanych kukurbitacynami. Wiele roślin wytwarza je w celu obrony przed zwierzętami - ma to odstraszyć od jedzenia. Nie bez powodu człowiek jest jednak wyżej w hierarchii, bo doskonale poradzimy sobie z tym problemem.

Obrazek
Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia - Pyszności; Foto Canva.com

Im trudniejsze warunki, w jakich rośnie roślina, tym bardziej się zabezpiecza, wytwarzając właśnie kukurbitacyny. Dotyczy to najczęściej ogórków, które rosły w czasie suszy lub dotknęły ich przymrozki. Problem ten nie będzie dotyczył ogórków szklarniowych, jednak w przypadku ogórków gruntowych możemy natknąć się na gorzkie okazy. Ten smak gromadzi się przede wszystkim w liściach, łodygach i korzeniach. Z tego właśnie powodu jest zwykle bardziej gorzki od strony, która była przyległa do łodygi. Drugi koniec ogórka, który był przyległy do kwiatu, zazwyczaj ma niewiele gorzkich związków. Kukurbitacyny koncentrują się również na powierzchni owocu (tak, ogórek jest owocem), w ciemniejszej skórce.

Obieranie ogórków ma znaczenie

Jak uniknąć gorzkiego smaku w mizerii? Zacznij obierać ogórka od jaśniejszej strony skórki. Dzięki temu gorzkie związki nie rozprowadzą się po całym warzywie. Gorzkiego ogórka po obraniu można także wypłukać pod bieżącą wodą lub przez chwilę moczyć.

Obrazek
Ogórki (unplash)

Jeśli jednak trafi ci się gorzki okaz, nic straconego. Umiarkowana gorycz może mieć pozytywny wpływ na trawienie i w wielu przypadkach nawet pomóc przy dolegliwościach żołądkowych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej