Jak odcedzić nadmiar tłuszczu? Tiktokerka podzieliła się sprytnym trikiem

Użytkownicy TikToka prześcigają się w kuchennych patentach i już nieraz nas zaskakiwali. Tym razem pewna tiktokerka pokazała, jak odcedzić nadmiar tłuszczu z patelni w banalny sposób.

ObrazekJak odcedzić nadmiar tłuszczu? - Pyszności; foto: Canva oraz TikTok: oklagirl405
SKOMENTUJ

Tłuszcz i woda, które zbierają się na patelni podczas smażenia mięsa mielonego, potrafią sprawić, że aż odechciewa nam się dalszego gotowania. Ich nadmiar może wynikać z błędów podczas obróbki i zwykle łatwo można tego uniknąć. Zwykle, ale nie zawsze.

Nawet najlepszych kucharzom zdarzy się zbyt obficie natłuścić patelnię. Bywa też tak, że potrawa, którą smażymy, zawiera tłuste mięso i choćbyśmy znali wszystkie triki kuchenne świata, nie unikniemy wydzielania się dużej — zbyt dużej jak na nasze zmysły estetyczne — ilości tłuszczu. Co wtedy zrobić? Można posłużyć się pomysłem z TikToka.

Obrazek
Jak odcedzić nadmiar tłuszczu? - Pyszności; foto: Canva

Czy olej można wylewać do zlewu?

Zanim pokażemy ci trik tiktokerki, warto zastanowić się, czy zużyty tłuszcz może trafić do naszego zlewu kuchennego. Odpowiedź jest bardzo prosta. Absolutnie i kategorycznie nie.

Po pierwsze, to, że wylewany przez nas olej jest w formie płynnej, nie oznacza, że już zawsze taki pozostanie. Należy pamiętać, że ta lepka substancja nie rozpuści się w wodzie, a niechybne zgęstnienie tłuszczu może sprawić, że w rurach powstanie zator. Gdyby wszyscy wokół nadużywali tego rozwiązania, groziłoby to awarią całego systemu wodno-kanalizacyjnego. Udrażnianie kanałów to proces długi, uporczywy i niezwykle kosztowny.

Jak odcedzić nadmiar tłuszczu?

Rozwiązaniem problemu pochwaliła się tiktokerka posługująca się nickiem oklagirl405. To kolejna użytkowniczka portalu, która specjalizuje się w odnajdywaniu tak zwanych lifehacków, czyli trików, które ułatwiają nam codziennie funkcjonowanie. Jej odpowiedź na pytanie, jak odcedzić nadmiar tłuszczu, wygląda następująco:

Na dnie zlewu rozłóż folię aluminiową, a na niej ustaw sito z drobnymi oczkami. Teraz pozostaje ci już tylko przerzucić całą zawartość patelni do sita i odczekać krótką chwilę. Cały zbędny tłuszcz ścieknie wprost do rozłożonego sreberka, które z łatwością zawiniesz i wyrzucisz do śmieci. W ten sposób unikniesz zarówno zanieczyszczonego odpływu, jak i nieprzyjemności wynikających z jedzenia zbyt tłustego posiłku.

Zobacz też ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna