Jak poprawić smak makaronu w 2 minuty? Oto sekret szefowej kuchni

Australijska szefowa kuchni i blogerka kulinarna Nahi Maehashi, autorka słynnego bloga "RecipeTin Eats" i bestsellerowej książki "Dinner", zdradziła prosty sposób na to, by zwykły makaron smakował jak danie z włoskiej restauracji. Wystarczy sięgnąć po ubijaną ricottę – kremowy dodatek, który w kilka chwil odmienia całość.

Makaron z kurczakiemMakaron z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

To jedno z najpopularniejszych dań na świecie – szybkie, wszechstronne i zawsze smaczne. Ale nawet klasyczne przepisy można urozmaicić. Nahi, która od lat inspiruje miliony domowych kucharzy swoimi pomysłami, pokazała na TikToku trik, dzięki któremu makaron nabiera wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Sekret ubijanej ricotty

Blogerka podkreśla, że kluczem do podniesienia smaku jest ricotta zmiksowana z parmezanem i odrobiną mleka. Taka kremowa masa otula makaron, tworząc aksamitny sos.

– Spójrzcie, jak topi się w jedwabistą masę na gorącym makaronie. Wygląda jak coś z włoskiej trattorii! – mówi Maehashi w swoim nagraniu.

Szybki przepis z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Wideo przedstawia ekspresowy makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Całość można przygotować w mniej niż 20 minut – to idealna propozycja na szybki obiad w tygodniu. Wystarczy podsmażyć kurczaka na aromatycznym oleju z pomidorów, dodać czosnek, cebulę i same pomidory, a następnie makaron, bulion i przyprawy. Na koniec – obowiązkowo – porcja ubijanej ricotty.

Pomysł Nahi szybko podbił media społecznościowe. Jej film obejrzano już ponad 61 tys. razy, a wielu widzów przyznało, że od razu wprowadzili trik z ricottą do swojej kuchni.

Nie tylko z kurczakiem

Choć Maehashi zaproponowała ricottę w duecie z kurczakiem, ten dodatek pasuje praktycznie do każdego rodzaju makaronu. To prosty sposób, by zwykłe danie zmienić w coś wyjątkowego – jak z włoskiej trattorii.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza