Jak poprawić smak makaronu w 2 minuty? Oto sekret szefowej kuchni

Australijska szefowa kuchni i blogerka kulinarna Nahi Maehashi, autorka słynnego bloga "RecipeTin Eats" i bestsellerowej książki "Dinner", zdradziła prosty sposób na to, by zwykły makaron smakował jak danie z włoskiej restauracji. Wystarczy sięgnąć po ubijaną ricottę – kremowy dodatek, który w kilka chwil odmienia całość.

Makaron z kurczakiemMakaron z kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

To jedno z najpopularniejszych dań na świecie – szybkie, wszechstronne i zawsze smaczne. Ale nawet klasyczne przepisy można urozmaicić. Nahi, która od lat inspiruje miliony domowych kucharzy swoimi pomysłami, pokazała na TikToku trik, dzięki któremu makaron nabiera wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartacze - przepis na regionalne danie

Sekret ubijanej ricotty

Blogerka podkreśla, że kluczem do podniesienia smaku jest ricotta zmiksowana z parmezanem i odrobiną mleka. Taka kremowa masa otula makaron, tworząc aksamitny sos.

– Spójrzcie, jak topi się w jedwabistą masę na gorącym makaronie. Wygląda jak coś z włoskiej trattorii! – mówi Maehashi w swoim nagraniu.

Szybki przepis z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Wideo przedstawia ekspresowy makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Całość można przygotować w mniej niż 20 minut – to idealna propozycja na szybki obiad w tygodniu. Wystarczy podsmażyć kurczaka na aromatycznym oleju z pomidorów, dodać czosnek, cebulę i same pomidory, a następnie makaron, bulion i przyprawy. Na koniec – obowiązkowo – porcja ubijanej ricotty.

Pomysł Nahi szybko podbił media społecznościowe. Jej film obejrzano już ponad 61 tys. razy, a wielu widzów przyznało, że od razu wprowadzili trik z ricottą do swojej kuchni.

Nie tylko z kurczakiem

Choć Maehashi zaproponowała ricottę w duecie z kurczakiem, ten dodatek pasuje praktycznie do każdego rodzaju makaronu. To prosty sposób, by zwykłe danie zmienić w coś wyjątkowego – jak z włoskiej trattorii.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯