Makaron, który zaskakuje ilością białka i smakiem rodem z dzieciństwa

Makaron z twarogiem i rodzynkami to danie, które przenosi smakiem do dzieciństwa, a przy tym zaskakuje wysoką zawartością białka i wartości odżywczych. To prosty, domowy posiłek, który potrafi nasycić na długo i dostarczyć solidną porcję energii bez uczucia ciężkości.
Wyłóż na talerzWysokobiałkowy makaron, który syci na długo

Główną rolę odgrywa tu twaróg. Jest lekki, ale pełen pełnowartościowego białka wspierającego regenerację mięśni oraz wapnia dbającego o mocne kości i zdrowe zęby. Dodatek jogurtu nadaje całości kremową konsystencję, dzięki czemu danie jest delikatne i przyjemne w smaku. Rodzynki wnoszą naturalną słodycz, a przy okazji żelazo, potas i błonnik, który wspiera trawienie i dodaje energii na kolejne godziny.

Ten makaron to świetny pomysł na szybkie śniadanie, regeneracyjny posiłek po treningu lub lekką kolację w wersji na słodko. Można go przygotować w kilkanaście minut, a efekt jest zawsze ten sam, czyli satysfakcja i przyjemny powrót do smaków znanych z dzieciństwa, ale w odświeżonej, bardziej odżywczej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości

Przepis na makaron z twarogiem i rodzynkami

Składniki:

  • 1 porcja makaronu (50 g),
  • 1/2 opakowania twarogu chudego (125 g),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (50 g),
  • 1 łyżka rodzynek (10 g),
  • 1 łyżka słodzika (10 g).

Sposób przygotowania:

makaron z twarogiem i rodzynkami przepis
Ugotuj makaron

Krok 1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

makaron z twarogiem i rodzynkami
Namocz rodzynki

Krok 2. Rodzynki umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Dostosuj ilość wody - tak, aby przykryć wszystkie. Odstaw na kilka minut.

makaron z twarogiem i rodzynkami 3
Drobno pokrój rodzynki

Krok 3. Rodzynki odcedź i bardzo drobno pokrój.

makaron z twarogiem i rodzynkami 5
Przygotuj masę twarogową

Krok 4. Twaróg umieść w miseczce i rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt, słodzik i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.

makaron z twarogiem i rodzynkami 6
Makaron połącz z masą twarogową

Krok 5. Odcedzony makaron połącz z przygotowaną masą i wymieszaj.

makaron z twarogiem i rodzynkami przepis
Wyłóż na talerz

Krok 6. Przełóż na talerz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża