Makaron, który zaskakuje ilością białka i smakiem rodem z dzieciństwa
Główną rolę odgrywa tu twaróg. Jest lekki, ale pełen pełnowartościowego białka wspierającego regenerację mięśni oraz wapnia dbającego o mocne kości i zdrowe zęby. Dodatek jogurtu nadaje całości kremową konsystencję, dzięki czemu danie jest delikatne i przyjemne w smaku. Rodzynki wnoszą naturalną słodycz, a przy okazji żelazo, potas i błonnik, który wspiera trawienie i dodaje energii na kolejne godziny.
Ten makaron to świetny pomysł na szybkie śniadanie, regeneracyjny posiłek po treningu lub lekką kolację w wersji na słodko. Można go przygotować w kilkanaście minut, a efekt jest zawsze ten sam, czyli satysfakcja i przyjemny powrót do smaków znanych z dzieciństwa, ale w odświeżonej, bardziej odżywczej odsłonie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekkie knedle bez ziemniaków. W środku małe słodkości
Przepis na makaron z twarogiem i rodzynkami
Składniki:
- 1 porcja makaronu (50 g),
- 1/2 opakowania twarogu chudego (125 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (50 g),
- 1 łyżka rodzynek (10 g),
- 1 łyżka słodzika (10 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2. Rodzynki umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Dostosuj ilość wody - tak, aby przykryć wszystkie. Odstaw na kilka minut.
Krok 3. Rodzynki odcedź i bardzo drobno pokrój.
Krok 4. Twaróg umieść w miseczce i rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt, słodzik i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Odcedzony makaron połącz z przygotowaną masą i wymieszaj.
Krok 6. Przełóż na talerz.