Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty? Do garnka włóż ten produkt
Jak usunąć nieprzyjemny zapach gotowanej kapusty? Dodaj ten składnik do garnka i zapomnij o przykrym aromacie. Nasze tanie i sprawdzone sposoby.
04.11.2022 23:27
Bigos, kapusta z boczkiem, gołąbki... chociaż te potrawy są naprawdę pyszne, to potrafią nieźle "zaromatyzować" nasze mieszkanie. Mamy jednak sprawdzone patenty na to, jak zniwelować przykry zapach podczas gotowania. Pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze!
Jak usunąć nieprzyjemny zapach gotowanej kapusty?
Okazuje się, że w walce z zapachem gotowanej kapusty pomocna może być skórka razowego chleba. Dodaj ją do gotującej się potrawy. Jeśli gotujesz dużą porcję, na przykład bigosu, włóż od razu całą kromkę pieczywa. Nie zmieni ona smaku dania, a uratuje Twój nos. Nie musi to być świeże pieczywo, a zamiast kromek możesz dodać grubo krojone piętki.
Orzechy włoskie zniwelują zapach
Jeśli nie masz pod ręką razowego pieczywa, to sprawdzą się również orzechy włoskie. Dodaj dwie sztuki do gotującej się potrawy, aby zmniejszyć wydzielający się zapach.
Jak usunąć zapach gotowanej kapusty?
Jeśli zapomniałeś o dodaniu pieczywa, to z pomocą przyjdą ziarna kawy. Nie bez powodu podczas testowania perfum zaleca się resetowanie naszych receptorów właśnie nimi. Kiedy Twoja kuchnia wypełni się intensywnym zapachem gotowanej kapusty, sięgnij po patelnię i rozsyp na niej trochę mielonej kawy. Przyrumień ją na małym ogniu i ciesz się przyjemnym zapachem.
Alternatywą dla kawy jest również zagotowanie w małej ilości wody mięty, pieprzu i majeranku. Powstałą miksturę zostaw na kuchence bez przykrycia.
Przepis na zapiekankę z kapusty krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube