Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty? Do garnka włóż ten produkt

Jak usunąć nieprzyjemny zapach gotowanej kapusty? Dodaj ten składnik do garnka i zapomnij o przykrym aromacie. Nasze tanie i sprawdzone sposoby.

Jak usunąć zapach gotowanej kapusty- Pyszności/ źródło: CanvaJak usunąć zapach gotowanej kapusty- Pyszności/ źródło: Canva
Ewa

Bigos, kapusta z boczkiem, gołąbki... chociaż te potrawy są naprawdę pyszne, to potrafią nieźle "zaromatyzować" nasze mieszkanie. Mamy jednak sprawdzone patenty na to, jak zniwelować przykry zapach podczas gotowania. Pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze!

Jak usunąć nieprzyjemny zapach gotowanej kapusty?

Okazuje się, że w walce z zapachem gotowanej kapusty pomocna może być skórka razowego chleba. Dodaj ją do gotującej się potrawy. Jeśli gotujesz dużą porcję, na przykład bigosu, włóż od razu całą kromkę pieczywa. Nie zmieni ona smaku dania, a uratuje Twój nos. Nie musi to być świeże pieczywo, a zamiast kromek możesz dodać grubo krojone piętki.

Jak usunąć zapach gotowanej kapusty- Pyszności/ źródło: Canva
Jak usunąć zapach gotowanej kapusty- Pyszności/ źródło: Canva

Orzechy włoskie zniwelują zapach

Jeśli nie masz pod ręką razowego pieczywa, to sprawdzą się również orzechy włoskie. Dodaj dwie sztuki do gotującej się potrawy, aby zmniejszyć wydzielający się zapach.

Jak usunąć zapach gotowanej kapusty?

Jeśli zapomniałeś o dodaniu pieczywa, to z pomocą przyjdą ziarna kawy. Nie bez powodu podczas testowania perfum zaleca się resetowanie naszych receptorów właśnie nimi. Kiedy Twoja kuchnia wypełni się intensywnym zapachem gotowanej kapusty, sięgnij po patelnię i rozsyp na niej trochę mielonej kawy. Przyrumień ją na małym ogniu i ciesz się przyjemnym zapachem.

Alternatywą dla kawy jest również zagotowanie w małej ilości wody mięty, pieprzu i majeranku. Powstałą miksturę zostaw na kuchence bez przykrycia.

Przepis na zapiekankę z kapusty krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej