Chcesz, by ulubiony twarożek pozostawiony w lodówce był długo świeży? Sposób na to jest banalny

Na śniadanie, do pierogów lub do ciasta - jak widać, twaróg możemy wykorzystać na wiele wyjątkowych możliwości. W związku z tym, że nie jesteśmy w stanie spożyć go w całości, to bardzo często pojawiają się wątpliwości odnośnie tego, jak przechowywać twaróg w lodówce. Kwestia wydaje się prosta, ale nie do końca tak jest.

ObrazekPexels/Pixabay
Karol Wiak

Jak przechowywać twaróg w lodówce? Dzięki temu zachowasz jego świeżość na dłużej!

Twaróg to produkt mleczny, który stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Jest w nim też trochę magnezu i cennych witamin. Często nie jesteśmy w stanie zjeść go od razu w całości, bo do przygotowania twarożku lub na kanapkę, zużywamy tylko jego część. Dlatego tak ważne jest jego odpowiednie przechowywanie - tak, by wyróżniał się smakiem i właściwościami możliwie jak najdłużej. I w takim przypadku, warto jest ustawić go w lodówce wierzchem do dołu (w przypadku plastikowych opakowań). Dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.

To dziwny sposób, ale działa! Sposobem na zachowanie świeżego twarogu jest obrócenie go do góry nogami, ponieważ dzięki temu pojemnik jest bardziej uszczelniony i powietrze powodujące psucie nie przedostaje się do środka.
Twaróg - Pyszności; Foto Canva.com

A jak przechowywać twaróg w przypadku innych opakowań? Tak się składa, że niezależnie od opakowania, najlepiej jest przechowywać go w lodówce. Dłużej świeżość zachowa taki twaróg, który był poddany termizacji, w hermetycznych opakowaniach, czy pakowane aseptycznie. Jeśli rozpakowaliśmy taki ser, to najlepiej jest przełożyć go do plastikowego lub szklanego naczynia z przykrywką lub po prostu zawinąć w pergamin - dzięki temu zachowa świeżość, nawet do 48 godzin.

Jaki twaróg wybrać i czym kierować się przy jego zakupie?

Jeśli już wiemy, jak przechowywać twaróg, to dobrze jest również zastanowić się nad tym, jak wybrać najlepszy i czym kierować się przy zakupie tego produktu. Wszyscy dobrze wiemy, że dostępne są twarogi chude, półtłuste i tłuste. Osoby, będące na diecie powinny wybrać twaróg chudy, a najlepszą opcją dla każdego będzie bez wątpienia twaróg półtłusty, który zawiera odpowiednią ilość kalorii. Warto jest unikać kupowania twarogu z dodatkami - z powodzeniem można je dodać samemu w domu. Dzięki temu będzie zdecydowanie zdrowiej.

To niesamowite źródło czystego białka bez tłuszczów z dodatkową solą przekształci się w mięśnie, w przeciwieństwie do zwykłego sera, który może zamienić się w tłuszcz. <br><br>Tak więc, gdy myślisz o dodaniu zwykłego sera do sałatki, obniż ilość spożywanych kalorii i dodaj twaróg. To sprawi, że poczujesz się syty.
Twarożek - Pyszności; Foto Canva.com

Kupując twaróg, najlepiej jest udać się do miejsca z chłodniami. Dzięki temu mamy pewność, że się nie zatrujemy. Przed zakupem należy sprawdzać datę ważności produktu oraz zwrócić uwagę, czy na etykiecie znajduje się odpowiedni znak weterynaryjny (oznaczenie PL lub WE) i numer identyfikacyjny, który świadczy, że dany produkt powstał w zakładzie, który podlega kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Kupując twaróg na targu, musimy zachować ostrożność, bo tak naprawdę nie wiemy, w jakich warunkach ten produkt powstał i był przechowywany.

Lubisz szybkie i proste przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na zapiekany camembert z pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟