PoradyJak przedłużyć świeżość bananów o 2 tygodnie? Ten prosty trik zmienia zasady gry

Jak przedłużyć świeżość bananów o 2 tygodnie? Ten prosty trik zmienia zasady gry

Banany mogą być trudne do przechowywania, ponieważ z zielonych i niedojrzałych, szybko stają się miękkie i pokryte ciemnymi plamami. Istnieje jednak prosty sposób na przedłużenie ich świeżości.

Banany
Banany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Banany to owoce, które potrafią sprawić kłopot w kuchni. Często są zbyt zielone, by po chwili stać się brązowe i przejrzałe. Problemem jest etylen, gaz wydzielany przez łodygi bananów, który przyspiesza dojrzewanie i poprawia smak, ale jednocześnie skraca ich trwałość. Większość owoców wydziela etylen, ale nadmiar tego gazu przyspiesza dojrzewanie i psucie się innych produktów w pobliżu, co czyni odpowiednie przechowywanie kluczową sprawą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Prosty sposób na przedłużenie świeżości bananów

Zrozumienie wrażliwości bananów na etylen skłoniło jednego z entuzjastów trików życiowych do zaproponowania prostego rozwiązania. Zaleca on izolowanie bananów od innych owoców i owinięcie ich ogonków folią spożywczą, co przedłuża ich świeżość. Na swoim kanale YouTube, Helpful DIY, mężczyzna pokazał, jak użycie folii spożywczej może „utrzymać banany świeże na dłużej”.

Pokazuję, jak utrzymać banany świeże przez dłuższy czas. Ten prosty trik pozwoli ci cieszyć się świeżością bananów przez kilka dodatkowych dni! - napisał w opisie filmu.

Jak to działa?

Kiedy chcesz wziąć banana, użyj noża, aby odciąć jednego, nie ruszając folii. Jak wspomniano wcześniej, banany, podobnie jak wiele owoców, naturalnie wydzielają etylen, który kontroluje brązowienie i dojrzewanie. Większość gazu ucieka z łodyg lub ogonków, więc owijając je folią, można nieco spowolnić proces dojrzewania.

Użytkownicy w komentarzach dzielili się swoimi opiniami na temat tego triku. @kepler186f4 napisał: "To działa. Stosuję tę technikę od lat". @am-km8zg zauważył: "Ważne jest, aby owinąć to ciasno i nie zapomnieć o tym". @larissadean84 skomentowała: "Owijam łodygi bananów folią spożywczą, a gdy dojrzeją, wkładam je do lodówki. Skórki stają się brązowe, ale owoc nigdy. W ten sposób wytrzymują około 17 dni".

Wybrane dla Ciebie