Jeden błąd sprawia, że jarzynowa szybciej się psuje. Unikaj go, a dłużej postoi w lodówce
Jak przedłużyć świeżość sałatki jarzynowej? To pytanie zada sobie każdy gospodarz i gospodyni zbliżających się świąt wielkanocnych. Przychodzimy im więc z odsieczą i przypominamy, o czym powinni pamiętać jeszcze zanim sałatka trafi na stół. To kluczowe, by później móc ją dłużej przechowywać.
01.04.2023 16:17
Nikt nie lubi marnotrawstwa jedzenia, a to oznacza, że powinniśmy dołożyć wszelkich starań, by przygotowywać tylko tyle posiłków, ile jesteśmy w stanie zjeść, zanim się zepsują. Problem w tym, że nie zawsze jesteśmy w stanie tak dokładnie to wyliczyć. Wtedy warto wiedzieć, jak — możliwie najskuteczniej — ograniczyć straty wynikające z takiej błędnej kalkulacji. A ponieważ zbliża się Wielkanoc, będzie możliwość zastosowania tego w praktyce — na sałatce jarzynowej.
Ta tradycyjna świąteczna sałatka jest bowiem zwykle przygotowywana w naprawdę dużych ilościach. W końcu jest przy niej tyle pracy, że nikomu nie chciałoby się męczyć dla jednej małej salaterki tej potrawy. To z kolei może skutkować tym, że po wyjściu gości okaże się, iż znaczna część sałatki została jeszcze niezjedzona. Wstawienie jej do lodówki to oczywiście standardowa procedura; problem w tym, że już po 1-2 dniach sałatka zaczyna nieprzyjemnie pachnieć i źle smakować. Czy można coś z tym zrobić?
Jak przedłużyć świeżość sałatki jarzynowej?
Jeśli podejrzewasz, że twoja sałatka będzie jeszcze dojadana przez kilka kolejnych dni, koniecznie zastosuj się do jednej ważnej zasady. Nie dodawaj do całej sałatki majonezu. To właśnie ten produkt sprawia, że ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa zaczynają się szybciej psuć, a sałatka już po jednym czy dwóch dniach może zacząć naprawdę źle pachnieć.
Nie oznacza to oczywiście, że trzeba zupełnie rezygnować z zastosowania tego sosu. Warto jednak dodawać go do odłożonych, mniejszych porcji lub nawet pozostawić to zadanie gościom — już na ich talerzach. My polecamy pójść jeszcze o krok dalej i w ostatniej chwili dodawać do sałatki również cebulę (jeśli jej używasz), jajka i ogórki kiszone.
Na zastosowaniu tej metody zyskasz jeszcze jedną możliwość. Sałatka jarzynowa bez tych składników (a właściwie to z nimi, tylko dodanymi tuż przed zjedzeniem), może być nawet mrożona. Lepszego sposobu na przedłużenie jej żywotności już na pewno nie znajdziesz, a po wyjęciu i rozmrożeniu okaże się, że warzywa pozostały smaczne i świeże.
Skoro wiesz już jak przedłużyć świeżość sałatki jarzynowej, zobacz jeszcze, jak przyrządzić staropolską babkę parzoną. Przepis na nią znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.