Jak przedłużyć świeżość truskawek? Proste patenty na ukochane owoce
01.06.2022 15:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Truskawki na straganach zachęcają swoim kolorem. Trudno się oprzeć dorodnym, czerwonym truskawkom. Niestety często czeka nas srogi zawód, gdy świeżo kupione truskawki psują się w mgnieniu oka. Całe szczęście, znamy odpowiedź na pytanie jak przedłużyć świeżość truskawek.
Nie trzymaj truskawek w foliowej torbie
Po przyniesieniu owoców do domu warto wyjąć je z foliowej torby i dokładnie przejrzeć. Jeśli znajdziesz jakieś naruszone owoce, wyjmij je i odłóż. Możesz je wykorzystać do przygotowania konfitury. Przebrane owoce warto umieści w kobiałce, w której kupujemy te sezonowe pyszności. Plastikowe opakowanie i foliowe torebki nie zdarza tutaj egzaminu. Należy pamiętać, że nie obrywamy szypułek. Szypułki truskawek zdejmujemy tuż przed jedzeniem. Chociaż ta część owocu też jest jadalna, ale nie ma zbyt wielu zwolenników.
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Przygotuj specjalny roztwór!
Truskawki najbardziej zachowują świeżość, jeśli myjemy je przed podaniem. Natomiast jeśli użyjemy do mycia owoców, wody z octem to ten trik skutecznie przedłuży ich świeżość. Dzięki temu dłużej będą smaczne i nie zepsują się tak szybko. Takie truskawki po opłukaniu należy odcedzić i osuszyć. Ocet połącz z wodą w proporcji 1:10. Nie masz się czego obawiać, twoje owoce nie będą mieć dziwnego posmaku.
W lodówce czy na półce?
Truskawek nie należy przechowywać w temperaturze pokojowej, ponieważ ich przydatność do spożycia spadnie do kilku godzin. Jak przedłużyć świeżość truskawek - optymalna temperatura przechowywanie tych owców będzie (2°-3°C). Dobrze sprawdzi się szuflada w lodowce. Tam owoce możemy przechowywać do 2 dni i nie powinny się popsuć.
Właściwości truskawek
Te sezonowe owoce najlepiej zjadać od razu po zakupie, natomiast jeśli zaopatrzymy się w ich duże ilości, możemy przygotować z nich rozmaite konfitury lub zamrozić. Natomiast jeśli chcesz zminimalizować straty biologiczne aktywnych związków najlepiej ograniczyć obróbkę technologiczną do minimum lub wybrać takie procesy, które pozwolą zachować te substancje. Procesem, który pozwala na zachowanie największej ilości wartość, jest na przykład liofilizacja. Wszystkie substancje truskawek dobrze działają na nasz układ krwionośny i gospodarkę glukozowo-insulinową co potwierdzają badania.