WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Jak przygotować soczyste kotlety mielone? Sekret tkwi w bulionie

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ale nie zawsze wychodzą idealne. Dodanie bulionu do masy mięsnej to prosty trik, który sprawi, że będą wyjątkowo soczyste i delikatne. Nie chodzi jednak o zalewanie surowego mięsa płynem, a użycie go inaczej.

Kotlety mielone wyjdą soczyste jak nigdyKotlety mielone wyjdą soczyste jak nigdy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Ich prostota i uniwersalność sprawiają, że goszczą na stołach zarówno podczas codziennych obiadów, jak i uroczystych kolacji. Zamiana bulionu do moczenia bułki, a także dodanie porcji do masy to trik, który nadaje im wyjątkowej soczystości. Liczą się jednak proporcje, aby kotlety nie rozlatywały się w trakcie smażenia.

Eksperymentuj z dodatkami do mielonych

Eksperymentowanie z dodatkami do kotletów mielonych może przynieść zaskakujące efekty. Ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje składników, co pozwoli cieszyć się idealnymi kotletami. Po pierwsze - zamiast wody lub mleka, użyj tym razem bulionu. Czerstwa bułka pokrojona na kawałki powinna go w pełni wchłonąć. Po drugie, dodanie bulionu do masy też będzie dobrym pomysłem, pod warunkiem, że konsystencja nie będzie zbyt rzadka. To raczej 1-2 łyżeczki przy użyciu małego jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Soczyste mielone z dodatkiem bulionu

Bulion najlepiej mięsny, może być też popularny bulion kolagenowy na kościach. Raczej nie sprawdzi się tutaj delikatny bulion warzywny.

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (np. z łopatki lub karkówki),
  • 1 bułka pszenna, czerstwa,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwą bułkę zalej bulionem (zostawiając trochę do masy) i odstaw do namoczenia. Po kilku minutach odciśnij z nadmiaru płynu.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  3. Mięso wymieszaj z bułką, podsmażoną cebulą, jajkiem, majonezem, musztardą oraz solą i pieprzem. Dolej stopniowo bulion. Jeśli masa przyjmie nieco więcej, dolej bez obaw.
  4. Formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na średnim ogniu.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba