Jak rosną popularne przyprawy? 13 najciekawszych roślin
Nie wyobrażamy sobie domu, w którym nie gości koszyczek z przyprawami. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, jak rosną przyprawy zanim trafią na sklepowe półki? Mamy dla Ciebie kilka najciekawszych roślin.
20.08.2020 | aktual.: 12.04.2023 09:40
#1 Pieprz
Rośnie on w wysoce wilgotnych warunkach i cieple. Pieprz czarny wywodzi się z Indii. Szukać go trzeba na lianach-zdrewniałych, pnących łodygach, znajdujących się na drzewach. Co ciekawe, pieprz zielony, czarny i biały to tak naprawdę ta sama roślina. Kolor zależy od tego, kiedy zostały zebrane nasiona i jak zostały przetworzone.
#2 Musztarda
A właściwie to gorczyca, z której się ją produkuje. Swój piękny, żółty kształt zawdzięcza kwiatom. Kwitną one pod koniec września. Nasiona tych kwiatów są następnie zbierane i suszone, żeby do naszych domów trafić później jako ziarenka gorczycy. Pierwszą wzmiankę na temat leczniczego działania tej rośliny możemy znaleźć już w pismach Hipokratesa, który twierdził, że rozluźnia ona mięśnie.
#3 Sezam
Drobne, czarne lub białe, ziarenka znajdziemy w strączkach. Jest to roślina odporna na susze, która umiłowała sobie gorący i suchy klimat. Sezam uznaje się za jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Już starożytni Egipcjanie i Babilończycy stosowali go jako lek. W badaniach wykazano, że jest wysoce skuteczny w leczeniu zwyrodnienia stawu kolanowego i jako...lekarstwo na kaca.
#4 Kumin
Nieodzowny element kuchni dalekowschodniej, który do wzrostu wymaga długiego, gorącego lata. Całe Maroko ma w swoim powietrzu zapach tej przyprawy! Udowodniono skuteczność działania kminu w leczeniu zespołu cieśni nadgarstka oraz biegunki, a także niestrawności i porannych mdłości, więc przyprawą tą powinny zainteresować się kobiety w ciąży :)
#5 Szafran
To jedna z najdroższych przypraw. Wytwarzana jest ze znamion słupka krokusa uprawnego. Wykorzystywana jest w gastronomii, medycynie oraz przy produkcji kosmetyków. Szafran obniża ciśnienie tętnicze, chroni również przed miażdżycą. Jeden gram tej przyprawy kosztuje koło 30 zł. Szacuje się, że do wyprodukowania 450 g przyprawy potrzeba 75 000 kwiatów.
#6 Kardamon
Razem z szafranem, należy do najdroższych przypraw. Z tego powodu nazywany jest ich królem. Zbieranie go jest dość czasochłonne, ponieważ wymaga dodatkowo suszenia, moczenia i ponownego suszenia. W rezultacie uzyskujemy "kapsułki" o długości 1-1,5 cm. Bez kardamonu nie obędzie się żadna indyjska potrawa. Oprócz tego, że pięknie pachnie to jest niezwykle pomocny przy infekcjach gardła.
#7 Cynamon
Zjadając cynamon sięgasz tak naprawdę po korę. Aby ją zebrać, pnie drzew są ścinane do ziemi, a kora jest usuwana. Gdy wysycha, zwija się w laski cynamonu, które znamy z naszych kuchennych szafek.Nie jest to jednorazowe: drzewa wypuszczają nowe łodygi ze swoich korzeni.
Aldehyd cynamonowy. który wchodzi w skład laski, wykazuje właściwości antynowotworowe i może pomóc w walce z rakiem jelita grubego.
#8 Gałka muszkatołowa
Drzewo gałki muszkatołowej jest naprawdę ogromne, bo sięga aż 10-12 metrów. Najważniejsze dla nas są jego owoce, które kształtem przypominają znane nam brzoskwinie. Kiedy stają się dojrzałe-pękają. Owoce, które znajdują się w środku, zbieramy, suszymy i w rezultacie uzyskujemy fantastyczną przyprawę. Gałka muszkatołowa pobudza układ nerwowy, więc może byś stosowana jako...lek na potencję.
#9 Kapary
Czy zastanawiałeś się kiedyś: czym właściwie są kapary? Spieszymy z odpowiedzią. To po prostu marynowane lub konserwowane w soli pąki kwiatów. Rosną one na małych krzewach o długich łodygach. Zawierają dużo antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia oraz zapobiegają chorobom układu krążenia.
#10 Wasabi
Znana wszystkim miłośnikom sushi zielona, ostra pasta powstaje z japońskiego chrzanu. Wasabi lubi rosnąć w ciemnych, wilgotnych miejscach. Wasabi lepszej jakości, zarówno pod względem smaku jak i wyglądu, rośnie w chłodnych, górskich potokach.
#11 Goździki
Goździki to suszone, aromatyczne pąki kwiatów. Jako przyprawy używa się jedynie tych, które nie zdążyły się otworzyć. Drzewo kwitnie dwa razy w roku, ale jego zbiory są naprawdę obfite, przez co cena goździków nie jest tak wysoka jak np. kardamonu.
#12 Kurkuma
Poza tym, że z korzeni otrzymywana jest żółta przyprawa, to kurkuma jest piękną, dekoracyjną rośliną. Korzeń jest oczyszczany z ziemi i zanurzany w gorącej wodzie na minutę. To aktywuje komórki korzenia, które zaczynają wydzielać pomarańczową plamę. Następnie korzeń jest suszony i mielony na proszek.
#13 Anyż
Anyż jest bardzo charakterystyczną, zarówno w smaku jak i w wyglądzie, przyprawą. Gwiazdki anyżu zbiera się z wiecznie zielonych krzewów. Wspaniale sprawdza się jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, a olejek z anyżu odstrasza owady.
Wiedziałeś, jak rosną te przyprawy?
Natura potrafi zachwycać, tego się nie da ukryć. Z pięknych roślin rosną przyprawy, które dodają smaku naszym ulubionym potrawom.