Mięso mielone przed mrożeniem włóż tak do torebki. Stosuję ten sposób od lat i każdemu o nim opowiadam
Bardzo często zdarzają się takie sytuacje, że chcemy coś szybko ugotować na obiad. W tym celu wyjmujemy zamrożone mięso, z którego wyczarujemy kulinarne cuda. Problemem jest czekanie, bo cały proces trwa przynajmniej kilka godzin. Zastanawiasz się, jak rozmrozić mięso w możliwie najszybszy sposób? Poznaj najlepszy patent.
18.12.2022 10:44
Jak rozmrozić mięso mielone w najszybszy sposób? Niezwykle ważny jest sam proces mrożenia!
Na pewno nieco zaskakujący może być fakt, że jeśli chcemy najszybciej rozmrozić mięso mielone, trzeba będzie odpowiednio je zamrozić. To patent, który bez obaw pozwoli nam później spokojnie oczekiwać na rozmrożenie mięsa. Wystarczy, że umieścimy je w woreczkach z zamknięciem strunowym lub z suwakiem. Konieczne jest tu usunięcie powietrza z woreczka, jego dobre zamknięcie i zamrożenie na płasko. Im cieńsza warstwa mięsa mielonego, tym zdecydowanie łatwiej będzie nam rozmrozić mięso mielone. Taka porcja zajmuje również mniej miejsca w naszej zamrażarce.
Jeśli już wiesz, jak rozmrozić mięso mielone w najszybszy sposób, to na pewno ułatwi Ci to przygotowanie ulubionego obiadu. Pamiętaj, że mięso w zamrażarce najlepiej jest przechowywać przez kilka miesięcy. Później, jego przydatność do spożycia może być wątpliwa.
Jak rozmrozić mięso w inny sposób? Poznaj praktyczne porady!
Patent z woreczkiem strunowym nie jest jedynym rozwiązaniem. Warto mieć w zanadrzu również kilka innych i ciekawych rozwiązań. Większość osób decyduje się rozmrażać mięso w temperaturze pokojowej, na kuchennym blacie. To błąd, przez który możemy przypłacić zdrowiem, bo w mięsie zaczną pojawiać się niebezpieczne bakterie. Na pewno, warto też pamiętać, że nie należy zamrożonego mięsa wrzucać do gorącej, gotującej się wody. Zacznie gnić, zanim zdąży całkowicie się rozmrozić.
Dlatego też najlepszym sposobem rozmrażania mięsa, będzie pozostawienie go na noc w lodówce na talerzyku. Proces będzie przebiegał powoli, ale wszystkie środki bezpieczeństwa zostaną zachowane. Inna polecana metoda to rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie. Należy je zanurzyć tak, by woda przykryła mięso. Wodę wymieniamy co 30 minut. Jeśli już wiesz, jak rozmrozić mięso, to możesz przystąpić do przygotowania swoich ulubionych potraw.
Rozmrożone mięso możesz wykorzystać do przygotowania kotletów "Weselny przysmak". Zobacz na naszym kanale YouTube, jak je zrobić: