Kasia Cichopek nie zawsze miała idealną sylwetkę. Osiągnęła ją dzięki prostym zasadom

Kasia Cichopek to kolejna z polskich gwiazd, których przemianę mogliśmy podziwiać. Mimo że nigdy nie należała do osób, borykających się z nadmiernymi kilogramami, jej sylwetka diametralnie zmieniła się na przestrzeni kilkunastu lat. Aktorka wiele razy podkreślała, że jest aktywna fizycznie. Jednak sekret jej świetnej formy tkwi również w sposobie odżywiania. Jaką dietę stosuje Kasia Cichopek?

ObrazekKasia Cichopek zachwyca formą - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Katarzyna Ciochopek może poszczycić się smukłą, wysportowaną sylwetką i promiennym wyglądem. I choć nigdy nie miała problemów z nadmiarem kilogramów, na przestrzeni lat jej figura zmieniała się wiele razy. Ogólnopolską rozpoznawalność przyniosła jej rola Kingi Zduńskiej w serialu TVP2 "M jak miłość", w którym gra od 2000 roku. Pięć lat później jej kariera nabrała rozpędu - to za sprawą występu w popularnym show "Taniec z gwiazdami", gdzie u boku Marcina Hakiela wywalczyła Kryształową Kulę.

Jak schudła Kasia Cichopek? Aktorka stosuje znaną dietę

Dzięki treningom do "Tańca z gwiazdami" jej sylwetka wyraźnie zmieniła się - nabrała bardziej posągowego kształtu. Trzy lata po programie Kasia Cichopek zaszła w ciążę, po której szybko wróciła do formy. W 2013 roku aktorka ponownie została mamą i tym razem też w dość krótkim czasie odzyskała dawną figurę. Wówczas stosowała dietę, z której wykluczyła chleb, ziemniaki i makaron, jadła małe porcje posiłków w odstępach ok. trzech godzin oraz często wybierała warzywa, chude mięso i ryby. Oprócz diety aktorka postawiła na aktywność fizyczną.

Cichopek, jak wiele razy wspominała, do dzisiaj regularnie trenuje. Jednak jej sposób odżywania uległ zmianie. O tym, jak wygląda jej plan żywieniowy, opowiedziała w rozmowie z "Faktem". Dieta, którą obecnie stosuje aktorka, to - jak komentuje - nie jest metoda na odchudzanie, a sposób na wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych, który pozwala jej utrzymać nienaganna sylwetkę i zdrowy wygląd.

- Od zawsze jestem na diecie, ale nie diecie takiej katującej się, tylko dieta to jadłospis. Uwielbiam dietę śródziemnomorską, bardzo lekką, najzdrowszą w rankingach wszystkich diet. Zbilansowaną, co jest ważne. I mam wrażenie, że mi służy - powiedziała w rozmowie z "Faktem".

Dieta śródziemnomorska. Na czym polega?

Dieta śródziemnomorska, znana również jako dieta kreteńska, to sposób odżywiania, który opiera się na tradycyjnych potrawach i zwyczajach kulinarnych krajów basenu Morza Śródziemnego. Dieta ta jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej podstawą są owoce, warzywa, orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby i owoce morza, a także oliwa z oliwek jako główne źródło tłuszczu. W diecie tej ogranicza się spożycie mięsa, cukru i przetworzonej żywności.

Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, cukrzycy, otyłości, chorób neurologicznych i raka. Ponadto, dieta ta może poprawić zdrowie psychiczne i zmniejszyć ryzyko depresji.

Wypróbuj również nasz przepis na chrupiące szparagi w szynce parmeńskiej. Efektowna i szybka przekąska na grilla:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane