Pieczarki nie będą ciemniały w czasie smażenia. Wystarczy kilka kropelek

Jeśli lubisz używać grzybów do swoich potraw, ten artykuł na pewno ci się przyda. Dowiesz się z niego, jak smażyć pieczarki, żeby nie zrobiły się nieapetycznie ciemne. To naprawdę proste - a jednocześnie genialne. 

ObrazekJak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva

Pieczarki są nie tylko pysznym dodatkiem, którego smak genialnie komponuje się z niezliczoną ilością dań i składników. W naszej opinii, poza oddziaływaniem na kubki smakowe, pieczarki pobudzają również zmysł wzroku. Pięknie się prezentują na talerzu i to pewnie dlatego tylu szefów kuchni decyduje się na ich użycie w menu.

Obrazek
Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva

A ponieważ je się również oczami, ściemniałe podczas smażenia pieczarki mogą nam popsuć dobre wrażenie całego obiadu. Co to, to nie! Dowiedz się jak smażyć pieczarki, żeby zachowały piękny kolor, a wszyscy domownicy byli usatysfakcjonowani; zarówno smakowo, jak i wzrokowo.

Pieczarki na patelnię

Chociaż pieczarki są niezwykle popularnym składnikiem w polskich domach, to wiele osób popełnia podstawowy błąd podczas ich przygotowania. Co prawda smak grzybów nie powinien na tym ucierpieć, ale twój czas - już tak. Chodzi oczywiście o obieranie pieczarek, co jest czynnością tyle samo pracochłonną, co zbędną.

Inną ciekawą sprawą dotyczącą pieczarek jest to, że można je jeść na surowo. Pytanie więc brzmi: skoro te pyszne grzyby ciemnieją na patelni, to po co je w ogóle smażyć? Z prostej przyczyny. Obróbka termiczna prowadzi do zmniejszenia objętości grzybów, wyparowania zbędnej wody, a co za tym idzie - wydobycia smaku. Również ich konsystencja staje się milsza dla jedzącego.

Obrazek
Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva

Jak smażyć pieczarki żeby nie ściemniały?

Odpowiedź jest niezwykle prosta, a potrzebny ci będzie tylko jeden dodatkowy składnik: cytryna. Skropl nią grzyby jeszcze przed usmażeniem, a nie stracą koloru. Wszystkie pozostałe atuty smażenia pieczarek, czyli konsystencja i smak, również otrzymasz. Można powiedzieć: wilk syty, owca cała.

Nie zapomnij również o podstawowych zasadach smażenia pieczarek. Świeżo mielony pieprz wydobędzie z nich jeszcze głębszy smak. Możesz je również posolić, ale koniecznie zrób to na sam koniec smażenia; inaczej za szybko pozbędą się wody, a tobie na patelni zrobi się zupa.

Skoro już wiesz, jak smażyć pieczarki, możesz teraz ich użyć w tym przepisie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇