PoradyPieczarki nie będą ciemniały w czasie smażenia. Wystarczy kilka kropelek

Pieczarki nie będą ciemniały w czasie smażenia. Wystarczy kilka kropelek

Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva
Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva
12.02.2023 07:13

Jeśli lubisz używać grzybów do swoich potraw, ten artykuł na pewno ci się przyda. Dowiesz się z niego, jak smażyć pieczarki, żeby nie zrobiły się nieapetycznie ciemne. To naprawdę proste - a jednocześnie genialne. 

Pieczarki są nie tylko pysznym dodatkiem, którego smak genialnie komponuje się z niezliczoną ilością dań i składników. W naszej opinii, poza oddziaływaniem na kubki smakowe, pieczarki pobudzają również zmysł wzroku. Pięknie się prezentują na talerzu i to pewnie dlatego tylu szefów kuchni decyduje się na ich użycie w menu.

Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva
Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva

A ponieważ je się również oczami, ściemniałe podczas smażenia pieczarki mogą nam popsuć dobre wrażenie całego obiadu. Co to, to nie! Dowiedz się jak smażyć pieczarki, żeby zachowały piękny kolor, a wszyscy domownicy byli usatysfakcjonowani; zarówno smakowo, jak i wzrokowo.

Pieczarki na patelnię

Chociaż pieczarki są niezwykle popularnym składnikiem w polskich domach, to wiele osób popełnia podstawowy błąd podczas ich przygotowania. Co prawda smak grzybów nie powinien na tym ucierpieć, ale twój czas - już tak. Chodzi oczywiście o obieranie pieczarek, co jest czynnością tyle samo pracochłonną, co zbędną.

Inną ciekawą sprawą dotyczącą pieczarek jest to, że można je jeść na surowo. Pytanie więc brzmi: skoro te pyszne grzyby ciemnieją na patelni, to po co je w ogóle smażyć? Z prostej przyczyny. Obróbka termiczna prowadzi do zmniejszenia objętości grzybów, wyparowania zbędnej wody, a co za tym idzie - wydobycia smaku. Również ich konsystencja staje się milsza dla jedzącego.

Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva
Jak smażyć pieczarki? - Pyszności; foto: Canva

Jak smażyć pieczarki żeby nie ściemniały?

Odpowiedź jest niezwykle prosta, a potrzebny ci będzie tylko jeden dodatkowy składnik: cytryna. Skropl nią grzyby jeszcze przed usmażeniem, a nie stracą koloru. Wszystkie pozostałe atuty smażenia pieczarek, czyli konsystencja i smak, również otrzymasz. Można powiedzieć: wilk syty, owca cała.

Nie zapomnij również o podstawowych zasadach smażenia pieczarek. Świeżo mielony pieprz wydobędzie z nich jeszcze głębszy smak. Możesz je również posolić, ale koniecznie zrób to na sam koniec smażenia; inaczej za szybko pozbędą się wody, a tobie na patelni zrobi się zupa.

Skoro już wiesz, jak smażyć pieczarki, możesz teraz ich użyć w tym przepisie z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także