PrzepisJak szybko zrobić zupę pomidorową? Awaryjny przepis, który warto znać

Jak szybko zrobić zupę pomidorową? Awaryjny przepis, który warto znać

Zupa pomidorowa - błyskawiczny przepis. Fot. AdobeStock
Zupa pomidorowa - błyskawiczny przepis. Fot. AdobeStock

31.07.2023 11:15, aktual.: 31.07.2023 11:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa pomidorowa to obłędnie pyszna propozycja obiadowa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Po rosole jest to druga z najpopularniejszych zup pojawiających się na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna, więc nic dziwnego. Przedstawiamy przepis na to, jak zrobić ją szybko, ale nie stracić na smaku. 

Podstawą zupy pomidorowej jest... rosół. Warto więc zadbać o to, by wywar był aromatyczny. Dużo warzyw i dobrej jakości mięso to podstawa. Niektórzy, gotując zupę pomidorową, stawiają na świeże pomidory. W błyskawicznym przepisie zastępujemy je jednak przecierem bądź koncentratem. Rezygnujemy też z mięsa.

Błyskawiczna zupa pomidorowa - przepis. Zamiast świeżych pomidorów postaw na gotowca

Składniki:

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego,
  • 2 kostki rosołowe drobiowe (najlepiej domowej roboty),
  • 2 marchewki,
  • mały kawałek selera,
  • kawałek pietruszki,
  • kawałek pora (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • mała śmietanka 30 proc.

Przepis na zupę pomidorową. Robi się ją błyskawicznie, ale smak i tak jest obłędny

Przygotowanie zupy pomidorowej nie musi być trudne i czasochłonne - wręcz przeciwnie. Jeśli nie mamy dużo czasu, powinniśmy postawić na niektóre z gotowych rozwiązań. Jednym z nich jest zrezygnowanie ze świeżych pomidorów i użycie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Dzięki takim produktom o wiele skrócimy czas gotowania zupy.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i wrzucamy kostki rosołowe.
  2. Następnie obierz i umyj wszystkie warzywa i wrzuć je do garnka.
  3. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Po 15 minutach do zupy dodaj przecier pomidorowy lub koncentrat i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Do zupy dodaj małą śmietankę 30 proc., by zupa stała się kremowa.
  6. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj gorącą z makaronem lub ryżem.
Zupa pomidorowa - szybki przepis. Fot. Pixabay
Zupa pomidorowa - szybki przepis. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także