Jak szybko zrobić zupę pomidorową? Awaryjny przepis, który warto znać
Zupa pomidorowa to obłędnie pyszna propozycja obiadowa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Po rosole jest to druga z najpopularniejszych zup pojawiających się na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna, więc nic dziwnego. Przedstawiamy przepis na to, jak zrobić ją szybko, ale nie stracić na smaku.
31.07.2023 | aktual.: 31.07.2023 11:28
Podstawą zupy pomidorowej jest... rosół. Warto więc zadbać o to, by wywar był aromatyczny. Dużo warzyw i dobrej jakości mięso to podstawa. Niektórzy, gotując zupę pomidorową, stawiają na świeże pomidory. W błyskawicznym przepisie zastępujemy je jednak przecierem bądź koncentratem. Rezygnujemy też z mięsa.
Błyskawiczna zupa pomidorowa - przepis. Zamiast świeżych pomidorów postaw na gotowca
Składniki:
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego,
- 2 kostki rosołowe drobiowe (najlepiej domowej roboty),
- 2 marchewki,
- mały kawałek selera,
- kawałek pietruszki,
- kawałek pora (opcjonalnie),
- sól,
- pieprz,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- mała śmietanka 30 proc.
Sprawdź także: Zalej wrzątkiem i odstaw. Napar pij rano zamiast kawy, a twój mózg będzie sprawny jak komputer
Przepis na zupę pomidorową. Robi się ją błyskawicznie, ale smak i tak jest obłędny
Przygotowanie zupy pomidorowej nie musi być trudne i czasochłonne - wręcz przeciwnie. Jeśli nie mamy dużo czasu, powinniśmy postawić na niektóre z gotowych rozwiązań. Jednym z nich jest zrezygnowanie ze świeżych pomidorów i użycie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Dzięki takim produktom o wiele skrócimy czas gotowania zupy.
Czytaj również: Weź z kuchennej szafki i umieść w słoiku. To najlepszy sposób na pozbycie się karaluchów z domu
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę i wrzucamy kostki rosołowe.
- Następnie obierz i umyj wszystkie warzywa i wrzuć je do garnka.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Po 15 minutach do zupy dodaj przecier pomidorowy lub koncentrat i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Do zupy dodaj małą śmietankę 30 proc., by zupa stała się kremowa.
- Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj gorącą z makaronem lub ryżem.
Sprawdź także: Szła do stolika obsłużyć klientów. Gdy usłyszała, co mężczyzna o niej powiedział, popłakała się