WAŻNE
TERAZ

Są zarzuty dla sprawcy wypadku na Pomorzu

Jak szybko zrobić zupę pomidorową? Awaryjny przepis, który warto znać

Zupa pomidorowa to obłędnie pyszna propozycja obiadowa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Po rosole jest to druga z najpopularniejszych zup pojawiających się na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna, więc nic dziwnego. Przedstawiamy przepis na to, jak zrobić ją szybko, ale nie stracić na smaku. 

Zupa pomidorowa - błyskawiczny przepis. Fot. AdobeStockZupa pomidorowa - błyskawiczny przepis. Fot. AdobeStock

Podstawą zupy pomidorowej jest... rosół. Warto więc zadbać o to, by wywar był aromatyczny. Dużo warzyw i dobrej jakości mięso to podstawa. Niektórzy, gotując zupę pomidorową, stawiają na świeże pomidory. W błyskawicznym przepisie zastępujemy je jednak przecierem bądź koncentratem. Rezygnujemy też z mięsa.

Błyskawiczna zupa pomidorowa - przepis. Zamiast świeżych pomidorów postaw na gotowca

Składniki:

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego,
  • 2 kostki rosołowe drobiowe (najlepiej domowej roboty),
  • 2 marchewki,
  • mały kawałek selera,
  • kawałek pietruszki,
  • kawałek pora (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • mała śmietanka 30 proc.

Przepis na zupę pomidorową. Robi się ją błyskawicznie, ale smak i tak jest obłędny

Przygotowanie zupy pomidorowej nie musi być trudne i czasochłonne - wręcz przeciwnie. Jeśli nie mamy dużo czasu, powinniśmy postawić na niektóre z gotowych rozwiązań. Jednym z nich jest zrezygnowanie ze świeżych pomidorów i użycie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Dzięki takim produktom o wiele skrócimy czas gotowania zupy.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i wrzucamy kostki rosołowe.
  2. Następnie obierz i umyj wszystkie warzywa i wrzuć je do garnka.
  3. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Po 15 minutach do zupy dodaj przecier pomidorowy lub koncentrat i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Do zupy dodaj małą śmietankę 30 proc., by zupa stała się kremowa.
  6. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj gorącą z makaronem lub ryżem.
Obrazek
Zupa pomidorowa - szybki przepis. Fot. Pixabay

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba