Koniecznie dodaj do gotującego się kalafiora. Będzie pyszny i pozbędziesz się uciążliwego zapachu
Gotowany kalafior z bułką tartą i masłem to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można stworzyć na bazie tego warzywa. Jest łatwe w przygotowaniu, syte i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jak przyrządzić ten specjał, by każda różyczka była delikatna i lekko chrupiąca? Co zrobić, kiedy nie przepadamy za zapachem gotującego się kalafiora? Wystarczy, że do wody dodacie jeden składnik.
10.07.2023 08:33
Niektóre warzywa cieszą się naszą niezmienną sympatią przez cały rok. Bez względu na sezon chętnie przyrządzamy z nich różnorodne potrawy, takie jak zupy czy inne specjalne dania. Te warzywa wyróżniają się swoim wyjątkowym smakiem, a kiedy są odpowiednio przygotowane, stają się prawdziwym rarytasem dla naszych kubków smakowych. Jednym z takich warzyw jest gotowany kalafior. Czy wiesz, na co zwrócić uwagę, żeby wyszedł idealnie?
Jak ugotować kalafiora? Wypróbuj ten trik
Kalafior podany z masłem i bułką tartą to przysmak, po który chętnie sięgamy. Mimo że kojarzy nam się z czasami naszej młodości, to z przyjemnością spożywamy go o każdej porze dnia, zwłaszcza na obiad. Jest to zdecydowanie zdrowa przekąska. Możemy go jeść samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaków i koperku. Aby nasz gotowany kalafior był jak najlepszy, warto dodać do wrzącej wody szklankę mleka. Dzięki temu nie straci swojego naturalnego koloru i nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu.
Przepis na kalafiora z masłem i bułką tartą
Składniki:
- około 3 litry wody,
- jeden kalafior,
- 2 łyżeczki cukru,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżeczki soli,
- 50 g masła,
- 2 łyżki bułki tartej.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z mlekiem w wysokim garnku.
- Następnie włóż do gotującej się wody cały kalafior i dodaj cukier oraz sól.
- Kalafior gotuj przez około 15 minut. Ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie bułki tartej z masłem.
- W tym celu na patelni podpraż najpierw samą bułkę tartą, a następnie dodaj masło i połącz te składniki ze sobą.
- Ugotowanego kalafiora polej bułką tartą z masłem.
Dlaczego warto jeść kalafior?
Kalafior jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw, które można dodać do swojej diety. Jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina B6, kwas foliowy i potas. Witamina C wspiera układ odpornościowy, witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, a potas reguluje ciśnienie krwi. 2. Zawiera związki roślinne, takie jak glukozynolany i flawonoidy, które działają jako potężne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i przewlekłych chorób.
Kalafior jest bogaty w błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Błonnik pomaga w regulacji trawienia, utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zapobieganiu zaparciom. Jest też niskokaloryczny i niskotłuszczowy, a jednocześnie bogaty w składniki odżywcze. Można go jeść w większych ilościach, odczuwając sytość, przy jednoczesnym dostarczeniu organizmowi ważnych składników. To też bardzo uniwersalne warzywo - można je przygotować na wiele różnych sposobów.