Koniecznie dodaj do gotującego się kalafiora. Będzie pyszny i pozbędziesz się uciążliwego zapachu

Gotowany kalafior z bułką tartą i masłem to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można stworzyć na bazie tego warzywa. Jest łatwe w przygotowaniu, syte i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jak przyrządzić ten specjał, by każda różyczka była delikatna i lekko chrupiąca? Co zrobić, kiedy nie przepadamy za zapachem gotującego się kalafiora? Wystarczy, że do wody dodacie jeden składnik. 

ObrazekKalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niektóre warzywa cieszą się naszą niezmienną sympatią przez cały rok. Bez względu na sezon chętnie przyrządzamy z nich różnorodne potrawy, takie jak zupy czy inne specjalne dania. Te warzywa wyróżniają się swoim wyjątkowym smakiem, a kiedy są odpowiednio przygotowane, stają się prawdziwym rarytasem dla naszych kubków smakowych. Jednym z takich warzyw jest gotowany kalafior. Czy wiesz, na co zwrócić uwagę, żeby wyszedł idealnie?

Jak ugotować kalafiora? Wypróbuj ten trik

Kalafior podany z masłem i bułką tartą to przysmak, po który chętnie sięgamy. Mimo że kojarzy nam się z czasami naszej młodości, to z przyjemnością spożywamy go o każdej porze dnia, zwłaszcza na obiad. Jest to zdecydowanie zdrowa przekąska. Możemy go jeść samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaków i koperku. Aby nasz gotowany kalafior był jak najlepszy, warto dodać do wrzącej wody szklankę mleka. Dzięki temu nie straci swojego naturalnego koloru i nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu.

Obrazek
Kalafior można ugotować bez nieprzyjemnego zapachu - Pyszności; foto: Canva

Przepis na kalafiora z masłem i bułką tartą

Składniki:

  • około 3 litry wody,
  • jeden kalafior,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj wodę z mlekiem w wysokim garnku.
  2. Następnie włóż do gotującej się wody cały kalafior i dodaj cukier oraz sól.
  3. Kalafior gotuj przez około 15 minut. Ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie bułki tartej z masłem.
  4. W tym celu na patelni podpraż najpierw samą bułkę tartą, a następnie dodaj masło i połącz te składniki ze sobą.
  5. Ugotowanego kalafiora polej bułką tartą z masłem.

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw, które można dodać do swojej diety. Jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina B6, kwas foliowy i potas. Witamina C wspiera układ odpornościowy, witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, a potas reguluje ciśnienie krwi. 2. Zawiera związki roślinne, takie jak glukozynolany i flawonoidy, które działają jako potężne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i przewlekłych chorób.

Kalafior jest bogaty w błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Błonnik pomaga w regulacji trawienia, utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zapobieganiu zaparciom. Jest też niskokaloryczny i niskotłuszczowy, a jednocześnie bogaty w składniki odżywcze. Można go jeść w większych ilościach, odczuwając sytość, przy jednoczesnym dostarczeniu organizmowi ważnych składników. To też bardzo uniwersalne warzywo - można je przygotować na wiele różnych sposobów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"