Koniecznie dodaj do gotującego się kalafiora. Będzie pyszny i pozbędziesz się uciążliwego zapachu

Gotowany kalafior z bułką tartą i masłem to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można stworzyć na bazie tego warzywa. Jest łatwe w przygotowaniu, syte i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jak przyrządzić ten specjał, by każda różyczka była delikatna i lekko chrupiąca? Co zrobić, kiedy nie przepadamy za zapachem gotującego się kalafiora? Wystarczy, że do wody dodacie jeden składnik. 

Koniecznie dodaj do gotującego się kalafiora. Będzie pyszny i pozbędziesz się uciążliwego zapachuKalafior - Pyszności; Foto: Pixabay.com
SKOMENTUJ

Niektóre warzywa cieszą się naszą niezmienną sympatią przez cały rok. Bez względu na sezon chętnie przyrządzamy z nich różnorodne potrawy, takie jak zupy czy inne specjalne dania. Te warzywa wyróżniają się swoim wyjątkowym smakiem, a kiedy są odpowiednio przygotowane, stają się prawdziwym rarytasem dla naszych kubków smakowych. Jednym z takich warzyw jest gotowany kalafior. Czy wiesz, na co zwrócić uwagę, żeby wyszedł idealnie?

Jak ugotować kalafiora? Wypróbuj ten trik

Kalafior podany z masłem i bułką tartą to przysmak, po który chętnie sięgamy. Mimo że kojarzy nam się z czasami naszej młodości, to z przyjemnością spożywamy go o każdej porze dnia, zwłaszcza na obiad. Jest to zdecydowanie zdrowa przekąska. Możemy go jeść samodzielnie lub z dodatkiem ziemniaków i koperku. Aby nasz gotowany kalafior był jak najlepszy, warto dodać do wrzącej wody szklankę mleka. Dzięki temu nie straci swojego naturalnego koloru i nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu.

Kalafior można ugotować bez nieprzyjemnego zapachu - Pyszności; foto: Canva
Kalafior można ugotować bez nieprzyjemnego zapachu - Pyszności; foto: Canva

Przepis na kalafiora z masłem i bułką tartą

Składniki:

  • około 3 litry wody,
  • jeden kalafior,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj wodę z mlekiem w wysokim garnku.
  2. Następnie włóż do gotującej się wody cały kalafior i dodaj cukier oraz sól.
  3. Kalafior gotuj przez około 15 minut. Ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie bułki tartej z masłem.
  4. W tym celu na patelni podpraż najpierw samą bułkę tartą, a następnie dodaj masło i połącz te składniki ze sobą.
  5. Ugotowanego kalafiora polej bułką tartą z masłem.

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw, które można dodać do swojej diety. Jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina B6, kwas foliowy i potas. Witamina C wspiera układ odpornościowy, witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, a potas reguluje ciśnienie krwi. 2. Zawiera związki roślinne, takie jak glukozynolany i flawonoidy, które działają jako potężne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i przewlekłych chorób.

Kalafior jest bogaty w błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego. Błonnik pomaga w regulacji trawienia, utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zapobieganiu zaparciom. Jest też niskokaloryczny i niskotłuszczowy, a jednocześnie bogaty w składniki odżywcze. Można go jeść w większych ilościach, odczuwając sytość, przy jednoczesnym dostarczeniu organizmowi ważnych składników. To też bardzo uniwersalne warzywo - można je przygotować na wiele różnych sposobów.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie