Wiele osób popełnia ten błąd. Przez to domowe frytki stają się gumowate

Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku - tak właśnie powinny wyglądać idealne frytki. Dzięki kilku prostym zasadom wyczarujesz je w swojej kuchni.

Chrupiące frytki- Pyszności; źródło: CanvaDomowe frytki smażone na oleju, fot. Canva
Ewa

Jakby warzywa można było koronować, to na tronie nie zasiadły król Karol III, a nasz swojski ziemniaczek. To warzywo uniwersalne, które w naszej kuchni znalazło szereg różnych zastosowań. Jedną z ulubionych form są oczywiście frytki. Dzięki kilku prostym wskazówkom unikniesz popularnych błędów, a twoje ziemniaki wyjdą idealnie chrupiące i pyszne.

Legenda o frytkach

Jeśli mielibyśmy podziękować któremuś z krajów za to, że stworzył i wypromował ziemniaki w formie frytek, to trzeba byłoby odezwać się do Francuzów i Belgów. Ci drudzy od lat bezskutecznie próbują wpisać frytki jako belgijskie danie na listę światowego dziedzictwa UNESCO, jednak Francja tak łatwo nie chce oddać im zasług.

Jedna z legend mówi, że twórcami ziemniaczanych smakołyków byli mieszkańcy belgijskiego Namur. Podstawą ich diety były małe smażone ryby. Jednak, gdy podczas pewnej mroźnej zimy zamarzła rzeka, w poszukiwaniu alternatywy usmażyli ziemniaki. Chociaż brzmi to nawet przekonująco, to miejscowość kilka dekad później przeszła w ręce Francuzów, a dokładne umiejscowienie historii w czasie jest niemożliwe.

Jak zrobić chrupiące frytki?

Mimo że najczęściej na olej wrzucamy całkowicie surowe słupki, to jednym z sekretów idealnych frytek jest wcześniejsze zblanszowanie ziemniaków. Jeśli ziemniaki zostaną najpierw wrzucone na chwilę do wrzącej wody, a następnie schłodzone w zimnej wodzie, to usuniemy z nich nadmiar cukrów prostych. To właśnie one są odpowiedzialne za to, że nasze frytki szybko ciemnieją i stają się gorzkie.

Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva
Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva

Obgotowane frytki należy dokładnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Znajdująca się na frytkach woda sprawi, że nie tylko będą pryskały po wrzuceniu do oleju, ale również nie pochłoną zbyt dużo tłuszczu.

Podwójne smażenie to klucz do sukcesu - chrupiące frytki

Przygotowane frytki wrzucamy do frytkownicy rozgrzanej do 130-170 st. Celsjusza. Po kilku minutach smażenia, gdy zaczną powoli robić się żółtawe, potrząsamy koszyczkiem i wyciągamy frytki.

Drugie smażenie odbywa się już w wyższej temperaturze - 200 st. Celsjusza. Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy, aż zaczną robić się złociste. Kontrolujemy kolor, aby nie był zbyt ciemne i nie przypaliły się. Gotowe frytki wyciągamy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego, aby wchłonął nadmiar oleju.

Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva
Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva

Najlepsze ziemniaki do frytek

Do zrobienia frytek najlepiej sprawdzą się mączyste odmiany ziemniaków, jak Fresco, Augusta, Etola, Etiuda, Finezja, Legenda, Jelly i Syrena, Pasat i Glada. To właśnie dzięki wysokiej zawartości skrobi nasze frytki są puszyste w środku i dobrze się smażą. Wybierając bulwy sięgnij po te gładkie, bez uszkodzeń i przebarwień - to znak, że są dobrej jakości.

Wypróbuj również ziemniaki po góralsku. Smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają!

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis