PrzepisZapomnij o frytkach i talarkach. Ten sposób na ziemniaki jest 100 razy lepszy

Zapomnij o frytkach i talarkach. Ten sposób na ziemniaki jest 100 razy lepszy

Ziemniaki z grilla - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ziemniaki z grilla - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
15.04.2023 16:18

Ziemniaki Hasselback to bardzo prosty, a zarazem niebanalny sposób podania ziemniaków jako dodatku do tradycyjnego obiadu lub zupełnie solo z dodatkami takimi, jak ziołowe masło lub wyrazisty serek. 

To pyszne danie pochodzi właśnie z tego skandynawskiego kraju. Wymyślono je i po raz pierwszy zaserwowano w zlokalizowanej w Sztokholmie restauracji Hasselbacken, która do dziś cieszy się bardzo dobrą opinią (obecnie jest to hotel z restauracją). Historia lokalu sięga roku 1700 – na początku był to rodzaj skromnej jadłodajni czy wręcz namiotu wśród gęsto rosnącej roślinności. Restaurację z prawdziwego zdarzenia uruchomiono w 1853 roku w nowym budynku. Szybko zyskała popularność, stając się ulubionym lokalem tzw. klasy wyższej.

Pierwotny przepis ma dziś wiele wersji i to jest niewątpliwie jednym z największych atutów tego dania – potrawę można serwować na wiele sposobów, a wszystkie są równie pyszne. I równie elegancko prezentują się na stole. Nie wymagają też żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych.

Ziemniaki Hasselback krok po kroku

  • 1 kg ziemniaków,
  • ok. 3–4 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • ulubione przyprawy (np. tymianek, wędzona papryka, oregano, czosnek granulowany).

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz ziemniaki. Najlepsze będą średniej wielkości, kształtne (owalne), wszystkie do siebie podobne. Jeśli wybierzesz ziemniaki różnej wielkości, część upiecze się szybciej, a część pozostanie niedopieczona. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Ziemniaków nie obieraj, tylko porządnie umyj i wyszoruj szczoteczką, a następnie osusz.
  3. Każdy ziemniak starannie i ostrożnie natnij nożem, robiąc możliwie jak najwięcej nacięć (jakbyś chciał pokroić go w plasterki), ale uwaga – ziemniaków nie należy rozcinać do końca! Mają zostać nacięte, lecz nienaruszone, żeby wciąż tworzyły całość. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć ziemniaka na pół. Istnieje pewien trik, by tego uniknąć: ziemniaki jeden po drugim kładzie się w zagłębieniu drewnianej bądź metalowej łyżki i dopiero wtedy nacina.
  4. Swoje nacięte ziemniaki ułóż na blaszce (lub w naczyniu). Rozłóż po kawałeczku masła na każdym ziemniaku. Wykorzystaj połowę tłuszczu podanego w przepisie.
  5. Oprósz ziemniaki przyprawami – solą i pieprzem oraz, jeśli używasz, również innymi ziołami. Możesz użyć ziół suszonych albo świeżych.Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  6. Piecz przez ok. 30 minut. Po upływie 30 minut wysuń blachę z piekarnika, nasmaruj ziemniaki resztą tłuszczu. Oprósz je jeszcze raz odrobiną soli. W tym miejscu możesz swoje ziemniaki posypać np. startym parmezanem. Niektórzy obsypują ziemniaki porcją bułki tartej.
  7. Piecz dalej. Po ok. 15 minutach sprawdź, czy ziemniaczki są już miękkie (np. wbijając nóż lub widelec). Jeśli nie, piecz dalej, do czasu, aż ziemniaki będą apetycznie przyrumienione i kruche z zewnątrz oraz odpowiednio miękkie w środku. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, na ostatnie 5 minut możesz włączyć opcję "grill".

Jak podawać szwedzkie ziemniaczki?

To szwedzkie danie jest tak eleganckie, że śmiało możemy podać je na stół, np. na półmisku lub gustownym (najlepiej gorącym) talerzu, aby goście mogli nałożyć sobie po porcji i zjeść np. jako przystawkę czy jedno z dań głównych. Ziemniaki Hasselback doskonale komponują się z mięsami. Idealnym dodatkiem do nich będzie sos np. grzybowy. Wybornie smakują z domowym pesto (pomidorowym, bazyliowym), hummusem, warzywnym kotlecikami bądź pulpecikami. Do ziemniaków Hasselback podaj lekką sałatę lub kiszonki (kapustę, ogórki).

Zajrzyj na nasz kanał YouTube. Znajdziesz tam przepis na pieczeń z kurczaka:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także