Najzdrowszy, najbardziej odżywczy rodzaj sera. Niestety, ciągle mamy go za mało w swojej diecie

Polacy lubią ser, jemy go nawet do 12 kg w ciągu roku. Najczęściej sięgamy po ser żółty typu Edam, Gouda, Radamer czy Tylżycki. Pojawia się też niekiedy parmezan czy grana padano, ser cheddar, camembert, mozzarella czy feta. Jest jeszcze wśród nas wielu amatorów serków topionych. Bardzo rzadko natomiast spożywamy sery kozie i owcze. Który ser jest najzdrowszy? Rozwiewamy wątpliwości!

Obrazek
Paulina
Obrazek

Jak wybrać najlepszy ser?

Sery to uniwersalny dodatek do sałatek, kanapek czy deserów. Główną ich zaletą jest wysoka zawartość wapnia, witamin z grupy B szczególnie witaminy B12 i białka. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, które będą się od siebie znacznie różnić, ilością wymienionych składników, ale również ilością tłuszczu i procesem dojrzewania.

Jeśli chcemy wybrać najlepszy ser, musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy w składzie. Po pierwsze, skład powinien być krótki. A jedyne "dozwolone" dodatki to te naturalne. Natomiast główną bazą powinna być duża zawartość białka, mała ilość soli i brak cukru oraz konserwantów.

Obrazek

Który ser jest najzdrowszy?

Najlepszy ser powinien być wyprodukowany z najlepszej jakości składników. Do takich zaliczamy mleko kozie i owcze. Ser kozi i owczy to nasi bezkonkurencyjni zwycięzcy. Obydwa z wymienionych rodzajów mleka mają bardzo dużą wartość odżywczą. Mleko kozie zawiera nieco więcej cynku, żelaza i manganu w porównaniu z mlekiem krowim. Dodatkowo znajdziemy w nim większą zawartość witamin z gr.B i wit.D.

W popularnych supermarketach dostaniemy już ser kozi bez problemu. Najlepiej szukać sera koziego z takim składem: pasteryzowane mleko kozie, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego i podpuszczka mikrobiologiczna.

Obrazek

Mozzarella lepsza niż sery żółte?

Mozzarella to ser, który jest dużo lepszym wyborem niż zwykły ser żółty np. Gouda. Czemu? Zawiera zazwyczaj ok. 24 g białka na 100g, czyli bardzo porównywalnie jak duża ilość serów żółtych. Jednak jest zdecydowanie mniej kaloryczny i tłusty. U osób, które się odchudzają, może być to przydatna informacja. Najlepiej szukać mozzarelli z następującym składem: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Jeśli masz ochotę na camembert, podsyłamy nasz przepis: 

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟