Najzdrowszy, najbardziej odżywczy rodzaj sera. Niestety, ciągle mamy go za mało w swojej diecie

Polacy lubią ser, jemy go nawet do 12 kg w ciągu roku. Najczęściej sięgamy po ser żółty typu Edam, Gouda, Radamer czy Tylżycki. Pojawia się też niekiedy parmezan czy grana padano, ser cheddar, camembert, mozzarella czy feta. Jest jeszcze wśród nas wielu amatorów serków topionych. Bardzo rzadko natomiast spożywamy sery kozie i owcze. Który ser jest najzdrowszy? Rozwiewamy wątpliwości!

Obrazek
Paulina
Obrazek

Jak wybrać najlepszy ser?

Sery to uniwersalny dodatek do sałatek, kanapek czy deserów. Główną ich zaletą jest wysoka zawartość wapnia, witamin z grupy B szczególnie witaminy B12 i białka. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, które będą się od siebie znacznie różnić, ilością wymienionych składników, ale również ilością tłuszczu i procesem dojrzewania.

Jeśli chcemy wybrać najlepszy ser, musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy w składzie. Po pierwsze, skład powinien być krótki. A jedyne "dozwolone" dodatki to te naturalne. Natomiast główną bazą powinna być duża zawartość białka, mała ilość soli i brak cukru oraz konserwantów.

Obrazek

Który ser jest najzdrowszy?

Najlepszy ser powinien być wyprodukowany z najlepszej jakości składników. Do takich zaliczamy mleko kozie i owcze. Ser kozi i owczy to nasi bezkonkurencyjni zwycięzcy. Obydwa z wymienionych rodzajów mleka mają bardzo dużą wartość odżywczą. Mleko kozie zawiera nieco więcej cynku, żelaza i manganu w porównaniu z mlekiem krowim. Dodatkowo znajdziemy w nim większą zawartość witamin z gr.B i wit.D.

W popularnych supermarketach dostaniemy już ser kozi bez problemu. Najlepiej szukać sera koziego z takim składem: pasteryzowane mleko kozie, sól, kultury bakterii kwasu mlekowego i podpuszczka mikrobiologiczna.

Obrazek

Mozzarella lepsza niż sery żółte?

Mozzarella to ser, który jest dużo lepszym wyborem niż zwykły ser żółty np. Gouda. Czemu? Zawiera zazwyczaj ok. 24 g białka na 100g, czyli bardzo porównywalnie jak duża ilość serów żółtych. Jednak jest zdecydowanie mniej kaloryczny i tłusty. U osób, które się odchudzają, może być to przydatna informacja. Najlepiej szukać mozzarelli z następującym składem: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka mikrobiologiczna.

Jeśli masz ochotę na camembert, podsyłamy nasz przepis: 

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości