Japończyk nigdy nie kupuje ryżu w Polsce. Dosadnie wyjaśnił powód

Japoński youtuber mieszkający w Polsce porównał ryż do chleba i ziemniaków w naszej kuchni – to dla niego podstawa każdego posiłku. Wyznał jednak, że ryż dostępny w polskich sklepach zupełnie mu nie smakuje i wytłumaczył dlaczego.

Płukanie ryżu z nadmiaru skrobi Płukanie ryżu z nadmiaru skrobi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK

Ryż to dla Japończyków coś więcej niż tylko dodatek do posiłku – to podstawa codziennej diety i symbol jedzenia jako takiego. Ignacy, japoński youtuber, wyznał, że kiedy spróbował ryżu dostępnego w polskich sklepach, szybko przekonał się, że trudno porównać go do tego, co zna z ojczyzny. I otwarcie przyznał – nigdy nie kupuje polskiego ryżu, bo zwyczajnie mu nie smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Kluczowa różnica w ryżu

W Polsce najczęściej spotyka się ryż długoziarnisty – suchy, sypki i nieprzylegający do siebie. Tymczasem w Japonii niemal wszyscy wybierają krótkoziarnisty, czyli lepki ryż, który łatwo nabrać pałeczkami i który idealnie współgra z klasycznymi potrawami. Jak zaznacza Ignacy, japońskie dania powstały właśnie z myślą o takiej strukturze ryżu – miękkiej, gęstej i lekko kleistej. Polski długoziarnisty ryż może sprawdzić się w zupie pomidorowej, ale według niego zupełnie nie pasuje do większości dań z japońskiego repertuaru.

Gotowanie w saszetkach? Nie w Japonii

Ignacy zauważa również inną istotną różnicę – w Polsce ryż bardzo często gotuje się w wygodnych saszetkach. To praktyczne rozwiązanie, ale dla Japończyka nietypowe, ponieważ w jego kraju standardem są automatyczne urządzenia do gotowania ryżu, które perfekcyjnie dopasowują czas i temperaturę. Owszem, w Japonii też jest ryż instant do mikrofalówki, ale Ignacy podkreśla, że gotowanie w torebkach znacząco zmienia smak i teksturę ryżu, przez co cały posiłek niestety, może bardzo wiele stracić.

Polska wersja japońskich potraw

W Polsce nawet restauracje serwujące kuchnię japońską często podają dania z ryżem długoziarnistym, co – według Ignacego – odbiega od autentyczności. To nie tylko kwestia tradycji, ale przede wszystkim smaku. Ryż krótkoziarnisty "niesie" smak dodatków, tworząc spójną całość. Użycie ryżu długoziarnistego burzy ten balans i sprawia, że danie smakuje mniej japońsko i odbiera im autentyczności.

Nie każdy ryż pasuje wszędzie

Dla Ignacego różnice te są na tyle znaczące, że zdecydowanie odradza kupowanie polskiego ryżu osobom, które chcą poczuć prawdziwy smak Japonii. Jego opinia to przestroga – nawet tak pozornie prosty składnik jak ryż może całkowicie zmienić charakter potrawy. Jeśli chcesz gotować po japońsku, zacznij od podstaw – czyli od odpowiedniego ryżu.

Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥