Japończyk nigdy nie kupuje ryżu w Polsce. Dosadnie wyjaśnił powód

Japoński youtuber mieszkający w Polsce porównał ryż do chleba i ziemniaków w naszej kuchni – to dla niego podstawa każdego posiłku. Wyznał jednak, że ryż dostępny w polskich sklepach zupełnie mu nie smakuje i wytłumaczył dlaczego.

Płukanie ryżu z nadmiaru skrobi Płukanie ryżu z nadmiaru skrobi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK

Ryż to dla Japończyków coś więcej niż tylko dodatek do posiłku – to podstawa codziennej diety i symbol jedzenia jako takiego. Ignacy, japoński youtuber, wyznał, że kiedy spróbował ryżu dostępnego w polskich sklepach, szybko przekonał się, że trudno porównać go do tego, co zna z ojczyzny. I otwarcie przyznał – nigdy nie kupuje polskiego ryżu, bo zwyczajnie mu nie smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Kluczowa różnica w ryżu

W Polsce najczęściej spotyka się ryż długoziarnisty – suchy, sypki i nieprzylegający do siebie. Tymczasem w Japonii niemal wszyscy wybierają krótkoziarnisty, czyli lepki ryż, który łatwo nabrać pałeczkami i który idealnie współgra z klasycznymi potrawami. Jak zaznacza Ignacy, japońskie dania powstały właśnie z myślą o takiej strukturze ryżu – miękkiej, gęstej i lekko kleistej. Polski długoziarnisty ryż może sprawdzić się w zupie pomidorowej, ale według niego zupełnie nie pasuje do większości dań z japońskiego repertuaru.

Gotowanie w saszetkach? Nie w Japonii

Ignacy zauważa również inną istotną różnicę – w Polsce ryż bardzo często gotuje się w wygodnych saszetkach. To praktyczne rozwiązanie, ale dla Japończyka nietypowe, ponieważ w jego kraju standardem są automatyczne urządzenia do gotowania ryżu, które perfekcyjnie dopasowują czas i temperaturę. Owszem, w Japonii też jest ryż instant do mikrofalówki, ale Ignacy podkreśla, że gotowanie w torebkach znacząco zmienia smak i teksturę ryżu, przez co cały posiłek niestety, może bardzo wiele stracić.

Polska wersja japońskich potraw

W Polsce nawet restauracje serwujące kuchnię japońską często podają dania z ryżem długoziarnistym, co – według Ignacego – odbiega od autentyczności. To nie tylko kwestia tradycji, ale przede wszystkim smaku. Ryż krótkoziarnisty "niesie" smak dodatków, tworząc spójną całość. Użycie ryżu długoziarnistego burzy ten balans i sprawia, że danie smakuje mniej japońsko i odbiera im autentyczności.

Nie każdy ryż pasuje wszędzie

Dla Ignacego różnice te są na tyle znaczące, że zdecydowanie odradza kupowanie polskiego ryżu osobom, które chcą poczuć prawdziwy smak Japonii. Jego opinia to przestroga – nawet tak pozornie prosty składnik jak ryż może całkowicie zmienić charakter potrawy. Jeśli chcesz gotować po japońsku, zacznij od podstaw – czyli od odpowiedniego ryżu.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę