Katarzyna Bosacka nie gryzła się w język. Taki ser to "ściema"!

Ser to produkt, który obowiązkowo pojawia się w wielu polskich domach, nie tylko na kanapce z masłem. Chociaż co do zasady jest produktem zdrowym, to na rynku trafić można na liczne podróbki.

Bosacka ostrzega przed podrabianym seremBosacka ostrzega przed podrabianym serem
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Ser serowi nie jest równy, co postanowiła udowodnić Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka i influencerka wzięła pod lupę produkty, które tak naprawdę tylko udają ser, nie mając z nim za wiele wspólnego. Szkoda nie tylko pieniędzy, ale również zdrowia.

Najgorszy ser na kanapki

Kiedy Bosacka zabiera się za prześwietlanie składów produktów, nie szczędzi słów krytyki i nie stosuje taryf ulgowych. Bezwzględnie wytyka producentom błędy i oszustwa. Tym razem pod lupę wzięła sery, a właściwie wyroby seropodobne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Góral radzi, jak wybrać najsmaczniejsze, prawdziwe oscypki

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że niektórzy producenci tworzą produkty, które nie są serami, a jedynie ich podróbkami. Prezentując wspominaną przekąskę, która wygląda jak kawałki sera wędzonego, zwróciła uwagę, że na drugim miejscu w składzie tego artykułu spożywczego jest woda.

- Kto widział, żeby do sera dolewać wodę? Do tego mamy sole emulgujące, , fosforany E-452, E-339, mleko w proszku, aromaty i naprawdę nie jest to ser. Jest to produkt seropodobny, wysokoprzetworzony – mówi Katarzyna Bosacka.

Na sklepowych półkach trafić można na ser twarogowy w plastrach. Choć wygląda kusząco, a sam twaróg jest przecież produktem bardzo zdrowym, okazało się, że jest go tutaj zaledwie 68 proc. O ile masło w składzie jest w porządku, o tyle obecność żelatyny wieprzowej (!), błonnika bambusowego, mączki chleba świętojańskiego czy też stabilizatorów jest niedopuszczalna.

- Tak naprawdę to ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra. Nie wiadomo, co to jest. Czy to jest ser twarogowy, czy to nie jest ser? Nie wiem - skomentowała Bosacka.

Szybka i niezdrowa przekąska

Bosacka prześwietliła również ser topiony w plastrach, zawijany w plastikową folię. Już samo opakowanie budziło jej wątpliwości ze względu na niepotrzebną produkcję odpadów. Skład również zniechęcał – ser gouda to zaledwie 52 proc. całości. Do tego w składzie znalazły się twaróg, woda, masło i mleko w proszku, sole emulgujące (czyli znowu fosforany E331 i E339), a także sól i barwniki.

Ser w plastikowym opakowaniu nie zachwyca składem
Ser w plastikowym opakowaniu nie zachwyca składem © Adobe Stock

Popularny serek śmietankowy sprzedawany z pszennymi paluszkami również wypadł blado. Jest smaczny, ale...

- Składa się to w 71 procentach z sera topionego, który jest serem niepełnowartościowym. To nie jest taki ser żółty, który ma krótki skład, tylko to ser, który już został przetworzony i ma wiele składników, takich jak ser twarogowy, woda, śmietanka, białka mleka, koncentrat minerałów mleka, sól emulgująca, polifosforany – dodała.

Jak pokazuje śledztwo Katarzyny Bosackiej, nie każdy ser jest tak naprawdę serem. Zanim wrzucisz go do koszyka, koniecznie zerknij na skład. Szkoda przepłacać za produkty, które są zwykłymi podróbkami, mającymi niewiele wspólnego z prawdziwym serem i jego wartościami odżywczymi.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe