WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Robi sery, którymi wszyscy się zachwycają. Mówi, z czego zrobić najlepszy

Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem wszelakiej maści serków i serów, to coraz więcej osób decyduje się robić je samodzielnie w domu. Nic w tym dziwnego. To nie tylko gwarancja naturalnego składu i świeżości, ale także możliwość eksperymentowania ze smakami oraz czerpania radości i satysfakcji. Doskonale wie o tym Małgorzata Cerbin, której serami zajadają się mieszkańcy niewielkiego miasta w województwie lubuskim.

Jak zrobić domowy serJak zrobić domowy ser
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nie potrzeba specjalnych sprzętów i dużych chłodni, by cieszyć się domowym, smacznym serem. Wystarczy odrobina chęci, dobrej jakości mleko i trochę czasu, by na śniadanie zaserwować domowy twarożek lub labneh. Siła tkwi w prostocie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich serów nie znajdziesz w supermarkecie. Mistrzyni serowarstwa poleca

Pani Małgorzata Cerbin prowadzi w Rychliku "Serowarnię Rodzinną". Od 2021 roku wraz z mamą, mężem, synem oraz córką wytwarza domowe sery. To dużo rodzinnej pracy, nie tylko przy samej produkcji, ale również przy opiece nad zwierzętami lub w polu. Swoją wiedzą i pasją chętnie dzieli się z innymi. Zdradziła nam, jak w prosty sposób wyczarować pyszne sery w domowym zaciszu.

Siła tkwi w prostocie

Pani Małgorzata Cerbin w swoim gospodarstwie zajmuje się serami. Nie jest to masowa produkcja, wszystko zamyka się w kilkunastu metrach kwadratowych pracowni.

- Oglądając programy Magdy Gessler, nauczyłam się, że dobry produkt zawsze się obroni. Jeśli coś nie wyjdzie, to zawsze można do tego wrócić, sprawdzić swoje błędy i spróbować ponownie - mówi pani Małgorzata.

Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, by proste sery zacząć produkować w swoim domu. Najłatwiej zacząć od twarożku. Wystarczy dobrej jakości mleko, które trzeba dobrze ukwasić. Już ukwaszone podgrzewam do ok. 38 stopni Celsjusza, czekamy około półgodziny i odcedzamy na gęstym sicie.

Ser labneh jest równie prosty. Trzeba tylko kupić dobrej jakości jogurt typu greckiego, odcedzić również na sicie w aptece kupić gazę, a w kuchennych szafkach poszukać przypraw.

Jogurt wymieszaj z solą i przelej na durszlak. Teraz wystarczy cierpliwość - serwatka musi spłynąć. Czas odsączania zależy od tego, jak gęsty ser chcesz uzyskać. Po około 3 dniach w lodówce można cieszyć się pysznym, kremowo-jogurtowym labnehem.

- Taki ser jogurtowy można podzielić na mniejsze kulki i obtoczyć w przyprawach. Następnie wrzucić do słoika, zalać olejem i gotowe - podpowiada pani Małgosia.
Domowy labneh w przyprawach
Domowy labneh w przyprawach © Pyszności

Pani Małgosia do sera dodaje chilli, suszone pomidory w płatkach czy też czosnek niedźwiedzi. Zachwyceni będą również miłośnicy słodkości - taki serek świetnie smakuje z miodem lub domowym dżemem.

- Nigdy nie kupujemy miodów ze sklepu. Jeśli robię desery z miodem, to tylko od lokalnych producentów. Doceniam pracę każdego - zaznacza pani Małgorzata Cerbin.
W domu zrobić można również sery podpuszczkowe
W domu zrobić można również sery podpuszczkowe © Pyszności

Prosty ser z 3 składników

W pracowni pani Małgosi nic się nie zmarnuje. Gdy po produkcji sera zostanie serwatka, łączy ją z małą ilością mleka i podgrzewa do ok. 85 stopni Celsjusza. Później w ruch idzie ocet jabłkowy. Dodaje się go stopniowo, "na oko", aż zetnie się ser. Ser następnie trafia do pojemniczka, by odciec z płynu.

Serek a'la ricotta
Serek a'la ricotta © Pyszności
- Podstawą jest dobrej jakości mleko, ze sprawdzonego źródła - zaznacza pani Małgorzata, producentka serów z lubuskiego.

W rezultacie po kilku godzinach otrzymujemy serek, podobny do włoskiej ricotty. Kremowy, śmietankowy i po prostu pyszny. Takiego sera nie znajdziesz w żadnym supermarkecie.

- W domu zrobić można również inne przysmaki, na przykład sery podpuszczkowe bez twarożku. To proste smaki, ale właśnie tego dziś szukamy w jedzeniu - podsumowuje pani Małgorzata Cerbin.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo
Domownicy uwielbiają tę banalnie prostą pastę. Dodaje energii i syci na długo