Znajoma bardzo zachwalała tę przyprawę. Nie wierzyłam, a teraz dodaję prawie do wszystkiego

Przyprawy w kuchni to obowiązkowy element, dzięki któremu gotowanie staje się lepsze i przyjemniejsze, a smak dań - wyjątkowy. Do tych najpopularniejszych, należą bez wątpienia sól i pieprz. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak przygotowanego dania, warto sięgnąć po coś więcej. Świetnie sprawdzi się tu chociażby czosnek niedźwiedzi, który nie tylko świetnie smakuje, ale pozytywnie wpływa na twój organizm.

ObrazekPyszności
Karol Wiak

Czosnek granulowany zna chyba każdy, a czosnek niedźwiedzi? Z pewnością słyszałeś o tej przyprawie, ale nie wiesz, jaki ma smak i do czego się ją wykorzystuje. Okazuje się, że z typowym czosnkiem jest spokrewniony, ale smakuje inaczej i wykorzystuje się go też w nieco inny sposób. Inna, stosowana w jego przypadku nazwa, to cebula czarownic lub czosnek cygański. A dlaczego niedźwiedzi? Z pewnością dlatego, że niedźwiedzie w Bieszczadach, tuż po przebudzeniu, sięgały właśnie po czosnek niedźwiedzi, który był ich pierwszym pokarmem. Trzeba przyznać, że każda z tych nazw brzmi nieco "nietypowo", ale smakuje wspaniale, a działa jeszcze lepiej. W jaki sposób możesz go wykorzystać w swojej kuchni?

Czosnek niedźwiedzi właściwości - dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?

Niezależnie od tego, jakie przyprawy królują w twojej kuchni, to wiedz, że czosnek niedźwiedzi powinien się znaleźć na twojej krótkiej lub nieco dłuższej liście. Aby poznać jego właściwości, dobrze jest cofnąć się nieco w czasie i podkreślić fakt, że niegdyś stosowano go w ziołolecznictwie. Dziko występuje w całej Polsce - znajdziesz go wczesną wiosną, w wilgotnych lasach Podkarpacia. Możesz znaleźć wtedy nawet całe połacie tej rośliny. Jego liście są podobne do konwalii, ale zastosowanie zupełnie inne.

Czosnek niedźwiedzi w koszyku
Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto Pixabay

Na jakiś czas popadł w zapomnienie, ale teraz przeżywa swój renesans. Warto jednak wiedzieć, że znajduje się pod ochroną częściową. Jest to pierwsza roślina, która ukazuje się tuż po zakończeniu zimy. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi? Warto podkreślić, że ma właściwości czyszczące organizm, świetnie działa w przypadku problemów z trawieniem. Wspomaga działanie sercowo-naczyniowego, ale powoduje rozrzedzenie krwi, pozwala się pozbyć toksyn, ale by działał skutecznie, trzeba go regularnie stosować.

Wykorzystanie czosnku niedźwiedziego w kuchni - jak go spożywać i do czego dodać?

Należy zaznaczyć, że czosnek cygański można spotkać przede wszystkim w formie suszonej. Zdarza się, że niektórzy decydują się go ukisić. Niezależnie od tego, którą formę preferujesz, to wiedz, że stanowi dodatek do wielu popularnych dań, które przygotowujesz w swojej kuchni. Doskonale pasuje do wytrawnych dań kuchni polskiej, w kuchni azjatyckiej, czy francuskiej. Do czego użyć czosnek niedźwiedzi?Świetnie sprawdzi się do marynat, do przygotowania aromatycznego pesto, jak i w prostym połączeniu z oliwą lub masłem.

Obrazek
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Pyszności; Foto Canva.com

Czosnek niedźwiedzi idealnie pasuje do:

  • zup
  • dań jednogarnkowych
  • mięs
  • pieczonych ryb
  • dań wegańskich
  • jajecznicy, pasty jajecznej, czy wytrawnych omletów
  • puree ziemniaczanego
  • mizerii.

Jaki smak ma czosnek niedźwiedzi?

Skoro już wiesz, jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi i do czego go wykorzystać, to dobrze, jeśli nieco lepiej poznasz jego smak. Jeśli nie znasz tej przyprawy, to warto sięgnąć po niego, przy pierwszej możliwej okazji. Ma on zdecydowanie delikatniejszy smak niż zwykły czosnek. Dodaje wielu daniom subtelnego tonu. Co ważne, świetnie komponuje się z innymi przyprawami, których używasz w swojej kuchni.

Obrazek
Blendowanie pesto - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Posiada siarczki i charakterystyczny zapach, który można wyczuć po roztarciu. Jest o wiele łatwiej trawiony, w przeciwieństwie do tradycyjnego czosnku. Może być alternatywą dla cebulki lub szczypiorku. Jest dostępny w praktycznie każdym sklepie, dlatego warto sięgnąć po niego już teraz!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć