Ryż do obiadu robię po egipsku. O tym z woreczka już zapomniałam
Zamiast znowu gotować biały ryż do obiadu, postaw na jego egipską wersję. Proste udoskonalenie doda chrupkości i wprowadzi nieco innowacji na talerzu. A to wszystko bez wysiłku, bałaganu i problemu.
Gotowanie ryżu to pestka. Wystarczy wsypać ryż do wody, ustawić timer i gotowe. Prosty dodatek zasługuje jednak na to, by nieco go podrasować. Przepis na ten ryż podpatrzyłam w Egipcie. To właśnie tam do ugotowanych ziaren dorzucany jest chrupiący makaron. Brzmi dość ekscentrycznie, bo przecież dwa dodatki skrobiowe na jednym talerzu to rzadko spotykane rozwiązanie. W tym przypadku jest to jednak duet co najmniej udany,
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Ryż po egipsku
Ryż w Egipcie to podstawa wielu dań, ale rzadko podaje się go w wersji, jaką znamy z Europy. Tamtejsza metoda przygotowania jest prosta, a zarazem genialna w swojej prostocie. Kluczem do sukcesu jest dodatek chrupiącego makaronu. Zwykły ryż z woreczka szybko odejdzie w zapomnienie. I to słusznie, bo gotowanie w plastiku nie jest niczym dobrym.
Niewielka ilość makaronu, najczęściej w kształcie drobnych nitek (vermicelli) lub ziarenek (orzo), jest najpierw smażona na złoto, a dopiero potem dodawana do ryżu. Usmażony makaron dodaje ryżowi fantastycznej, niepowtarzalnej tekstury. To idealne połączenie puszystego ryżu z chrupiącymi, złocistymi nitkami makaronu. Na dodatek cieszy oko, bo brązowe, zarumienione nitki ładnie kontrastują z białym ryżem.
Składniki:
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu,
- 1/4 szklanki drobnego makaronu,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1,5 - 2 szklanki gorącej wody lub bulionu (ilość zależy od rodzaju ryżu),
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ryż dokładnie przepłucz pod zimną wodą, aż woda będzie czysta. Odcedź i odstaw na bok.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
- Dodaj makaron i smaż, często mieszając, aż nabierze pięknego, złocistego koloru. Uważaj, aby go nie przypalić, ponieważ bardzo szybko zmienia kolor.
- Do złotego makaronu wsyp przygotowany ryż. Mieszaj przez około minutę, aby ryż obtoczył się w tłuszczu i lekko się podsmażył.
- Zalej ryż gorącą wodą lub bulionem, dodaj sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
- Przykryj garnek szczelnie pokrywką.
- Gotuj ryż pod przykryciem przez około 15-20 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryżu), aż cała woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki i puszysty.
- Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i pozostaw ryż pod przykryciem na kolejne 5-10 minut.
Delikatnie wymieszaj widelcem i wyłóż na talerze. Smacznego!