Ryż do obiadu robię po egipsku. O tym z woreczka już zapomniałam

Zamiast znowu gotować biały ryż do obiadu, postaw na jego egipską wersję. Proste udoskonalenie doda chrupkości i wprowadzi nieco innowacji na talerzu. A to wszystko bez wysiłku, bałaganu i problemu.

Ryż po egipskuRyż po egipsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gotowanie ryżu to pestka. Wystarczy wsypać ryż do wody, ustawić timer i gotowe. Prosty dodatek zasługuje jednak na to, by nieco go podrasować. Przepis na ten ryż podpatrzyłam w Egipcie. To właśnie tam do ugotowanych ziaren dorzucany jest chrupiący makaron. Brzmi dość ekscentrycznie, bo przecież dwa dodatki skrobiowe na jednym talerzu to rzadko spotykane rozwiązanie. W tym przypadku jest to jednak duet co najmniej udany,

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Ryż po egipsku

Ryż w Egipcie to podstawa wielu dań, ale rzadko podaje się go w wersji, jaką znamy z Europy. Tamtejsza metoda przygotowania jest prosta, a zarazem genialna w swojej prostocie. Kluczem do sukcesu jest dodatek chrupiącego makaronu. Zwykły ryż z woreczka szybko odejdzie w zapomnienie. I to słusznie, bo gotowanie w plastiku nie jest niczym dobrym.

Niewielka ilość makaronu, najczęściej w kształcie drobnych nitek (vermicelli) lub ziarenek (orzo), jest najpierw smażona na złoto, a dopiero potem dodawana do ryżu. Usmażony makaron dodaje ryżowi fantastycznej, niepowtarzalnej tekstury. To idealne połączenie puszystego ryżu z chrupiącymi, złocistymi nitkami makaronu. Na dodatek cieszy oko, bo brązowe, zarumienione nitki ładnie kontrastują z białym ryżem.

Składniki:

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu,
  • 1/4 szklanki drobnego makaronu,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1,5 - 2 szklanki gorącej wody lub bulionu (ilość zależy od rodzaju ryżu),
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dokładnie przepłucz pod zimną wodą, aż woda będzie czysta. Odcedź i odstaw na bok.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
  3. Dodaj makaron i smaż, często mieszając, aż nabierze pięknego, złocistego koloru. Uważaj, aby go nie przypalić, ponieważ bardzo szybko zmienia kolor.
  4. Do złotego makaronu wsyp przygotowany ryż. Mieszaj przez około minutę, aby ryż obtoczył się w tłuszczu i lekko się podsmażył.
  5. Zalej ryż gorącą wodą lub bulionem, dodaj sól. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
  6. Przykryj garnek szczelnie pokrywką.
  7. Gotuj ryż pod przykryciem przez około 15-20 minut (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryżu), aż cała woda zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki i puszysty.
  8. Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i pozostaw ryż pod przykryciem na kolejne 5-10 minut.

Delikatnie wymieszaj widelcem i wyłóż na talerze. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak