Wcale nie sałata. Inny składnik sałatki wywołuje u Greków ciarki

Sałatka grecka, czyli horiatiki to zdecydowanie najbardziej rozpoznawalna potrawa tego kraju. Oryginalnie jest przygotowywana z kilku prostych składników – przede wszystkim ze świeżych warzyw i sera fety. Jednak jak to często z klasyką bywa, sałatka doczekała się wielu różnych wariacji. Tiktokerka z San Diego dodała kontrowersyjny składnik.

Kto lubi sałatkę grecką z makaronem? Kto lubi sałatkę grecką z makaronem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podczas gdy Polacy zajadają się sałatką grecką w wersji z sałatą lodową, amerykańska tiktokerka poszła o krok dalej. Do klasycznej kompozycji z ogórkiem, pomidorem, zieloną papryką, czerwoną cebulą, oliwkami i serem fetą dodała makaron typu kokardki. Pod materiałem pojawiły się same pozytywne komentarze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj

Jaki makaron do sałatki greckiej?

Tiktokerka dodała makaron kokardki, który ugotowała we wrzątku i przelała zimną wodą. Na pytanie o inne rodzaje odpowiada, że sprawdzi się każdy drobny makaron, w tym orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu.

Może myślisz, że prawdziwy Grek nie tknąłby takiej sałatki i tu się zdziwisz – autorka materiału, chociaż mieszka w San Diego, ma greckie korzenie i dorastała w kraju nad Morzem Śródziemnym. Trzeba przyznać, że jej wersja sałatki z makaronem jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale też o wiele bardziej pożywna niż tradycyjna, która raczej jest podawana na przystawkę. Taka kompozycja idealnie sprawdza się na imprezy, a także na lunch do pracy.

Przepis na sałatkę grecką z makaronem

Na podstawie materiału z TikToka.

Składniki:

  • 100 g makaronu orzo, kokardki lub muszelki,
  • 1 ogórek szklarniowy lub 2 ogórki gruntowe,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka w dowolnym kolorze,
  • pół cebuli czerwonej,
  • 100 g oliwek kalamata,
  • 200 g sera feta.

Sos do sałatki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki, koperek,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Umyj ogórek (gruntowe dodatkowo obierz ze skórki) i pokrój w półplasterki.
  3. Pokrój paprykę w paski, pomidorki poprzekrawaj na połówki, posiekaj czerwoną cebulę.
  4. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj także oliwki i pokruszony ser feta.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę tuż przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy