Wcale nie sałata. Inny składnik sałatki wywołuje u Greków ciarki
Sałatka grecka, czyli horiatiki to zdecydowanie najbardziej rozpoznawalna potrawa tego kraju. Oryginalnie jest przygotowywana z kilku prostych składników – przede wszystkim ze świeżych warzyw i sera fety. Jednak jak to często z klasyką bywa, sałatka doczekała się wielu różnych wariacji. Tiktokerka z San Diego dodała kontrowersyjny składnik.
Podczas gdy Polacy zajadają się sałatką grecką w wersji z sałatą lodową, amerykańska tiktokerka poszła o krok dalej. Do klasycznej kompozycji z ogórkiem, pomidorem, zieloną papryką, czerwoną cebulą, oliwkami i serem fetą dodała makaron typu kokardki. Pod materiałem pojawiły się same pozytywne komentarze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj
Jaki makaron do sałatki greckiej?
Tiktokerka dodała makaron kokardki, który ugotowała we wrzątku i przelała zimną wodą. Na pytanie o inne rodzaje odpowiada, że sprawdzi się każdy drobny makaron, w tym orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu.
Może myślisz, że prawdziwy Grek nie tknąłby takiej sałatki i tu się zdziwisz – autorka materiału, chociaż mieszka w San Diego, ma greckie korzenie i dorastała w kraju nad Morzem Śródziemnym. Trzeba przyznać, że jej wersja sałatki z makaronem jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale też o wiele bardziej pożywna niż tradycyjna, która raczej jest podawana na przystawkę. Taka kompozycja idealnie sprawdza się na imprezy, a także na lunch do pracy.
Przepis na sałatkę grecką z makaronem
Na podstawie materiału z TikToka.
Składniki:
- 100 g makaronu orzo, kokardki lub muszelki,
- 1 ogórek szklarniowy lub 2 ogórki gruntowe,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1 papryka w dowolnym kolorze,
- pół cebuli czerwonej,
- 100 g oliwek kalamata,
- 200 g sera feta.
Sos do sałatki:
- 3 łyżki oliwy,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 3 łyżki octu winnego,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 3 ząbki czosnku,
- natka pietruszki, koperek,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Umyj ogórek (gruntowe dodatkowo obierz ze skórki) i pokrój w półplasterki.
- Pokrój paprykę w paski, pomidorki poprzekrawaj na połówki, posiekaj czerwoną cebulę.
- Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj także oliwki i pokruszony ser feta.
- W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę tuż przed podaniem.