Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Kiedy tylko pojawia się okazja na grilla, nie mogę przestać myśleć o tej sałatce. Moja siostra dodaje do niej płatki chili i smażony bekon, ja tym razem postanowiłam wzbogacić ją o delikatnie słodkie akcenty. Zamiast surowej cebuli, dodałam podsmażoną na patelni z aromatycznymi dodatkami.
Mięsa, sery czy warzywa z grilla w letnim sezonie często zastępują klasyczne dania obiadowe. Na spotkanie w plenerze mało kto gotuje ziemniaki, a jednak gdy nie ma ich na talerzu, czegoś nam brakuje. W takiej sytuacji najlepiej sprawdza się sałatka ziemniaczana, którą można przygotować na 1000 różnych sposobów.
Wykorzystaj konfiturę z czerwonej cebuli
Do sałatki możesz na świeżo przygotować karmelizowaną cebulę albo sięgnąć po zapasy ze spiżarki. Zrobienie wcześniej takiej domowej konfitury znacznie ułatwia późniejsze przygotowywanie potraw. Konfiturę z czerwonej cebuli możesz podawać jako przystawkę do domowych pieczeni i pasztetów. Sprawdzi się również jako dodatek do burgerów – nie tylko mięsnych, ale i wegetariańskich.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną z karmelizowaną cebulą
Do sałatki możesz dodać usmażony na chrupko boczek. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej wyrazista, zamiast ogórków małosolnych, dodaj kiszone.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 3-4 cebule czerwone,
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru,
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 6-8 ogórków małosolnych,
- 2 łyżki majonezu,
- 3-4 łyżki jogurtu,
- 1 łyżka musztardy,
- sól i pieprz kolorowy,
- pęczek koperku,
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Odstaw do ostygnięcia.
- Na patelni z łyżką oliwy podsmaż pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Dodaj do niej łyżkę cukru, a gdy będzie już miękka, zalej odrobiną czerwonego wina. Podgrzewaj do momentu, aż wino odparuje, odstaw do wystudzenia.
- Do dużej miski przełóż ugotowane ziemniaki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Dodaj pokrojone w plasterki ogórki małosolne i wystudzoną karmelizowaną cebulę.
- Wymieszaj z majonezem, jogurtem i musztardą. Dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.