WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto

Kiedy tylko pojawia się okazja na grilla, nie mogę przestać myśleć o tej sałatce. Moja siostra dodaje do niej płatki chili i smażony bekon, ja tym razem postanowiłam wzbogacić ją o delikatnie słodkie akcenty. Zamiast surowej cebuli, dodałam podsmażoną na patelni z aromatycznymi dodatkami.

Sałatkę zrobiłam z ogórkami małosolnymi i karmelizowaną cebulkąSałatkę zrobiłam z ogórkami małosolnymi i karmelizowaną cebulką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Mięsa, sery czy warzywa z grilla w letnim sezonie często zastępują klasyczne dania obiadowe. Na spotkanie w plenerze mało kto gotuje ziemniaki, a jednak gdy nie ma ich na talerzu, czegoś nam brakuje. W takiej sytuacji najlepiej sprawdza się sałatka ziemniaczana, którą można przygotować na 1000 różnych sposobów.

Wykorzystaj konfiturę z czerwonej cebuli

Do sałatki możesz na świeżo przygotować karmelizowaną cebulę albo sięgnąć po zapasy ze spiżarki. Zrobienie wcześniej takiej domowej konfitury znacznie ułatwia późniejsze przygotowywanie potraw. Konfiturę z czerwonej cebuli możesz podawać jako przystawkę do domowych pieczeni i pasztetów. Sprawdzi się również jako dodatek do burgerów – nie tylko mięsnych, ale i wegetariańskich.

Sałatka z młodymi ziemniakami, karmelizowaną cebulką i boczkiem
Sałatka z młodymi ziemniakami, karmelizowaną cebulką i boczkiem © Pyszności

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z karmelizowaną cebulą

Do sałatki możesz dodać usmażony na chrupko boczek. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej wyrazista, zamiast ogórków małosolnych, dodaj kiszone.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 3-4 cebule czerwone,
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru,
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 6-8 ogórków małosolnych,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3-4 łyżki jogurtu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz kolorowy,
  • pęczek koperku,

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Na patelni z łyżką oliwy podsmaż pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Dodaj do niej łyżkę cukru, a gdy będzie już miękka, zalej odrobiną czerwonego wina. Podgrzewaj do momentu, aż wino odparuje, odstaw do wystudzenia.
  3. Do dużej miski przełóż ugotowane ziemniaki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Dodaj pokrojone w plasterki ogórki małosolne i wystudzoną karmelizowaną cebulę.
  4. Wymieszaj z majonezem, jogurtem i musztardą. Dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne