Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto

Kiedy tylko pojawia się okazja na grilla, nie mogę przestać myśleć o tej sałatce. Moja siostra dodaje do niej płatki chili i smażony bekon, ja tym razem postanowiłam wzbogacić ją o delikatnie słodkie akcenty. Zamiast surowej cebuli, dodałam podsmażoną na patelni z aromatycznymi dodatkami.

Sałatkę zrobiłam z ogórkami małosolnymi i karmelizowaną cebulkąSałatkę zrobiłam z ogórkami małosolnymi i karmelizowaną cebulką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Mięsa, sery czy warzywa z grilla w letnim sezonie często zastępują klasyczne dania obiadowe. Na spotkanie w plenerze mało kto gotuje ziemniaki, a jednak gdy nie ma ich na talerzu, czegoś nam brakuje. W takiej sytuacji najlepiej sprawdza się sałatka ziemniaczana, którą można przygotować na 1000 różnych sposobów.

Wykorzystaj konfiturę z czerwonej cebuli

Do sałatki możesz na świeżo przygotować karmelizowaną cebulę albo sięgnąć po zapasy ze spiżarki. Zrobienie wcześniej takiej domowej konfitury znacznie ułatwia późniejsze przygotowywanie potraw. Konfiturę z czerwonej cebuli możesz podawać jako przystawkę do domowych pieczeni i pasztetów. Sprawdzi się również jako dodatek do burgerów – nie tylko mięsnych, ale i wegetariańskich.

Sałatka z młodymi ziemniakami, karmelizowaną cebulką i boczkiem
Sałatka z młodymi ziemniakami, karmelizowaną cebulką i boczkiem © Pyszności

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z karmelizowaną cebulą

Do sałatki możesz dodać usmażony na chrupko boczek. Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej wyrazista, zamiast ogórków małosolnych, dodaj kiszone.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 3-4 cebule czerwone,
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru,
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 6-8 ogórków małosolnych,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3-4 łyżki jogurtu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pieprz kolorowy,
  • pęczek koperku,

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Na patelni z łyżką oliwy podsmaż pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Dodaj do niej łyżkę cukru, a gdy będzie już miękka, zalej odrobiną czerwonego wina. Podgrzewaj do momentu, aż wino odparuje, odstaw do wystudzenia.
  3. Do dużej miski przełóż ugotowane ziemniaki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Dodaj pokrojone w plasterki ogórki małosolne i wystudzoną karmelizowaną cebulę.
  4. Wymieszaj z majonezem, jogurtem i musztardą. Dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy