PoradyJelita je uwielbiają. Jedz codziennie na śniadanie, a poczujesz różnicę

Jelita je uwielbiają. Jedz codziennie na śniadanie, a poczujesz różnicę

Jelita je uwielbiają. Jedz codziennie na śniadanie, a poczujesz różnicę. Fot. Pixabay
Jelita je uwielbiają. Jedz codziennie na śniadanie, a poczujesz różnicę. Fot. Pixabay

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto jednak zadbać o to, by było wartościowe i zapewniło nam energię na cały dzień. Wybierając odpowiednie produkty,  możemy też zadbać o swoje jelita. To niezwykle ważne, ponieważ odpowiadają za dostarczanie i wchłanianie pokarmu. Jakich produktów nie może zatem zabraknąć? Podpowiadamy.

Jeśli zależy nam na dobrej pracy jelit, w codziennym menu powinny znaleźć się naturalne źródła błonnika, bakterii probiotycznych, a także kiszonki. Lista produktów, które warto spożywać na śniadanie, jest więc naprawdę długa. Podpowiadamy, co najlepiej wybrać, by się najeść i wspomóc swoje jelita.

Śniadanie idealne na pracę jelit. Te produkty warto jeść każdego dnia

Jeśli zależy nam na prawidłowej pracy jelit, ale też na zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów, powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety kefir. To świetny produkt, który zawiera żywe bakterie wspierające zdrową mikroflorę jelitową. Ma też trzy razy więcej probiotyków niż zwykły jogurt. Warto również zjeść choćby niewielką garstkę orzechów włoskich. Świetnie komponują się z owsianką, którą również warto jeść na śniadanie, czy z jogurtem naturalnym z owocami.

Śliwki, zarówno świeże jak i suszone, to doskonała propozycja dla osób, które mają problem z zaparciami. Można dodać je do płatków owsianych, placków z banana lub naleśników. Podobnie brzoskwinie, które zawierają dużo błonnika. Idealnie sprawdzą się jako element słodkich śniadań. Polecamy również pełnoziarniste produkty, które wpływają na zdrowie jelit i sprzyjają wzrostowi przyjaznych dla nich bakterii.

Kolejnym świetnym wyborem na śniadanie jest fasola. Choć dla wielu może być to nieoczywista propozycja na początek dnia, to zdecydowanie warto. Świetnie będzie smakować w tortilli lub jako pasta na kanapkę. Do posiłku nie należy zapomnieć o wodzie z cytryną, która wspomaga trawienie. Co więcej, nawadnia organizm i zawiera znacznie więcej elektrolitów niż woda. Jeśli będziemy pić dużo wody z cytryną, poprawi się też praca nerek, a co za tym idzie, będzie dochodzić do szybszego usuwania toksyn z organizmu i ich lepszego rozcieńczenia.

Jelita je uwielbiają. Jedz codziennie na śniadanie, a poczujesz różnicę. Fot. Pixabay
Jelita je uwielbiają. Jedz codziennie na śniadanie, a poczujesz różnicę. Fot. Pixabay