Jem do woli, a kilogramy lecą jak szalone. Te produkty są idealne na diecie

Odchudzanie oznacza całą masę wyrzeczeń. To niepodważalny fakt i każdy, kto twierdzi inaczej, nie jest do końca uczciwy. To nie oznacza jednak, że ze wszystkich swoich ulubionych produktów musimy rezygnować. Istnieją przecież takie, po które można sięgać niemal bez ograniczeń. Oto one!

DietaDieta
Źródło zdjęć: © Getty Images | Yagi Studio

Redukcja masy zawsze powinna polegać na skupieniu się na obniżeniu bilansu kalorycznego — twierdzą specjaliści żywieniowi i trenerzy sportowi. Pokrótce mówiąc, jeśli chcemy, żeby kilogramy spadały, należy spalać więcej kalorii, niż ich spożywać. To oczywiście ogromnie uproszczona wersja złożonego problemu, jakim jest otyłość. Tej choroby (bo jest to przede wszystkim choroba, a nie efekt estetyczny) nie należy bagatelizować.

Poza ogólnym wyliczeniem bilansu kalorycznego i zaplanowaniem aktywności fizycznej warto jeszcze poznać kilka uniwersalnych zasad, których znajomość będzie nam potrzebna do kupowania i spożywania efektywnych podczas diety odchudzającej produktów spożywczych. Poznajmy je, bo to coś więcej niż pomoc w zrzucaniu kilogramów. To jeszcze gwarancja tego, że wytrzymamy w swoich postanowieniach.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków

Jakie produkty jeść na diecie odchudzającej?

Najpopularniejszym sposobem doboru produktów podczas odchudzania jest zwrócenie uwagi na kilka ich aspektów. Liczy się tu to, żeby nasze potrawy miały niewiele węglowodanów, a dużo błonnika i wody. Pomocne jest też białko, którego powinniśmy dostarczać sobie od 1,2 do 1,6 g na każdy kilogram masy ciała. Białko wspiera redkucję tkanki tłuszczowej, którą zastępuje (przy odpowiednio dobranych ćwiczeniach) masą mięśniową.

Z racji takiego zapotrzebowania, osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością często decydują się na niskokaloryczne warzywa, ryby, drób, produkty mleczne i rośliny strączkowe. Przejdźmy jednak do konkretów, żeby wszystko było czarno na białym.

Odchudzanie i warzywa idą w parze
Odchudzanie i warzywa idą w parze © canva.com

Produkty, które można jeść niemal bez ograniczeń

Zaczynając spis artykułów spożywczych, które nie tylko nie szkodzą w odchudzaniu, ale również je wspierają, nie sposób jest nie zacząć od pomidorów. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że pomidory podtrzymują uczucie sytości, regulują pracę jelit i chronią przed zaparciami. Te pyszne warzywa to również solidna dawka likopenu — substancji, którą zachwycają się naukowcy.

Kolejnym produktem wartym wymienienia są brokuły. Te skrajnie niskokaloryczne warzywa są wzorem zdrowia, a dodatkowo czujemy się po nich długo najedzeni. W podobny sposób działa cukinia, która przy okazji chroni przed stanami zapalnymi żołądka. Warto również postawić na seler naciowy, buraki i marchew.

Bardzo ciekawymi właściwościami odchudzającymi wykazuje się również czosnek i szpinak. Ten pierwszy wspiera procesy detoksykujące jelita, dzięki czemu zrzucanie kilogramów przebiega szybciej i prościej. Szpinak natomiast należy najpierw zblendować. Podczas tej czynności z tego zielonego warzywa zaczyna uwalniać się tylakoid, substancja o odchudzających właściwościach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej