Jesienią i zimą jem niemal codziennie ten deser. Brzuch mam płaski, a jelita pracują idealnie

Niektóre naturalne składniki mają niezwykłą moc poprawiania pracy jelit i utrzymania płaskiego brzucha. Wystarczy niewielki dodatek do codziennej diety, by cieszyć się lepszym trawieniem, a prosty deser może stać się twoim sprzymierzeńcem w dbaniu o zdrowie jelit.

Kisiel z jednym dodatkiem to ogromne wsparcie dla jelitKisiel z jednym dodatkiem to ogromne wsparcie dla jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Siemię lniane to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, którą od pokoleń doceniały nasze babcie. Te niepozorne nasiona są bogate w błonnik, cenne kwasy omega-3 oraz naturalne antyoksydanty, które wspierają trawienie i korzystnie wpływają na cały organizm. Regularne spożywanie siemienia przynosi szereg korzyści, a jednym z najprostszych sposobów na jego włączenie do diety jest domowy kisiel – smaczny, prosty i łatwy do przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedzenie na kempingu - Polacy znowu to pokochali

Błonnik w siemieniu lnianym

Najważniejszym składnikiem siemienia lnianego jest błonnik, ponieważ ma go aż 11 gramów na 100 gramów produktu. To on reguluje rytm wypróżnień, poprawia perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się uczucia wzdęcia czy ciężkości. Działa niczym naturalna szczotka oczyszczająca jelita, co pozwala utrzymać brzuch płaski i zmniejsza dyskomfort po jedzeniu i sprawia, że jest cennym elementem diety.

Badanie potwierdza skuteczność siemienia lnianego

Działanie siemienia lnianego zostało potwierdzone również w badaniu opublikowanym na łamach Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Przez cztery tygodnie naukowcy obserwowali 90 osób cierpiących na przewlekłe zaparcia. Uczestników podzielono na dwie grupy – jedna codziennie przyjmowała 50 g zmielonego siemienia lnianego, a druga stosowała laktulozę, popularny lek przeczyszczający.

Po miesiącu okazało się, że osoby z grupy spożywającej siemię lniane odczuły znaczną poprawę – średnia liczba wypróżnień wzrosła z dwóch do siedmiu tygodniowo, a u 86 procent uczestników zmniejszył się dyskomfort jelitowy. Spędzali mniej czasu w toalecie, rzadziej odczuwali ból i nieprzyjemne napięcie w brzuchu.

Przepis na kisiel z siemieniem lnianym

Składniki (na jedną porcję):

  • 2 łyżki zmielonych nasion lnu,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp zmielone siemię lniane do kubka lub miseczki, zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż napęcznieje.
  2. W tym czasie zetrzyj jabłko na tarce o drobnych oczkach. Dodaj je do napęczniałego kisielu, wsyp cynamon i dodaj miód.
  3. Całość ponownie wymieszaj i zjedz jeszcze lekko ciepłe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba