Jesienią i zimą jem niemal codziennie ten deser. Brzuch mam płaski, a jelita pracują idealnie
Niektóre naturalne składniki mają niezwykłą moc poprawiania pracy jelit i utrzymania płaskiego brzucha. Wystarczy niewielki dodatek do codziennej diety, by cieszyć się lepszym trawieniem, a prosty deser może stać się twoim sprzymierzeńcem w dbaniu o zdrowie jelit.
Siemię lniane to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, którą od pokoleń doceniały nasze babcie. Te niepozorne nasiona są bogate w błonnik, cenne kwasy omega-3 oraz naturalne antyoksydanty, które wspierają trawienie i korzystnie wpływają na cały organizm. Regularne spożywanie siemienia przynosi szereg korzyści, a jednym z najprostszych sposobów na jego włączenie do diety jest domowy kisiel – smaczny, prosty i łatwy do przygotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedzenie na kempingu - Polacy znowu to pokochali
Błonnik w siemieniu lnianym
Najważniejszym składnikiem siemienia lnianego jest błonnik, ponieważ ma go aż 11 gramów na 100 gramów produktu. To on reguluje rytm wypróżnień, poprawia perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się uczucia wzdęcia czy ciężkości. Działa niczym naturalna szczotka oczyszczająca jelita, co pozwala utrzymać brzuch płaski i zmniejsza dyskomfort po jedzeniu i sprawia, że jest cennym elementem diety.
Badanie potwierdza skuteczność siemienia lnianego
Działanie siemienia lnianego zostało potwierdzone również w badaniu opublikowanym na łamach Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Przez cztery tygodnie naukowcy obserwowali 90 osób cierpiących na przewlekłe zaparcia. Uczestników podzielono na dwie grupy – jedna codziennie przyjmowała 50 g zmielonego siemienia lnianego, a druga stosowała laktulozę, popularny lek przeczyszczający.
Po miesiącu okazało się, że osoby z grupy spożywającej siemię lniane odczuły znaczną poprawę – średnia liczba wypróżnień wzrosła z dwóch do siedmiu tygodniowo, a u 86 procent uczestników zmniejszył się dyskomfort jelitowy. Spędzali mniej czasu w toalecie, rzadziej odczuwali ból i nieprzyjemne napięcie w brzuchu.
Przepis na kisiel z siemieniem lnianym
Składniki (na jedną porcję):
- 2 łyżki zmielonych nasion lnu,
- 100 ml gorącej wody,
- 1 małe jabłko,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Wsyp zmielone siemię lniane do kubka lub miseczki, zalej gorącą wodą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż napęcznieje.
- W tym czasie zetrzyj jabłko na tarce o drobnych oczkach. Dodaj je do napęczniałego kisielu, wsyp cynamon i dodaj miód.
- Całość ponownie wymieszaj i zjedz jeszcze lekko ciepłe.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.