Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil

Na kisiel chętnych nigdy nie brakuje. Zamiast jednak sięgać po gotowy proszek ze sklepu, zrób go samodzielnie w domu.

Zdrowy i smaczny kisielZdrowy i smaczny kisiel
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kisiel to jedna z przekąsek, które potrafią uratować, gdy dopadnie burczenie w brzuchu lub najdzie ochota na coś słodkiego. Najpopularniejsze są te z czerwonych owoców, ale warto dać szansę również jabłkom. Taki kisiel nie tylko będzie smaczniejszy niż sklepowy gotowiec z saszetki, ale również zdrowszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Kisiel jabłkowy

Chociaż niektóre produkty powstały po to, by ułatwić nam życie, ale czasem stworzenie deseru od podstaw nie zajmuje tyle czasu, by za każdym razem sięgać po gotowce. Tak jest w przypadku kisielu. Domowy kisiel bazuje wyłącznie na świeżych składnikach, bez nadmiaru cukru czy dodatkom konserwantów. Wystarczą polskie, smaczne jabłka, odrobina cynamonu i naturalny słodzik, by stworzyć deser, którym można zajadać się bez wyrzutów sumienia.

Jabłkowy kisiel
Jabłkowy kisiel © Adobe Stock | svetlana kolpakova

Jabłka to źródło błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, regulując pracę jelit. Odpowiednia ilość błonnika w diecie pomoże w walce z zaparciami, które dla wielu osób są wciąż krępującym i nawracającym problemem. Zamiast cukru w tym przepisie pojawia się ksylitol. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera w sobie mniej kalorii. W 100 gramach ksylitolu znajdziemy około 240 kcal, podczas gdy w tej samej ilości białego cukru jest to około 400 kcal. Dzięki temu kisiel jabłkowy staje się zdrową i smaczną przekąską, która przypadnie do gustu nawet tym najmłodszym domownikom.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 3 łyżki ksylitolu, stewii lub erytrytolu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Nie musi być drobna, bo później masa będzie blendowana.
  2. Pokrojone jabłka umieść w garnku. Dodaj do nich ksylitol i cynamon, a następnie zalej 2/3 szklanki wody.
  3. Gotuj przez kilka minut, często mieszając, aż jabłka zmiękną.
  4. Po ugotowaniu zblenduj jabłka na gładką masę.
  5. W szklance połącz pozostałą wodę z mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  6. Wlej mieszankę do owocowej masy.
  7. Gotuj kisiel jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i uzyska pożądaną konsystencję.

Domowy kisiel jabłkowy jest już gotowy do jedzenia. Możesz podawać go na ciepło lub poczekać, aż przestygnie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować