Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Na kisiel chętnych nigdy nie brakuje. Zamiast jednak sięgać po gotowy proszek ze sklepu, zrób go samodzielnie w domu.
Kisiel to jedna z przekąsek, które potrafią uratować, gdy dopadnie burczenie w brzuchu lub najdzie ochota na coś słodkiego. Najpopularniejsze są te z czerwonych owoców, ale warto dać szansę również jabłkom. Taki kisiel nie tylko będzie smaczniejszy niż sklepowy gotowiec z saszetki, ale również zdrowszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla
Kisiel jabłkowy
Chociaż niektóre produkty powstały po to, by ułatwić nam życie, ale czasem stworzenie deseru od podstaw nie zajmuje tyle czasu, by za każdym razem sięgać po gotowce. Tak jest w przypadku kisielu. Domowy kisiel bazuje wyłącznie na świeżych składnikach, bez nadmiaru cukru czy dodatkom konserwantów. Wystarczą polskie, smaczne jabłka, odrobina cynamonu i naturalny słodzik, by stworzyć deser, którym można zajadać się bez wyrzutów sumienia.
Jabłka to źródło błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, regulując pracę jelit. Odpowiednia ilość błonnika w diecie pomoże w walce z zaparciami, które dla wielu osób są wciąż krępującym i nawracającym problemem. Zamiast cukru w tym przepisie pojawia się ksylitol. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera w sobie mniej kalorii. W 100 gramach ksylitolu znajdziemy około 240 kcal, podczas gdy w tej samej ilości białego cukru jest to około 400 kcal. Dzięki temu kisiel jabłkowy staje się zdrową i smaczną przekąską, która przypadnie do gustu nawet tym najmłodszym domownikom.
Składniki:
- 3 średniej wielkości jabłka,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 3 łyżki ksylitolu, stewii lub erytrytolu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Nie musi być drobna, bo później masa będzie blendowana.
- Pokrojone jabłka umieść w garnku. Dodaj do nich ksylitol i cynamon, a następnie zalej 2/3 szklanki wody.
- Gotuj przez kilka minut, często mieszając, aż jabłka zmiękną.
- Po ugotowaniu zblenduj jabłka na gładką masę.
- W szklance połącz pozostałą wodę z mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Wlej mieszankę do owocowej masy.
- Gotuj kisiel jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i uzyska pożądaną konsystencję.
Domowy kisiel jabłkowy jest już gotowy do jedzenia. Możesz podawać go na ciepło lub poczekać, aż przestygnie. Smacznego!