Jeśli nie lubisz wybierać ości, sięgnij po tę rybę. Tańsza od dorsza, a niedoceniana

Nie zawsze trzeba przepłacać, żeby zjeść smakowitą i zdrową rybę, w której praktycznie nie powinniśmy natrafić na ości. Gatunek, o którym dzisiaj chcemy porozmawiać, wyróżnia się zresztą na wielu płaszczyznach. Omawiamy je w tym artykule.

Miętus - niezwykła ryba ze słodkich wód EuropyMiętus - niezwykła ryba ze słodkich wód Europy
Źródło zdjęć: © Canva | CCat82
SKOMENTUJ

W kontekście zdrowych i smacznych ryb wszyscy mówią o dorszu, dzikim (to ważne określenie) łososiu, makreli, pstrągu. A czy zostało w tym zacnym gronie nieco miejsca na jeszcze jednego rybiego przedstawiciela, którego osobiście uwielbiamy, a o którym niektóre osoby nigdy nawet nie słyszały? Mamy nadzieję, że tak, bo warto go poznać. Czym jest miętus i dlaczego warto go jeść? Wyjaśnijmy to krok po kroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem? Przygotuj truskawkowe tiramisu

Miętus — zdrowa ryba z europejskich wód

Spośród wszystkich europejskich ryb, miętus zasługuje na wyróżnienie. Dlaczego? Choćby przez to, że jest gatunkiem, który nie znosi brudu. Charakteryzuje się relatywnie wysokimi wymaganiami tlenowymi, dlatego zanieczyszczona woda staje się dla niego środowiskiem nie do zaakceptowania. Występujący naturalnie w słodkich wodach Europy północnej i środkowej (ale także w Azji i w Ameryce) miętus nie uszedł uwadze również producentów, którzy coraz częściej "polują" na jego narybek, który następnie wpuszczą do swoich stawów hodowlanych.

Miętus charakteryzuje się nie tylko śluzowatą skórą, wąsem na brodzie i unikalnymi pręgami na wydłużonym, walcowatym ciele. To również wyjątkowe właściwości prozdrowotne, doskonały smak i mało ości. To wszystko cechy, które sprawiają, że po rybę tę warto sięgać wyjątkowo często.

Miętus ma charakterystyczny wąs i pręgi
Miętus ma charakterystyczny wąs i pręgi © Canva | scubaluna

Miętus na obiad

Dlaczego warto jeść miętusa nie tylko od święta? Po pierwsze: ze względu na jego rewelacyjny smak, rozpływającą się w ustach konsystencję i niewielką ilość ości, która z pewnością usatysfakcjonuje tych, którzy ze względu na obecność ości niespecjalnie chętnie sięgają po ryby. Po drugie: ze względu na właściwości zdrowotne i składniki odżywcze, wśród których warto wymienić:

  • Aż 19 gramów białka na 100 gramów produktu
  • Kwasy omega-3, w tym tak ważne dla kobiet w ciąży DHA
  • Mnóstwo minerałów: cynk, żelazo, selen, potas, fosfor i wapń,
  • Zaledwie 90 kcal na 100 gramów mięsa

Podsumowując: miętus to niezwykle zdrowa, niskokaloryczna ryba, którą wyróżnia przyzwoita cena i doskonały smak. Zdecydowanie warto zainteresować się tym gatunkiem!

Wybrane dla Ciebie

Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali