Jeśli nie lubisz wybierać ości, sięgnij po tę rybę. Tańsza od dorsza, a niedoceniana
Nie zawsze trzeba przepłacać, żeby zjeść smakowitą i zdrową rybę, w której praktycznie nie powinniśmy natrafić na ości. Gatunek, o którym dzisiaj chcemy porozmawiać, wyróżnia się zresztą na wielu płaszczyznach. Omawiamy je w tym artykule.
12.04.2024 09:10
W kontekście zdrowych i smacznych ryb wszyscy mówią o dorszu, dzikim (to ważne określenie) łososiu, makreli, pstrągu. A czy zostało w tym zacnym gronie nieco miejsca na jeszcze jednego rybiego przedstawiciela, którego osobiście uwielbiamy, a o którym niektóre osoby nigdy nawet nie słyszały? Mamy nadzieję, że tak, bo warto go poznać. Czym jest miętus i dlaczego warto go jeść? Wyjaśnijmy to krok po kroku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miętus — zdrowa ryba z europejskich wód
Spośród wszystkich europejskich ryb, miętus zasługuje na wyróżnienie. Dlaczego? Choćby przez to, że jest gatunkiem, który nie znosi brudu. Charakteryzuje się relatywnie wysokimi wymaganiami tlenowymi, dlatego zanieczyszczona woda staje się dla niego środowiskiem nie do zaakceptowania. Występujący naturalnie w słodkich wodach Europy północnej i środkowej (ale także w Azji i w Ameryce) miętus nie uszedł uwadze również producentów, którzy coraz częściej "polują" na jego narybek, który następnie wpuszczą do swoich stawów hodowlanych.
Miętus charakteryzuje się nie tylko śluzowatą skórą, wąsem na brodzie i unikalnymi pręgami na wydłużonym, walcowatym ciele. To również wyjątkowe właściwości prozdrowotne, doskonały smak i mało ości. To wszystko cechy, które sprawiają, że po rybę tę warto sięgać wyjątkowo często.
Miętus na obiad
Dlaczego warto jeść miętusa nie tylko od święta? Po pierwsze: ze względu na jego rewelacyjny smak, rozpływającą się w ustach konsystencję i niewielką ilość ości, która z pewnością usatysfakcjonuje tych, którzy ze względu na obecność ości niespecjalnie chętnie sięgają po ryby. Po drugie: ze względu na właściwości zdrowotne i składniki odżywcze, wśród których warto wymienić:
- Aż 19 gramów białka na 100 gramów produktu
- Kwasy omega-3, w tym tak ważne dla kobiet w ciąży DHA
- Mnóstwo minerałów: cynk, żelazo, selen, potas, fosfor i wapń,
- Zaledwie 90 kcal na 100 gramów mięsa
Podsumowując: miętus to niezwykle zdrowa, niskokaloryczna ryba, którą wyróżnia przyzwoita cena i doskonały smak. Zdecydowanie warto zainteresować się tym gatunkiem!