Wspiera serce i obniża cholesterol. Dziadek pił łyżeczkę dziennie i dożył 100 lat

Oleje roślinne sprawdzą się nie tylko do smażenia lub jako składnik sosu sałatkowego. Niektóre z nich mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Olej z wiesiołka to must have w każdej kuchni.

Olej z wiesiołka- PysznościOlej z wiesiołka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Wiesiołek rośnie na polskich polach i łąkach. Łatwo rozpoznać go ze względu na intensywnie żółte kwiaty. Rozwijają się tylko po zachodzie słońca, w ciągu dnia pozostając zamknięte, dlatego wiesiołek jest czasem określany jako "nocna lampa". To właśnie z tej rośliny powstaje drogocenny olej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Olej z wiesiołka- właściwości

Olej z wiesiołka znany jest ze swojego działania przeciwzapalnego oraz antyalergicznego. Pomaga we wzmocnieniu odporności organizmu oraz wspiera leczenie schorzeń układu oddechowego. Korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, pomagając obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu we krwi oraz regulować ciśnienie krwi. Poleca się go także kobietom, które borykają się z bolesnymi miesiączkami lub zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Może być też pomocny w przypadku problemów z laktacją u matek karmiących oraz w łagodzeniu bólów piersi.

Olej z wiesiołka- Pyszności
Olej z wiesiołka- Pyszności © Canva

Szczególną uwagę powinny na ten olej zwrócić również osoby, które chcą zadbać o swój układ pokarmowy, bo wspiera proces trawienia, a także przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Zawarte w nim kwasy DHA korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiając pracę mózgu, pamięć, koncentrację i ogólne samopoczucie. W składzie oleju z wiesiołka znajdują się również antyoksydanty, które działają przeciwutleniająco, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mają również właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.

Jak używać oleju z wiesiołka?

Zaleca się, aby przyjmować jedną łyżeczkę niefiltrowanego i nierafinowanego oleju z wiesiołka każdego dnia. Istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania tego oleju. Przechowuj olej w ciemnej butelce w lodówce, w temperaturze 4-10 st. Celsjusza.

Oleju z wiesiołka należy unikać w przypadku padaczki, schizofrenii oraz podczas przyjmowania leków obniżających ciśnienie krwi lub rozrzedzających krew. Warto również pamiętać, że należy stosować olej z wiesiołka w umiarkowanych ilościach, ponieważ nadmierne spożycie może prowadzić do dolegliwości żołądkowych, takich jak bóle brzucha, nudności czy problemy z trawieniem. Zawsze warto konsultować się z lekarzem, aby dostosować dawkowanie do swoich indywidualnych potrzeb i uniknąć potencjalnych skutków ubocznych.

Olej z wiesiołka- Pyszności
Olej z wiesiołka- Pyszności © Canva
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej