Jest mięciutka i pachnąca. Co roku na Wielkanoc piekę babkę cytrynową siostry Anastazji

Siostra Anastazja jest mistrzynią tradycyjnych wypieków, dlatego na jej wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki cytrynowej. Korzystam z jej przepisu na to pyszne ciasto co roku. Jego aromat wprost zachwyca.

Babka cytrynowa jest idealna na WielkanocBabka cytrynowa jest idealna na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Babka cytrynowa weszła już do kanonu wypieków, które kojarzą się z Wielkanocą. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, powstaje na bazie ciasta ucieranego. Ta z przepisu siostry Anastazji wychodzi lekka, wilgotna i puszysta. Co roku wracam do jej przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Sekret babki cytrynowej

Sekretem tego prostego wypieku jest dość mocny cytrusowy aromat. Dlatego w przepisie siostry Anastazji pojawia się zarówno sok z cytryny, jak i skórka z tego owocu. Do wypieku wybieram zawsze świeże i jędrne cytryny, bez ciemnych plam. Takie mają najwięcej soku i są bardzo aromatyczne.

Jak przygotować cytryny

Zaczynam od umycia i dokładnego wyparzenia cytryn. Skórkę ścieram na tarce o małych oczkach. Staram się ścierać delikatnie, tylko żółtą warstwę, bez białej pod nią, bo jest gorzka. Gdy dodaję do ciasta sok to zawsze przez sitko, bo pestki to jedyny zbędny element cytryny w wypiekach. Dzięki temu ciasto ma wspaniały aromat. Jest orzeźwiające i doskonale pasuje na deser po wielkanocnym śniadaniu.

Babka cytrynowa z przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło oraz bułka tarta do posmarowania formy,
  • lukier lub cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka rozdziel na żółtka i białka. Te drugie ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej oba cukry, wymieszaj.
  3. Następnie dodaj olej oraz sok z cytryny i skórkę.
  4. Potem dołóż żółtka i cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
  5. Masę przelej do formy na babkę, którą natłuść masłem i posyp bułką tartą.
  6. Babkę piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Podawaj ją z cukrem pudrem lub lukrem.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża