Jest mięciutka i pachnąca. Co roku na Wielkanoc piekę babkę cytrynową siostry Anastazji

Siostra Anastazja jest mistrzynią tradycyjnych wypieków, dlatego na jej wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki cytrynowej. Korzystam z jej przepisu na to pyszne ciasto co roku. Jego aromat wprost zachwyca.

Babka cytrynowa jest idealna na WielkanocBabka cytrynowa jest idealna na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Babka cytrynowa weszła już do kanonu wypieków, które kojarzą się z Wielkanocą. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, powstaje na bazie ciasta ucieranego. Ta z przepisu siostry Anastazji wychodzi lekka, wilgotna i puszysta. Co roku wracam do jej przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Sekret babki cytrynowej

Sekretem tego prostego wypieku jest dość mocny cytrusowy aromat. Dlatego w przepisie siostry Anastazji pojawia się zarówno sok z cytryny, jak i skórka z tego owocu. Do wypieku wybieram zawsze świeże i jędrne cytryny, bez ciemnych plam. Takie mają najwięcej soku i są bardzo aromatyczne.

Jak przygotować cytryny

Zaczynam od umycia i dokładnego wyparzenia cytryn. Skórkę ścieram na tarce o małych oczkach. Staram się ścierać delikatnie, tylko żółtą warstwę, bez białej pod nią, bo jest gorzka. Gdy dodaję do ciasta sok to zawsze przez sitko, bo pestki to jedyny zbędny element cytryny w wypiekach. Dzięki temu ciasto ma wspaniały aromat. Jest orzeźwiające i doskonale pasuje na deser po wielkanocnym śniadaniu.

Babka cytrynowa z przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło oraz bułka tarta do posmarowania formy,
  • lukier lub cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka rozdziel na żółtka i białka. Te drugie ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej oba cukry, wymieszaj.
  3. Następnie dodaj olej oraz sok z cytryny i skórkę.
  4. Potem dołóż żółtka i cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
  5. Masę przelej do formy na babkę, którą natłuść masłem i posyp bułką tartą.
  6. Babkę piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Podawaj ją z cukrem pudrem lub lukrem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟