Jest mięciutka i pachnąca. Co roku na Wielkanoc piekę babkę cytrynową siostry Anastazji
Siostra Anastazja jest mistrzynią tradycyjnych wypieków, dlatego na jej wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki cytrynowej. Korzystam z jej przepisu na to pyszne ciasto co roku. Jego aromat wprost zachwyca.
Babka cytrynowa weszła już do kanonu wypieków, które kojarzą się z Wielkanocą. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, powstaje na bazie ciasta ucieranego. Ta z przepisu siostry Anastazji wychodzi lekka, wilgotna i puszysta. Co roku wracam do jej przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać
Sekret babki cytrynowej
Sekretem tego prostego wypieku jest dość mocny cytrusowy aromat. Dlatego w przepisie siostry Anastazji pojawia się zarówno sok z cytryny, jak i skórka z tego owocu. Do wypieku wybieram zawsze świeże i jędrne cytryny, bez ciemnych plam. Takie mają najwięcej soku i są bardzo aromatyczne.
Jak przygotować cytryny
Zaczynam od umycia i dokładnego wyparzenia cytryn. Skórkę ścieram na tarce o małych oczkach. Staram się ścierać delikatnie, tylko żółtą warstwę, bez białej pod nią, bo jest gorzka. Gdy dodaję do ciasta sok to zawsze przez sitko, bo pestki to jedyny zbędny element cytryny w wypiekach. Dzięki temu ciasto ma wspaniały aromat. Jest orzeźwiające i doskonale pasuje na deser po wielkanocnym śniadaniu.
Babka cytrynowa z przepisu siostry Anastazji
Składniki:
- 150 g mąki pszennej,
- 170 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- łyżka skórki otartej z cytryny,
- 16 g cukru wanilinowego,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- masło oraz bułka tarta do posmarowania formy,
- lukier lub cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Jajka rozdziel na żółtka i białka. Te drugie ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej oba cukry, wymieszaj.
- Następnie dodaj olej oraz sok z cytryny i skórkę.
- Potem dołóż żółtka i cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Masę przelej do formy na babkę, którą natłuść masłem i posyp bułką tartą.
- Babkę piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Podawaj ją z cukrem pudrem lub lukrem.