Moja sąsiadka piecze babkę budyniową na Wielkanoc. Jej smak przenosi do lat dzieciństwa

Ta babka pojawia się co roku na sąsiedzkim spotkaniu świątecznym. Nikt nawet nie chce słyszeć o innej. Jest lekka, puszysta, a przede wszystkim smakuje jak deser, którym wszyscy zajadali się w podstawówce. Przepis na to cudo jest niezwykle prosty.

Miękka i puszysta babka budyniowaMiękka i puszysta babka budyniowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Spotkanie świąteczne w gronie najbliższych sąsiadów to bardzo miły zwyczaj u nas. Każdy przynosi coś małego do jedzenia, a zasada jest jedna. Po prostu potrawa ma nawiązywać do tradycji wielkanocnej. Sąsiadka co roku piecze babkę budyniową, na którą wszyscy czekają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka cytrynowa. Przepis, który sprawdzi się na Wielkanoc

Co wyróżnia wielkanocne babki?

Babka to jeden z ulubionych wielkanocnych deserów. Króluje na naszych stołach już od XVII wieku i nic nie wskazuje na to, by jakiś inny wypiek miał ją zdetronizować. Wręcz przeciwnie, bo wciąż pojawiają się nowe wersje tego wypieku. Kiedyś ta nazwa odnosiła się głównie do wypieków z ciasta drożdżowego, dziś możliwości jest znacznie więcej.

Babka to prosty wypiek

Babki często powstają z łatwego do przygotowania ciasta ucieranego. Prosty smak i ciekawa forma to siła takich wypieków. W końcu okrągłe, wysokie babki pięknie ozdobione cukrem pudrem czy lukrem jemy tylko raz w roku. Tak też jest z babką budyniową mojej sąsiadki. Wszyscy zachwycają się jej kształtem i smakiem. Budyń budzi same miłe skojarzenia. W czasach naszego dzieciństwa był często serwowany na podwieczorek, a z dodatkiem soku czy owoców nawet jako deser po obiedzie.

Budyń jest idealny do deserów

Budyń to jeden z najprostszych deserów. Przygotowywały go nasze mamy i babcie, pojawiał się nawet w menu przedszkolaków. Gotowy proszek do jego przygotowania można było kupić nawet w PRL-u. Dlatego wiele osób ma wciąż do niego sentyment. Jednak dziś rzadziej jemy go w formie podstawowej, za to budyń zrobił karierę w wypiekach. A już zwłaszcza przed Wielkanocą często po niego sięgamy, bo to dobry dodatek do sernika. Jak się okazuje, świetnie nadaje się także do babki. Dzięki niemu ma pyszny, śmietankowy posmak. Jest delikatna, leciutka i sprawia, że od razu przypominają się beztroskie chwile dzieciństwa.

Babka budyniowa z przepisu sąsiadki

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ziarenka wanilii do smaku,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji,
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy na babkę.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  2. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszysty krem.
  3. Do maślanej masy dodaj żółtka, budynie i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie, a pod koniec dodaj ziarenka wanilii.
  4. Do masy dodaj pianę z białek, wymieszaj delikatnie, już bez użycia miksera.
  5. Przełóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
  6. Piecz babkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra–dół) przez 40–45 minut, do suchego patyczka.
  7. Babkę udekoruj cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej