Na Wielkanoc piekę zupełnie inną babkę. Intensywna w smaku, miękka jak puszek i długo wilgotna
Zazwyczaj na Wielkanoc pieczone są jasne babki, na przykład piaskowa lub cytrynowa. Często polewane są tylko polewą czekoladową, która tworzy pełną wyrazu skorupkę na powierzchni miękkiego ciasta. Ale jeśli lubisz czekoladę, nie musisz poprzestawać tylko na polewie. W pełni czekoladowa babka spodoba ci się o wiele bardziej.
Idealna babka na Wielkanoc powinna być delikatna, miękka i jednocześnie wilgotna w środku. Wtedy nie potrzebuje żadnych dodatków. Oczywiście, jeśli taka nie wyjdzie, zawsze możesz podać do niej domową konfiturę lub podkręcić jej smak polewą, na przykład z dodatkiem skórki pomarańczowej. Takie sposoby nie będą ci potrzebne w przypadku babki czekoladowej z tego przepisu – jest ona zrobiona z serkiem mascarpone, które gwarantuje wilgotne wnętrze nawet przez kilka dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Domowe sekrety wilgotnej babki wielkanocnej
Aby babka była idealnie wilgotna, warto sięgnąć po nietypowe składniki, takie jak serek mascarpone, serek wiejski lub majonez. Dzięki takim dodatkom ciasto nadal pozostaje delikatne i nie kruszy się. Nie tylko serek mascarpone, ale także majonez w przepisie na babkę wielkanocną, podkreśla smak czekolady, czyniąc babkę nieco bardziej wyrazistą i obłędnie pyszną.
Babka wielkanocna w wersji fit
Dla osób dbających o linię, idealnym rozwiązaniem są lżejsze wersje ciasta, które można przygotować bez mąki pszennej. Przepis na fit babkę wielkanocną znajdziesz na blogu Anny Lewandowskiej, która proponuje wiele dietetycznych wersji tradycyjnych potraw i wypieków. Sięgnij po mąkę ryżową i cukier kokosowy, aby twoja babka była lekkostrawna i pełna smaku.
Przepis na babkę czekoladową z mascarpone
Nie musisz piec babki czekoladowej w klasycznej okrągłej formie. Równie dobrze sprawdzi się prostokątna keksówka lub mniejsze foremki na babeczki bądź muffinki – taką babkę w wersji mini możesz włożyć do koszyka wielkanocnego. Wszystkie składniki na ciasto należy ogrzać do temperatury pokojowej.
Składniki:
- 3 duże jajka,
- 250 g mascarpone,
- 140 g masła,
- 180 g cukru drobnego lub cukru pudru,
- 1 op. cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii,
- 40 g kakao min. 70 proc.,
- 260 g mąki pszennej tortowej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: 100 g czekolady na polewę.
Wykonanie:
- W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce przy pomocy miksera utrzyj masło. Stopniowo dodawaj drobny cukier lub cukier puder, a także cukier waniliowy lub ziarenka z laski wanilii.
- Gdy masa będzie puszysta, nie przerywając miksowania, dodawaj łyżka po łyżce serek mascarpone.
- Odłóż mikser, dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj rózgą kuchenną do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji.
- Gotową masę przelej do formy na babkę o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Przed wyjęciem sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy babka nie jest surowa w środku.
- Jeśli ciasto jest dopieczone, wyjmij je na kratkę do ostygnięcia. Opcjonalnie polej roztopioną czekoladą.