WAŻNE
TERAZ

Klaudia Jachira zawieszona w KO. Mówi o kulisach decyzji

Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie

Pachnie jesienią, doskonale smakuje z kawą i dostarcza cennych składników odżywczych. Chleb dyniowy to idealna propozycja na chłodne popołudnia - prosty w przygotowaniu i zachwycający smakiem.

Chleb dyniowy to idealna opcja na jesieńChleb dyniowy to idealna opcja na jesień
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Pająk

Chleb dyniowy to doskonały pomysł na jesienne popołudnie. Jest miękki, lekko wilgotny i ma delikatnie słodkawy smak, który świetnie komponuje się z kawą lub herbatą. Domowy wypiek ma jednak nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Dynia, która jest jego głównym składnikiem, to źródło błonnika, witamin A, C i E oraz składników mineralnych wspierających odporność. Regularne spożywanie dyni korzystnie wpływa na trawienie i kondycję skóry, a zawarte w niej antyoksydanty pomagają spowolnić procesy starzenia.

Przygotuj składniki

Aby przygotować chleb dyniowy, na początek zrób zaczyn z 300 ml letniej wody, 50 g świeżych drożdży, 1,5 łyżeczki cukru i odrobiny mąki. Właściwe ciasto składa się z 960 g mąki chlebowej typu 650 lub 750, 400 g puree z dyni, 2 lekko czubatych łyżeczek soli, 8 łyżek gęstego jogurtu (około 220 g) oraz 10 łyżek oleju. Te proste składniki wystarczą, by przygotować dwa bochenki aromatycznego, domowego pieczywa, które wypełni kuchnię zapachem jesieni.

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Jak upiec idealny chleb dyniowy?

Najpierw przygotuj zaczyn, łącząc wodę, drożdże, cukier i mąkę, a następnie odstaw go na około 20 minut do wyrośnięcia. W dużej misie wymieszaj przesianą mąkę z solą, puree dyniowym i jogurtem, a później dodaj wyrośnięty zaczyn oraz olej. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek misy - możesz użyć robota kuchennego na niskich obrotach. Gdy masa będzie elastyczna, przykryj ją i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, krótko zagnieć i podziel na dwie części. Formy keksowe natłuść olejem lub margaryną i oprósz bułką tartą, następnie przełóż do nich ciasto. Możesz posmarować je wodą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. Odstaw na 30 minut, aby ponownie podrosło. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (grzanie góra-dół) i piecz chleb przez 40-45 minut, aż skórka nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ułóż bochenki na kratce i pozostaw do wystygnięcia.

Źródło: smaker.pl

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu