Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie

Pachnie jesienią, doskonale smakuje z kawą i dostarcza cennych składników odżywczych. Chleb dyniowy to idealna propozycja na chłodne popołudnia - prosty w przygotowaniu i zachwycający smakiem.

Chleb dyniowy to idealna opcja na jesieńChleb dyniowy to idealna opcja na jesień
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Pająk

Chleb dyniowy to doskonały pomysł na jesienne popołudnie. Jest miękki, lekko wilgotny i ma delikatnie słodkawy smak, który świetnie komponuje się z kawą lub herbatą. Domowy wypiek ma jednak nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Dynia, która jest jego głównym składnikiem, to źródło błonnika, witamin A, C i E oraz składników mineralnych wspierających odporność. Regularne spożywanie dyni korzystnie wpływa na trawienie i kondycję skóry, a zawarte w niej antyoksydanty pomagają spowolnić procesy starzenia.

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Składniki na chleb dyniowy

Aby przygotować chleb dyniowy, na początek zrób zaczyn z 300 ml letniej wody, 50 g świeżych drożdży, 1,5 łyżeczki cukru i odrobiny mąki. Właściwe ciasto składa się z 960 g mąki chlebowej typu 650 lub 750, 400 g puree z dyni, 2 lekko czubatych łyżeczek soli, 8 łyżek gęstego jogurtu (około 220 g) oraz 10 łyżek oleju. Te proste składniki wystarczą, by przygotować dwa bochenki aromatycznego, domowego pieczywa, które wypełni kuchnię zapachem jesieni.

Jak upiec idealny chleb dyniowy?

Najpierw przygotuj zaczyn, łącząc wodę, drożdże, cukier i mąkę, a następnie odstaw go na około 20 minut do wyrośnięcia. W dużej misie wymieszaj przesianą mąkę z solą, puree dyniowym i jogurtem, a później dodaj wyrośnięty zaczyn oraz olej. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek misy - możesz użyć robota kuchennego na niskich obrotach. Gdy masa będzie elastyczna, przykryj ją i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, krótko zagnieć i podziel na dwie części.

Formy keksowe natłuść olejem lub margaryną i oprósz bułką tartą, następnie przełóż do nich ciasto. Możesz posmarować je wodą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. Odstaw na 30 minut, aby ponownie podrosło. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i piecz chleb przez 40-45 minut, aż skórka nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ułóż bochenki na kratce i pozostaw do wystygnięcia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci