Jest prosty do zrobienia i może stać kilka tygodni w lodówce. Przepis dostałam od dziadka

Domowy smalec z przepisu dziadka nie tylko budzi przyjemne wspomnienia z czasów dzieciństwa, ale jest także zdrową alternatywą dla gotowych produktów z marketu. Mało kto o tym wie, że czysty smalec bez dodatków uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Oczywiście, należy sięgać po niego z umiarem, ale warto trzymać w lodówce chociaż jeden słoiczek.

Sprawdzi się nie tylko na pajdę chleba, ale także do ciastaSprawdzi się nie tylko na pajdę chleba, ale także do ciasta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Smalec, pomimo dużej ilości kalorii, posiada również wiele właściwości zdrowotnych, które mogą cię zaskoczyć. Ponad połowa jego składu to zdrowe tłuszcze jednonasycone, które wspierają zdrowie serca. Dodatkowo smalec jest bogaty w witaminy D, A, K i E, co czyni go jednym z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych dostępnych na rynku. Te witaminy wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości i poprawiają kondycję skóry. Dzięki tym właściwościom smalec może być wartościowym dodatkiem do zrównoważonej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata

Sekret kremowego smalcu

Zastanawiasz się, dlaczego niektóre rodzaje smalcu są bielsze od innych? Sztuczka tkwi w dodatku mleka, który wpływa nie tylko na kolor, ale także na konsystencję tego tradycyjnego polskiego przysmaku. W trakcie wytapiania zamiast wody dodaj 3-4 łyżki mleka, a domowy smalec zyska bardziej kremowy smak i estetyczny biały kolor.

Jak przechowywać smalec?

Właściwe przechowywanie smalcu to klucz do zachowania jego świeżości i smaku nawet przez kilka tygodni. Plastikowe pojemniki po sałatkach to kiepski pomysł. O wiele lepiej sprawdzą się szklane słoiki ze szczelną nakrętką, która zabezpieczy smalec przed dostępem powietrza. Słoiki umieść w lodówce.

Jeśli posiadasz większe ilości smalcu, możesz go zamrozić – wtedy sprawdzą się szczelne plastikowe pojemniki odpowiednie do przechowywania żywności w ujemnych temperaturach. Mrożony smalec należy spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Po zmieszaniu z dodatkami, takimi jak jabłko, cebula czy skwarki, smalec możesz być przechowywany w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.

Jak zrobić domowy smalec?

Poniżesz znajdziesz przepis na neutralny smakowo smalec, do którego możesz dodać skwarki i cebulę – jeśli chcesz przygotować tradycyjny przysmak na kanapki. Czysty smalec sprawdzi się do smażenia warzyw, jajecznicy lub pączków.

Składniki:

  • 700 g słoniny,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Słoninę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Przełóż do garnka, dodaj 50 ml wody i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  3. Na koniec dopraw szczyptą soli.
  4. Płynny smalec przecedź przez sitko i przelej do słoików.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"