Jest prosty do zrobienia i może stać kilka tygodni w lodówce. Przepis dostałam od dziadka
Domowy smalec z przepisu dziadka nie tylko budzi przyjemne wspomnienia z czasów dzieciństwa, ale jest także zdrową alternatywą dla gotowych produktów z marketu. Mało kto o tym wie, że czysty smalec bez dodatków uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Oczywiście, należy sięgać po niego z umiarem, ale warto trzymać w lodówce chociaż jeden słoiczek.
Smalec, pomimo dużej ilości kalorii, posiada również wiele właściwości zdrowotnych, które mogą cię zaskoczyć. Ponad połowa jego składu to zdrowe tłuszcze jednonasycone, które wspierają zdrowie serca. Dodatkowo smalec jest bogaty w witaminy D, A, K i E, co czyni go jednym z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych dostępnych na rynku. Te witaminy wspierają układ odpornościowy, wzmacniają kości i poprawiają kondycję skóry. Dzięki tym właściwościom smalec może być wartościowym dodatkiem do zrównoważonej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki małosolne w 24 h. Przepis, który jest hitem lata
Sekret kremowego smalcu
Zastanawiasz się, dlaczego niektóre rodzaje smalcu są bielsze od innych? Sztuczka tkwi w dodatku mleka, który wpływa nie tylko na kolor, ale także na konsystencję tego tradycyjnego polskiego przysmaku. W trakcie wytapiania zamiast wody dodaj 3-4 łyżki mleka, a domowy smalec zyska bardziej kremowy smak i estetyczny biały kolor.
Jak przechowywać smalec?
Właściwe przechowywanie smalcu to klucz do zachowania jego świeżości i smaku nawet przez kilka tygodni. Plastikowe pojemniki po sałatkach to kiepski pomysł. O wiele lepiej sprawdzą się szklane słoiki ze szczelną nakrętką, która zabezpieczy smalec przed dostępem powietrza. Słoiki umieść w lodówce.
Jeśli posiadasz większe ilości smalcu, możesz go zamrozić – wtedy sprawdzą się szczelne plastikowe pojemniki odpowiednie do przechowywania żywności w ujemnych temperaturach. Mrożony smalec należy spożyć w ciągu 6 miesięcy.
Po zmieszaniu z dodatkami, takimi jak jabłko, cebula czy skwarki, smalec możesz być przechowywany w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Jak zrobić domowy smalec?
Poniżesz znajdziesz przepis na neutralny smakowo smalec, do którego możesz dodać skwarki i cebulę – jeśli chcesz przygotować tradycyjny przysmak na kanapki. Czysty smalec sprawdzi się do smażenia warzyw, jajecznicy lub pączków.
Składniki:
- 700 g słoniny,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Słoninę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Przełóż do garnka, dodaj 50 ml wody i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Na koniec dopraw szczyptą soli.
- Płynny smalec przecedź przez sitko i przelej do słoików.