Joanna Przetakiewicz pokazała jak robi gofry. Dzięki jednemu składnikowi są chrupiące i lekkie
Joanna Przetakiewicz, założycielka marki "La Mania" podzieliła się na swoim Instagramie przepisem na chrupiące gofry na słodko. Przy okazji możemy podejrzeć, jak wygląda kuchnia znanej projektantki mody. - Najbardziej elegancka prezentacja gofrów, jaką widziałam kiedykolwiek - piszą internautki. Zobaczcie sami.
29.05.2023 10:45
Co prawda kaloryczne, zwłaszcza ze słodkimi dodatkami, ale jakże pyszne gofry to propozycja Joanny Przetakiewicz na śniadanie do łóżka. Jeszcze ciepłe i chrupiące podane w towarzystwie bitej śmietany i owocowców umilą każdy poranek. Przygotowanie gofrów jest bajecznie proste, wystarczy dokładnie wymieszać kilka składników i wylać je na kratę gofrownicy. Nie macie takiego urządzenia w domu? Spokojnie, poradzicie sobie bez niego. Łapcie przepis.
Joanna Przetakiewicz szaleje w kuchni. Zobacz, jak przyrządza gofry
Internauci żartują, że Przetakiewicz zaserwowała im najbardziej elegancką prezentację gofrów, jaką widzieli. Przy mikserze i garnkach znana projektantka mody krząta się w długiej, gustownej czarnej sukni i butach na wysokim obcasie. Widzimy też szykownie urządzoną kuchnię i jadalnię, gdzie stół nakryty jest zastawą jej kolekcji. To prawdziwa uczta dla oczu.
Projektantka przyrządziła ciasto na gofry nie na bazie mleka, a kefiru. Dzięki temu są przyjemnie chrupiące i puszyste. Jeśli chcesz nadać większej objętości waflom, ubij wcześniej białka na sztywno. Joanna Przetakiewicz postawiła na klasyczne dodatki w formie owoców i bitej śmietany. I to nie byle jakiej śmietany, nie gotowej, a ręcznie ubitej. Deser udekorowała listkami bazylii i oprószyła cukrem pudrem. Ślinka cieknie na sam widok!
Jeśli nie posiadacie gofrownicy, chrupiące wafelki przygotujecie za pomocą specjalnych foremek, które bez problemu można kupić w sklepach ze sprzętem AGD. Takich foremek można używać zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Nie potrzebujecie więc dodatkowego urządzenia. Wystarczy, że zaopatrzycie się w ten niedrogi gadżet, by cieszyć się smakiem domowych gofrów.
Gofry według Przepisu Joanny Przetakiewicz
Składniki:
- 300 g mąki
- 400 ml kefiru o temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 10 łyżek cukru
- 100 g masła, stopionego i przestudzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zmiksuj na gęste, gładkie ciasto (wcześniej możesz ubić białka na sztywno).
- Gofrownicę/patelnie wysmaruj tłuszczem i porcjami wylewaj ciasto na kraty.
- Gofry piecz, aż się zarumienią.
- Udekoruj je według uznania.