PrzepisJoanna Przetakiewicz pokazała jak robi gofry. Dzięki jednemu składnikowi są chrupiące i lekkie

Joanna Przetakiewicz pokazała jak robi gofry. Dzięki jednemu składnikowi są chrupiące i lekkie

Joanna Przetakiewicz podzieliła się przepisem na gofry - Pyszności; Fot. Instagram: LA MANIA HOME (screenshot)
Joanna Przetakiewicz podzieliła się przepisem na gofry - Pyszności; Fot. Instagram: LA MANIA HOME (screenshot)

29.05.2023 10:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Joanna Przetakiewicz, założycielka marki "La Mania" podzieliła się na swoim Instagramie przepisem na chrupiące gofry na słodko. Przy okazji możemy podejrzeć, jak wygląda kuchnia znanej projektantki mody. - Najbardziej elegancka prezentacja gofrów, jaką widziałam kiedykolwiek - piszą internautki. Zobaczcie sami.

Co prawda kaloryczne, zwłaszcza ze słodkimi dodatkami, ale jakże pyszne gofry to propozycja Joanny Przetakiewicz na śniadanie do łóżka. Jeszcze ciepłe i chrupiące podane w towarzystwie bitej śmietany i owocowców umilą każdy poranek. Przygotowanie gofrów jest bajecznie proste, wystarczy dokładnie wymieszać kilka składników i wylać je na kratę gofrownicy. Nie macie takiego urządzenia w domu? Spokojnie, poradzicie sobie bez niego. Łapcie przepis.

Joanna Przetakiewicz szaleje w kuchni. Zobacz, jak przyrządza gofry

Internauci żartują, że Przetakiewicz zaserwowała im najbardziej elegancką prezentację gofrów, jaką widzieli. Przy mikserze i garnkach znana projektantka mody krząta się w długiej, gustownej czarnej sukni i butach na wysokim obcasie. Widzimy też szykownie urządzoną kuchnię i jadalnię, gdzie stół nakryty jest zastawą jej kolekcji. To prawdziwa uczta dla oczu.

Projektantka przyrządziła ciasto na gofry nie na bazie mleka, a kefiru. Dzięki temu są przyjemnie chrupiące i puszyste. Jeśli chcesz nadać większej objętości waflom, ubij wcześniej białka na sztywno. Joanna Przetakiewicz postawiła na klasyczne dodatki w formie owoców i bitej śmietany. I to nie byle jakiej śmietany, nie gotowej, a ręcznie ubitej. Deser udekorowała listkami bazylii i oprószyła cukrem pudrem. Ślinka cieknie na sam widok!

Jeśli nie posiadacie gofrownicy, chrupiące wafelki przygotujecie za pomocą specjalnych foremek, które bez problemu można kupić w sklepach ze sprzętem AGD. Takich foremek można używać zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Nie potrzebujecie więc dodatkowego urządzenia. Wystarczy, że zaopatrzycie się w ten niedrogi gadżet, by cieszyć się smakiem domowych gofrów.

Gofry według Przepisu Joanny Przetakiewicz

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 400 ml kefiru o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 100 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj na gęste, gładkie ciasto (wcześniej możesz ubić białka na sztywno).
  2. Gofrownicę/patelnie wysmaruj tłuszczem i porcjami wylewaj ciasto na kraty.
  3. Gofry piecz, aż się zarumienią.
  4. Udekoruj je według uznania.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także