WAŻNE
TERAZ

Obajtek i Dworczyk bez immunitetów. Jest decyzja PE

Joanna Przetakiewicz pokazała jak robi gofry. Dzięki jednemu składnikowi są chrupiące i lekkie

Joanna Przetakiewicz, założycielka marki "La Mania" podzieliła się na swoim Instagramie przepisem na chrupiące gofry na słodko. Przy okazji możemy podejrzeć, jak wygląda kuchnia znanej projektantki mody. - Najbardziej elegancka prezentacja gofrów, jaką widziałam kiedykolwiek - piszą internautki. Zobaczcie sami.

ObrazekJoanna Przetakiewicz podzieliła się przepisem na gofry - Pyszności; Fot. Instagram: LA MANIA HOME (screenshot)

Co prawda kaloryczne, zwłaszcza ze słodkimi dodatkami, ale jakże pyszne gofry to propozycja Joanny Przetakiewicz na śniadanie do łóżka. Jeszcze ciepłe i chrupiące podane w towarzystwie bitej śmietany i owocowców umilą każdy poranek. Przygotowanie gofrów jest bajecznie proste, wystarczy dokładnie wymieszać kilka składników i wylać je na kratę gofrownicy. Nie macie takiego urządzenia w domu? Spokojnie, poradzicie sobie bez niego. Łapcie przepis.

Joanna Przetakiewicz szaleje w kuchni. Zobacz, jak przyrządza gofry

Internauci żartują, że Przetakiewicz zaserwowała im najbardziej elegancką prezentację gofrów, jaką widzieli. Przy mikserze i garnkach znana projektantka mody krząta się w długiej, gustownej czarnej sukni i butach na wysokim obcasie. Widzimy też szykownie urządzoną kuchnię i jadalnię, gdzie stół nakryty jest zastawą jej kolekcji. To prawdziwa uczta dla oczu.

Projektantka przyrządziła ciasto na gofry nie na bazie mleka, a kefiru. Dzięki temu są przyjemnie chrupiące i puszyste. Jeśli chcesz nadać większej objętości waflom, ubij wcześniej białka na sztywno. Joanna Przetakiewicz postawiła na klasyczne dodatki w formie owoców i bitej śmietany. I to nie byle jakiej śmietany, nie gotowej, a ręcznie ubitej. Deser udekorowała listkami bazylii i oprószyła cukrem pudrem. Ślinka cieknie na sam widok!

Jeśli nie posiadacie gofrownicy, chrupiące wafelki przygotujecie za pomocą specjalnych foremek, które bez problemu można kupić w sklepach ze sprzętem AGD. Takich foremek można używać zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Nie potrzebujecie więc dodatkowego urządzenia. Wystarczy, że zaopatrzycie się w ten niedrogi gadżet, by cieszyć się smakiem domowych gofrów.

Gofry według Przepisu Joanny Przetakiewicz

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 400 ml kefiru o temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 10 łyżek cukru
  • 100 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zmiksuj na gęste, gładkie ciasto (wcześniej możesz ubić białka na sztywno).
  2. Gofrownicę/patelnie wysmaruj tłuszczem i porcjami wylewaj ciasto na kraty.
  3. Gofry piecz, aż się zarumienią.
  4. Udekoruj je według uznania.

Wybrane dla Ciebie

U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka