Już nie kupuję parówek. Robię sam w domu, bo mam pewność, że są zdrowe, a do tego lepsze niż sklepowe

Szukasz sposobu na przygotowanie pysznych i zdrowych parówek, które zachwycą całą rodzinę? Mam dla ciebie idealny przepis! Te domowe parówki z drobiowego mięsa są wolne od sztucznych dodatków i konserwantów, a ich smak jest nieporównywalnie lepszy niż sklepowych odpowiedników.

Parówki z bagietką i musztardąParówki z bagietką i musztardą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Marcin Michałowski

Kto z nas nie lubi dobrych parówek? Niestety, często zastanawiamy się, co tak naprawdę kryje się w ich sklepowych wersjach. Skład komercyjnych parówek bywa niepokojący - znajdziemy w nich mięso oddzielone mechanicznie (MOM), skórki wieprzowe i drobiowe, substancje wypełniające, fosforany, konserwanty i wiele innych dodatków. Aby uniknąć tych niechcianych składników, warto spróbować przygotować domowe parówki drobiowe. Są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i pozbawione sztucznych dodatków. Idealne na rodzinne śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różowy sernik stał się hitem w moim domu. Zrobisz go na bazie kultowych owoców

Przygotowanie domowych parówek jest łatwiejsze, niż myślisz!

Nie musisz mieć specjalistycznego sprzętu, aby zrobić domowe parówki. Wystarczy Ci maszynka do mięsa, blender i trochę lodu. Dodatkowo będziesz potrzebować osłonek na parówki, które bez problemu znajdziesz w sklepach internetowych. Ten przepis dostałem od mojej sąsiadki

Przepis na domowe parówki drobiowe:

Składniki:

  • 1 kg piersi kurczaka lub indyka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 150 g lodu

Zalewa:

  • 800-900 ml wody
  • 50 g peklosoli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 starty ząbek czosnku

Wykonanie:

  1. Przygotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki w garnku. Włóż do niej mięso i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia wyjmij mięso z zalewy i zmiel je dwukrotnie maszynką do mięsa.
  3. Do zmielonego mięsa dodaj lód, mąkę ziemniaczaną, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Przygotuj osłonki na parówki: wypłucz je, aby były bardziej elastyczne, a następnie naciągnij na nadziewarkę maszynki do mięsa.
  5. Napełnij osłonki mięsną masą, robiąc pomiędzy kiełbaskami supełki.
  6. Parówki parz przez około 10-15 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni C.
  7. Gotowe parówki możesz od razu zjeść lub ostudzić i przechowywać w lodówce do 3 dni.

Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się sam, jak pyszne i zdrowe mogą być domowe parówki!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione