Już nie kupuję parówek. Robię sam w domu, bo mam pewność, że są zdrowe, a do tego lepsze niż sklepowe
Szukasz sposobu na przygotowanie pysznych i zdrowych parówek, które zachwycą całą rodzinę? Mam dla ciebie idealny przepis! Te domowe parówki z drobiowego mięsa są wolne od sztucznych dodatków i konserwantów, a ich smak jest nieporównywalnie lepszy niż sklepowych odpowiedników.
25.05.2024 | aktual.: 25.05.2024 10:17
Kto z nas nie lubi dobrych parówek? Niestety, często zastanawiamy się, co tak naprawdę kryje się w ich sklepowych wersjach. Skład komercyjnych parówek bywa niepokojący - znajdziemy w nich mięso oddzielone mechanicznie (MOM), skórki wieprzowe i drobiowe, substancje wypełniające, fosforany, konserwanty i wiele innych dodatków. Aby uniknąć tych niechcianych składników, warto spróbować przygotować domowe parówki drobiowe. Są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i pozbawione sztucznych dodatków. Idealne na rodzinne śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie domowych parówek jest łatwiejsze, niż myślisz!
Nie musisz mieć specjalistycznego sprzętu, aby zrobić domowe parówki. Wystarczy Ci maszynka do mięsa, blender i trochę lodu. Dodatkowo będziesz potrzebować osłonek na parówki, które bez problemu znajdziesz w sklepach internetowych. Ten przepis dostałem od mojej sąsiadki
Przepis na domowe parówki drobiowe:
Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka lub indyka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 150 g lodu
Zalewa:
- 800-900 ml wody
- 50 g peklosoli
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 starty ząbek czosnku
Wykonanie:
- Przygotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki w garnku. Włóż do niej mięso i pozostaw na noc w lodówce.
- Następnego dnia wyjmij mięso z zalewy i zmiel je dwukrotnie maszynką do mięsa.
- Do zmielonego mięsa dodaj lód, mąkę ziemniaczaną, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Przygotuj osłonki na parówki: wypłucz je, aby były bardziej elastyczne, a następnie naciągnij na nadziewarkę maszynki do mięsa.
- Napełnij osłonki mięsną masą, robiąc pomiędzy kiełbaskami supełki.
- Parówki parz przez około 10-15 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni C.
- Gotowe parówki możesz od razu zjeść lub ostudzić i przechowywać w lodówce do 3 dni.
Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się sam, jak pyszne i zdrowe mogą być domowe parówki!