Już nie kupuję parówek. Robię sam w domu, bo mam pewność, że są zdrowe, a do tego lepsze niż sklepowe
Szukasz sposobu na przygotowanie pysznych i zdrowych parówek, które zachwycą całą rodzinę? Mam dla ciebie idealny przepis! Te domowe parówki z drobiowego mięsa są wolne od sztucznych dodatków i konserwantów, a ich smak jest nieporównywalnie lepszy niż sklepowych odpowiedników.
Kto z nas nie lubi dobrych parówek? Niestety, często zastanawiamy się, co tak naprawdę kryje się w ich sklepowych wersjach. Skład komercyjnych parówek bywa niepokojący - znajdziemy w nich mięso oddzielone mechanicznie (MOM), skórki wieprzowe i drobiowe, substancje wypełniające, fosforany, konserwanty i wiele innych dodatków. Aby uniknąć tych niechcianych składników, warto spróbować przygotować domowe parówki drobiowe. Są one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i pozbawione sztucznych dodatków. Idealne na rodzinne śniadanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Różowy sernik stał się hitem w moim domu. Zrobisz go na bazie kultowych owoców
Przygotowanie domowych parówek jest łatwiejsze, niż myślisz!
Nie musisz mieć specjalistycznego sprzętu, aby zrobić domowe parówki. Wystarczy Ci maszynka do mięsa, blender i trochę lodu. Dodatkowo będziesz potrzebować osłonek na parówki, które bez problemu znajdziesz w sklepach internetowych. Ten przepis dostałem od mojej sąsiadki
Przepis na domowe parówki drobiowe:
Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka lub indyka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 150 g lodu
Zalewa:
- 800-900 ml wody
- 50 g peklosoli
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 starty ząbek czosnku
Wykonanie:
- Przygotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki w garnku. Włóż do niej mięso i pozostaw na noc w lodówce.
- Następnego dnia wyjmij mięso z zalewy i zmiel je dwukrotnie maszynką do mięsa.
- Do zmielonego mięsa dodaj lód, mąkę ziemniaczaną, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Przygotuj osłonki na parówki: wypłucz je, aby były bardziej elastyczne, a następnie naciągnij na nadziewarkę maszynki do mięsa.
- Napełnij osłonki mięsną masą, robiąc pomiędzy kiełbaskami supełki.
- Parówki parz przez około 10-15 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni C.
- Gotowe parówki możesz od razu zjeść lub ostudzić i przechowywać w lodówce do 3 dni.
Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się sam, jak pyszne i zdrowe mogą być domowe parówki!