Już nie kupuję szynki w sklepie. Gotuję ją w herbacie i jest o niebo lepsza
W sklepach znaleźć można całą masę różnych wędlin, ale niestety ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem przygotowanie domowej, o wiele zdrowszej wędliny jest prostsze, niż myślisz.
22.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 15:54
Szynka gotowana to pyszny dodatek do kanapek czy też ciekawa przekąska na imprezowy stół. Aby nadać jej wyjątkowy smak i niespotykaną kruchość, mięso gotuję w herbacie. Dzięki temu jest soczysta, aromatyczna i pełna naturalnego smaku. Sposób przygotowania może brzmieć dość nietypowo, ale po pierwszym plasterku wszystko staje się jasne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szynka gotowana w herbacie
Miłośników domowych wędlin zdecydowanie nie brakuje. Największym powodzeniem cieszą się te wędzone, ale nie każdy ma możliwości, umiejętności czy po prostu chęci, by zabierać się za wędzenie. Pyszną wędlinę można przygotować również poprzez gotowanie jej w herbacie. Zyskuje wtedy kolor, który nieco oszukuje nasz wzrok i upodabnia ją do wędzonej szynki. Wszystko naturalnie, zdrowo i przede wszystkim bardzo smacznie.
Bez konserwantów, sztucznych barwników i nadmiaru soli. Przygotujesz ją z wysokiej jakości mięsa i naturalnych przypraw, dzięki czemu będziesz mieć pewność, co jesz. A i samo jedzenie będzie czystą przyjemnością.
Składniki:
- 1-1,2 kg szynki wieprzowej,
- 2 łyżki soli (do natarcia mięsa),
- 2,5 litra zimnej wody,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 5 owoców jałowca,
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu,
- 4 łyżki soli,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 torebek czarnej herbaty (najlepiej liściastej).
Sposób przygotowania:
- Szynkę dokładnie natrzyj solą ze wszystkich stron. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny.
- Po marynowaniu opłucz szynkę pod zimną wodą. Obwiąż ją sznurkiem kuchennym, aby zachowała swój kształt podczas gotowania.
- W dużym garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, jałowcem, pieprzem, chili, czosnkiem i solą. Dodaj torebki z herbatą.
- Włóż szynkę do gorącej zalewy i gotuj na małym ogniu przez około 75-90 minut. Co około 30 minut delikatnie obracaj szynkę.
- Po ugotowaniu szynkę pozostaw do ostygnięcia w wywarze.
- Następnie przełóż ją do pojemnika i schłódź w lodówce.
Podawaj na kanapkach. Smacznego!